Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Αδικαιολόγητο το 40% discount των μετοχών των ελληνικών τραπεζών - Έρχονται υπεραποδόσεις

JP Morgan: Αδικαιολόγητο το 40% discount των μετοχών των ελληνικών τραπεζών - Έρχονται υπεραποδόσεις
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εμφανίζει ένα ελκυστικό επενδυτικό προφίλ μεσοπρόθεσμα
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,43x σε όρους P/TBV (εκτιμήσεις 2022), επίπεδο που δείχνει ότι βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση (discount) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.
Και αυτό είναι αδικαιολόγητο, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία θεωρεί ότι σε συνδυασμό με τα βιώσιμα επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 8% με 9% το 2023, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εμφανίζει ένα ελκυστικό επενδυτικό προφίλ μεσοπρόθεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan δίνει σύσταση overweight (αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς) για την Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική, ενώ είναι ουδέτερη (neutral) για την Πειραιώς.
Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,50 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,10 ευρώ, για την Εθνική στα 3,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,90 ευρώ.

Εικόνα

Βελτιώνονται οι προοπτικές

Όπως διαπιστώνει η JP Morgan, τον τελευταίο χρόνο, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν μετατοπιστεί αισθητά προς το καλύτερο.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας του 2020, οι τράπεζες συνέχισαν να εκτελούν τα σχέδια τους, μειώνοντας τα NPEs κατά περίπου 17 δισ. ευρώ.
Λειτουργικά, τα εκτεταμένα μέτρα υποστήριξης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν αμβλύνει τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19, η οποία, μαζί με τα σταθερά βήματα εκ νέου ανοίγματος της οικονομίας, σημαίνει ότι η εστίαση στην αγορά πρέπει να αλλάξει προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τραπεζών και τις μεσοπρόθεσμες πορείες των ROTE.
Σύμφωνα με τα σχέδια, οι δείκτες NPEs αναμένεται να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα στις αρχές του επόμενου έτους, εξομαλύνοντας το κόστος κινδύνου, με πρόσθετη ώθηση κερδών από την αύξηση των δανείων.

Υποτιμάται η ορμή της ανάπτυξης

Σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, η ορμή ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα υποτιμάται για τις ελληνικές τράπεζες.
Μετά απο χρόνια απομόχλευσης, η αύξηση των δανείων πρόκειται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, με πιο υγιείς ισολογισμούς, βελτιώνοντας την εταιρική ζήτηση.
Επίσης, σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις από την κυβέρνηση, στο πρόγραμμα Greece 2.0.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει τα βιβλία δανείων των τραπεζών θα επεκταθούν με 7% CAGR το 2020-2023, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το -3% που καταγράφηκε την περίοδο 2016-19.
Η ανάπτυξη δανείων παρέχει σημαντική ώθηση στην κορυφαία γραμμή των τραπεζών, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου και περαιτέρω αυξήσεις των τελών και της αποδοτικότητας.

Οι ελληνικές τράπεζες σε 6 διαγράμματα
Εικόνα
Εικόνα


Έρχεται ένα καλό rerating

To discount στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν δικαιολογείται, αναφέρει η JP Morgan, καθώς ο κλάδος έχει δημιουργήσει ένα σταθερό ιστορικό επιδόσεων μετασχηματισμού τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα, η JP Morgan θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια, ενώ ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τις προοπτικές της η Alpha Bank και η Eurobank.
Και οι δύο τράπεζες είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και τη διεθνή δραστηριοποίησή τους, ενώ η Εθνική Τράπεζα προσανατολίζεται στον αμυντικό ισολογισμό και τα ισχυρά κεφάλαια.

Οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών
Εικόνα
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης