Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters; Γιατί νίκησαν τα «περιστέρια» στη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου και η έλλειψη ομοφωνίας - Το παρασκήνιο ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού

tags :
Reuters; Γιατί νίκησαν τα «περιστέρια» στη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου και η έλλειψη ομοφωνίας -  Το παρασκήνιο ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού

Η λήψη απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία και εντάσεις και σημαίνουσα επιμονή του Jens Weidmann

Σύμφωνα με διαρροές για το τι έλαβα χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021
Το επίδικο ερώτημα σε σχέση με το παρασκήνιο μια σημαντικής συνεδρίασης εντοπίζεται στο ποιοι ήταν οι διαφωνούντες που απέτρεψαν τη λήψη μιας ομόφωνης απόφασης
Εξάλλου, η Christine Lagarde, στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, δεν απέκρυψε το γεγονός ότι καταγράφηκε σημαντική διάσταση απόψεων, κάνοντας λόγο για διαφωνίες αναφορικά με τις αλλαγές στην κατευθυντήρια γραμμή της νομισματικής πολιτικής (guidance), που κατέληξαν στη λήψη απόφασης «με αυξημένη πλειοψηφία».

Οι αντιρρήσεις που δεν έγιναν veto

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του δημοσιεύματος, σημαντικός αριθμός μελών του συμβουλίου είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη νέα επιτοκιακή στρατηγική, αν και μέσα από τη… συζήτηση πείστηκαν να αλλάξουν γνώμη.
Όλοι τους, εκτός από δύο μέλη. Ο πρώτος ήταν ο συνήθης ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann και ο δεύτερος ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας του Βελγίου, Pierre Wunsch.
Ο τελευταίος ήταν και η μεγάλη έκπληξη, δεδομένου πως συνήθως ο Ολλανδός τραπεζίτης είναι αυτός που συνήθως ακολουθεί την «γραμμή» του Weidmann .

Εντάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα… έντονη συνεδρίαση, όπου αρκετοί εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό ενέδωσαν στις απόψεις της προέδρου Christine Lagarde.
Όσοι διαφωνούσαν με τη νέα κατευθυντήρια γραμμή (guidance), υποστήριζαν πως είναι δεσμευτική για την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να σημαίνει καμία αύξηση των επιτοκίων για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Το ζήτημα του πληθωρισμού

Φυσικά, μείζον θέμα συζήτησης ήταν και το ζήτημα του πληθωρισμού παρά και τους νέους όρους που έθετε η πρόσφατη αναθεώρηση της στρατηγικής της Τράπεζας.
Τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν εκτενώς για το κατά πόσο η Τράπεζα μπορεί να επιτρέψει άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2% και κάποιοι μάλιστα, μεταξύ των μετριοπαθών, επέμειναν σε μια αναφορά που θα έκανε λόγο για «τουλάχιστον 2%» σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Αν και τελικά η βούληση των μετριοπαθών δεν πέρασε, η ίδια η Lagarde στις δηλώσεις της, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για πληθωρισμό «τουλάχιστον στο 2%», κάτι που –σύμφωνα με το Reuters- προκάλεσε ενόχληση σε κάποια από τα μέλη του συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης