Διεθνή

Βourla (Pfizer): Στο 84% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έπειτα από έξι μήνες

Βourla (Pfizer): Στο 84% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έπειτα από έξι μήνες
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν ισχυρότερη, σε ποσοστό 96,2%

Στο 84% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έπειτα από έξι μήνες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CEO της Pfizer Albert Bourla.
Ειδικότερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, υποχωρώντας περίπου στο 84% τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Albert Bourla.
Η επισήμανση αυτή του Albert Bourla στο CNBC βασίζεται στα ευρήματα μιας νέας μελέτης της εταιρείας, την ώρα που η Pfizer βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αξιωματούχους του τομέα υγείας στις ΗΠΑ σχετικά με την ανάγκη για μια τρίτη δόση του εμβολίου που θα ενισχύσει την ανοσοπροστασία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν ισχυρότερη, σε ποσοστό 96,2%, μεταξύ μιας εβδομάδας και δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Μειώθηκε όμως κατά μέσο όρο 6% ανά δύο μήνες, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Η αποτελεσματικότητα μετά από "τέσσερις έως έξι μήνες ήταν περίπου 84%", δήλωσε ο Albert Bourla.
"Είδαμε επίσης στοιχεία από το Ισραήλ, υπάρχει εξασθένιση της ανοσίας και αυτό αρχίζει να επηρεάζει την προστασία που προηγουμένως ήταν 100% κατά της νοσηλείας.
Τώρα, μετά την περίοδο των έξι μηνών, βρίσκεται μεταξύ 85% και λίγο πάνω από 90%", δήλωσε ο Albert Bourla.
Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ, πολύ σίγουροι ότι μια τρίτη δόση, μια αναμνηστική δόση, θα ανεβάσει την ανοσολογική απόκριση σε επίπεδα που θα είναι αρκετά για να προστατεύσουν από τη μετάλλαξη δέλτα", πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι υπάρχει προηγούμενο εμβολίων σε τρεις δόσεις για άλλες ασθένειες.
Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει επίσημα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τα οφέλη μιας τρίτης δόσης εμβολίου Covid έως τα μέσα Αυγούστου, δήλωσε ο Bourla.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης