Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αίτημα στη Frontex για επιστροφή 1.908 παράνομων οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία

tags :
Υπουργείο Μετανάστευσης: Αίτημα στη Frontex για επιστροφή 1.908 παράνομων οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία

Αίτημα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη προς τη Frontex - Επιστολή σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για το ζήτημα

Σχετικά Άρθρα

Νέο αίτημα προς τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή 1.908 παράνομων οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, κατέθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2021.
Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ylva Johansson, τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi και τον Επικεφαλής της Frontex κ. Fabrice Leggeri, ο κ. Μηταράκης ζητά την άμεση επιστροφή 1.908 αλλοδαπών που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Διεθνής προστασία

Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από τη γείτονα χώρα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μπορεί να λάβει χώρα βάσει της πρώτης παραγράφου της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.

Αθέτηση δεσμεύσεων

Περίπου 17 μήνες, η Τουρκία επιμένει να αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς επιχειρήματα.
Ωστόσο, οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια, όσων αλλοδαπών δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η δήλωση Μηταράκη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:
«Η χώρα μας υλοποιεί με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Α
ποδίδοντας διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά επιστρέφοντας παράλληλα όσους προβλέπει το εθνικό και διεθνές Δίκαιο.
Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, υπηρεσίες που αύξησαν εντυπωσιακά, το 2020, την αποτελεσματικότητά τους.

Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, καταθέσαμε σήμερα νέο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, για την επιστροφή 1908 μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης.
Τόσο στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλιά της με προορισμό τη χώρα μας όσο και στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.

Νέο Σύμφωνο

Ταυτόχρονα, ζητούμενο για την Ευρώπη παραμένει να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές.
Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης