Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Πάνω από 3.138.000 οι ανεμβολίαστοι, πόσοι είναι κάθετα αντίθετοι στον εμβολιασμό – Τι θα γίνει με το τείχος ανοσίας

Κορωνοϊός: Πάνω από 3.138.000 οι ανεμβολίαστοι, πόσοι είναι κάθετα αντίθετοι στον εμβολιασμό – Τι θα γίνει με το τείχος ανοσίας
Πολλοί είναι οι πολίτες, που αντιδρούν με την πιεστικότητα των μέτρων - τα οποία φτάνουν στα όρια του αυταρχισμού - προκειμένου να υποβληθούν σε εμβολιασμό
Σχετικά Άρθρα

Ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι ενώ πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι, δεν πρόκειται να υποβληθούν σε εμβολιασμό, καθώς δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια των υπαρχόντων εμβολίων.
Επίσης πολλοί είναι οι πολίτες, που αντιδρούν με την πιεστικότητα των μέτρων προκειμένου να υποβληθούν σε εμβολιασμό.   
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 5.578.650 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.
Οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε 3.138.000, σύμφωνα στοιχεία που προκύπτουν από δεδομένα έρευνας της Pulse και από στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, βάσει απαντήσεων πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse σχετικά με το πότε θα πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους για κορωνοϊό, το 40% απάντησε πως δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, 36% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν σίγουρα δεν θα πραγματοποιήσει εμβολιασμό, ενώ το 21% δηλώνει πως μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.
Με βάση τα παραπάνω σε 1.788.000 υπολογίζονται οι πολίτες που δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό ενώ σε 1.255.000 υπολογίζονται οι κάθετοι ως προς το να μην εμβολιαστούν ποτέ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την ολοκλήρωση του «τείχους ανοσίας», το οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε να οικοδομηθεί το τρέχον καλοκαίρι αλλά οι εξελίξεις το μεταθέτουν χρονικά για τα τέλη του 2021.

Μαγιορκίνης: Τον Δεκέμβριο το τείχος ανοσίας

Στα τέλη του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας εκτιμά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τελειώσει οριστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας.
Όπως εξήγησε αναλυτικότερα, το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό.
«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και όσοι εμβολιαστούν δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να νοσηλευτούν.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η πιθανότητα νοσηλείας μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου.
«Άρα μιλάμε για μια φοβερή προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε όσους έχουν εμβολιαστεί».

Οι εμβολιασμοί στο 70% για το τείχος ανοσίας

Ερωτώμενος για το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα 70% .
Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό αυτό θα αποτελέσει «σημείο-κλειδί» για να δούμε δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών με Covid σε νοσοκομεία.
Σημειώνεται πως αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη και τρίτη δόση εμβολίου, ο καθηγητής εξήγησε πως αυτό, εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες «πρωτογενείς αποτυχίες».
Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, ευπαθείς, δηλαδή ανοσοκατεσταλμένοι ή ηλικιωμένοι πολίτες.
Αυτοί εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους ενώ για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το εάν θα χρειαστούν.

Σακελλαροπούλου: Επιλογή των πολιτών το τέλος της πανδημίας

Ως προς την πολιτική διαχείριση του ζητήματος τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσαν εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα για τον ύφος και τους τόνους που χρησιμοποίησαν.
Η κ. Σακελλαροπούλου από τη δεξίωση του προεδρικού μεγάρου για τα 47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τόνισε πως το τέλος της πανδημίας είναι ευθύνη των πολιτών.
«Καθώς το τέταρτο κύμα εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτικό, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και την επείγουσα ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού.
Δεν υπάρχει καμία αμφισημία και αμφιβολία: το τέλος της πανδημίας δεν είναι πια ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής είναι δική μας επιλογή και ευθύνη».
«Η ενάρετη άσκηση της ιδιότητας του πολίτη προϋποθέτει την απόσταση από τον ιδιοτελή εγωισμό και την αναγνώριση του καθολικού.
Η ελευθερία μας δεν είναι απεριόριστη και δεν εμπεριέχει τη βλάβη των τρίτων.
Η ισχύς της βρίσκεται εντός και όχι εκτός του νόμου.
Στην υγειονομική κρίση, συνειδητοποιήσαμε πόσο επιδρούν οι πράξεις και οι αποφάσεις μας στους συνανθρώπους μας.
Οι υποχρεώσεις μας στο κοινωνικό σύνολο είναι η άλλη όψη των δικαιωμάτων μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Συνεπής πολίτης ο εμβολιασμένος πολίτης

Πιο επιθετικός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μη συνεπείς πολίτες όσους δεν εμβολιάζονται.
«Ύστερα από 47 χρόνια, ο συνδυασμός της ελευθερίας με την ατομική υπευθυνότητα αναβαπτίστηκε ως νικηφόρο δίδαγμα στην πολύμηνη μάχη με την πανδημία.
Τώρα όμως, μας καλεί να το μετατρέψουμε σε συλλογική στάση για την έξοδο από αυτήν.
Και, καθώς η προσωπική συμπεριφορά αναδεικνύεται σε καταλύτη της κοινωνικής επιτυχίας, το μήνυμα είναι σαφές: Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης