Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25): Επίκαιρη ερώτηση για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25): Επίκαιρη ερώτηση για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Επιστημάνεται στη επίκαιρη ερώτηση ότι το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, θα ξεπεράσει το 161% του ΑΕΠ φέτος 
Σχετικά Άρθρα

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ.Βαρουφάκης, στον Πρωθυπουργό με θέμα «Η Εκτίναξη Ιδιωτικού Χρέους Αποκλείει την Ανάκαμψη», τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.
Στην επίκαιρη ερώτηση ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 40 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι οι ιδιώτες είτε δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν αυτά τα ποσά είτε θα το κάνουν εις βάρος των επενδύσεων.
Επιπλέον, αναφέρει ότι το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, θα ξεπεράσει το 161% του ΑΕΠ φέτος.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Από την αρχή της πανδημίας το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι, επιλέγοντας την επιμήκυνση των οφειλών των οικονομικά πληγέντων αντί για το κούρεμά τους, η κυβέρνησή σας θα μεγέθυνε το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα που εξανεμίζουν την οποιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψης του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, της χώρας.
» Κατά την πανδημία, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συσσώρευσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των €40 δισ. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, θα ξεπεράσει το 161% του ΑΕΠ φέτος.
Αυτά τα χρέη θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι ιδιώτες από το 2022. Καθώς αυτό θα αποδειχθεί αδύνατον, είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο στο δημόσιο θα εκτιναχθούν από το 57% του ΑΕΠ του 2019 περίπου στο 88% το 2021.

Διαγραφή

» Ακόμα και η πανδημία να υποχωρήσει γοργά, οι ιδιώτες είτε δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν αυτά τα ποσά είτε θα το κάνουν εις βάρος των επενδύσεων.
Χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους αυτού του όγκου ιδιωτικών χρεών δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για τον ιδιωτικό τομέα. Επί πλέον, ο συνδυασμός (Α) ιδιωτικού χρέους κοντά στα 140% του ΑΕΠ και (Β) δημόσιου χρέους που ξεπέρασε το 210% του ΑΕΠ, αποτελούν μέγα αντικίνητρο σε σοβαρούς επενδυτές (δηλαδή σε υπομονετικούς επενδυτές που έρχονται όχι για να κερδοσκοπήσουν αλλά για να παράξουν εγχώριες προστιθέμενες αξίες).
Όσο για τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, στα οποία αρέσκεστε να αναφέρεστε, ώστε να πείσετε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, σας θυμίζω ότι είναι απολύτως συμβατά με την εμβάθυνση της διπλής χρεοκοπίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (καθώς οφείλονται, απλά, στην υπόσχεση της ΕΚΤ να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα.)

Ταμείο Ανάκαμψης

» Δεδομένων των πιο πάνω, σας ερωτώ:
» Έχετε το σθένος να παραδεχθείτε πως, χωρίς προηγουμένη ριζική αναδιάρθρωση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, ήταν λάθος οι αναστολές και ο συνεχιζόμενος δανεισμός (κράτους και ιδιωτών);
Θα ενημερώσετε επί τέλους τον ελληνικό λαό αν τα €12,5 δισ. που θα δανειστείτε από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους ιδιωτών θα φέρουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (μετατρεπόμενα σε εν δυνάμει δημόσιο χρέος);
Ή εμμένετε στην ορθότητα της αδιέξοδης φαντασίωσης πως η ανάκαμψη θα έρθει με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία ωχριούν μπροστά στα συντριπτικά ποσοστά χρέους που έφερε η πολιτική σας;», καταλήγει η ερώτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης