Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε τι «στοιχηματίζουν» οι αγορές για τη συνεδρίαση της Fed στις 27 και 28 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Σε τι «στοιχηματίζουν» οι αγορές για τη συνεδρίαση της Fed στις 27 και 28 Ιουλίου 2021

Η συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθεί η μετα-πανδημική νομισματική πολιτική έχει αρχίσει και οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο

Σχετικά Άρθρα

Ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές ειδήσεις και να δοθούν νέες κατευθύνσεις στις αγορές στη συνεδρίαση της Federal Reserve την Τρίτη και Τετάρτη 27 και 28 Ιουλίου 2021, με επίκεντρο τις αναφορές ή μη για τη συνέχιση της υποστηρικτικής για την οικονομία νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg τη Δευτέρα 16 Ιουλίου
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, στο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της τράπεζας επικρατεί διχογνωμία ως προς την απάντηση που χρειάζεται να δοθεί στις εντεινόμενες πληθωριστικέςπιέσεις , αλλά και στον συνδυασμό της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα που χτυπούν καμπανάκια για περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Η «δίδυμη» νόσος

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και ο σχεδιασμός τους για μια τελική μεταστροφή πολιτικής παραμένουν σε εξέλιξη.
Όμως, οι νέοι κίνδυνοι, που απειλούν τη δίδυμη νόσο της αργής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών, σημαίνουν ότι το ρόδινο μέλλον που φαινόταν τον Ιούνιο δείχνει λιγότερο σίγουρο.
Η συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθεί η μετα-πανδημική νομισματική πολιτική έχει αρχίσει και οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν το φθινόπωρο.
Από την προηγούμενη συνεδρίαση πριν έξι εβδομάδες, μεσολάβησε η εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω του πιο μολυσματικού μεταλλαγμένου στελέχους Delta, που πλησιάζουν τα επίπεδα του προηγούμενου κύματος το καλοκαίρι του 2020.

Κατανάλωση και εξισορρόπηση

Ακόμη κι αν το ξέσπασμα του νέου κύματος της πανδημίας επικεντρώνεται ανάμεσα στις λιγότερο εμβολιασμένες κοινωνικές ομάδες, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ίσως επηρεάσουν την επιθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν και να ταξιδέψουν, τονίζοντας πως η Fed πιθανότατα θα πρέπει να βρεί μια ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της πίστης στην ανάκαμψη και ελέγχου των σεναρίων για το τι μπορεί να πάει στραβά.

Αγορές ομολόγων

Η Fed συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας 120 δισ δολαρίων μηνιαίως και να διατηρεί τα επιτόκιά της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι ήδη νιώθουν ότι είναι καιρός να αλλαγή αυτών των πολιτικών λόγω της αύξησης του πληθωρθσμού, αλλά και της τάσης στις αγορές ομολόγων που δείχνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η Fed ίσως πρέπει να επιταχύνει την έξοδό της από τα προγράμματα της κρίσης.

Το κρίσιμο τεστ

H αμερικανική αγορά κρατικών χρεογράφων, αξίας 22 τρισ. δολαρίων, ίσως περάσει ένα τεστ εξαιτίας των ανακοινώσεων από την Federal Reserve στη διάρκεια της εβδομάδας, όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
Οι αποδόσεις, που κινούνται αντίθετα με τις τιμές, κινούνται πτωτικά από την προηγούμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο.
Η αγορά αρχικά θεώρησε ότι η Fed ήταν λίγο πιο επιθετική.
Όμως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που έφτασε στο 1,776% στα τέλη Μαρτίου, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο την περασμένη Τρίτη, στο 1,1280%. 
Το 10ετές και το 30ετές διαπραγματεύονταν περίπου 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα την Παρασκευή (23/7) σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν αμέσως μετά τη συνεδρίαση.
Η καμπύλη απόδοσης εξισορροπήθηκε έκτοτε, με τη διαφορά ανάμεσα στα διετή και τα 10ετή χρεόγραφα να συρρικνώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Καταλύτης

Αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι η συνεδρίαση της Fed μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός καταλύτης για την ώθηση των αποδόσεων ψηλότερα.
«Μια αισιόδοξη εκτίμηση της οικονομίας από τη Fed και η συνέχιση της συζήτησης για την άρση των μέτρων μπορεί να ακουστεί επιθετική στις αγορές,» ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεσή τους.
Οι ίδιοι τόνισαν πως η αντίδραση της αγοράς μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου βασίστηκε κυρίως σε τεχνικούς παράγοντες όπως η αλλαγή των στοιχημάτων για την πορεία της καμπύλης απόδοσης.
Παρότι η συνεδρίαση του Ιουνίου ξεκάθαρα ανακήρυξε τη νίκη απέναντι στον κορωνοϊό, η εξάπλωση της μετάλλαξης Delta και η αργή πρόοδος των εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές ίσως αλλάξουν τον τόνο της κεντρικής τράπεζας, όπως εκτιμούν αναλυτές της Jefferies.
«Αν μη τι άλλο, ο τόνος της ανακοίνωσης της Fed και της συνέντευξης τύπου πιθανότατα θα είναι πιο ήπιος απ΄ ό,τι στη συνεδρίαση του Ιουνίου δεδομένων των νέων ανησυχιών για την πανδημία,» ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεση.
Η Oxford Economics, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τα δεδομένα θα κινούν την αγορά, που ίσως μεταστραφούν από την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη σε υπερβολικά δυσοίωνες κατά την τρέχουσα συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης