Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο Ανάκαμψης: Στην πρίζα έως το 2026 με τα 331 επενδυτικά ορόσημα - Στη μάχη εκταμίευσης των πόρων ρίχνεται η κυβέρνηση

Σχέδιο Ανάκαμψης: Στην πρίζα έως το 2026 με τα 331 επενδυτικά ορόσημα - Στη μάχη εκταμίευσης των πόρων ρίχνεται η κυβέρνηση

Αρχές Αυγούστου τα πρώτα 4 δισ. από την ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Δύο δύσκολες επενδυτικές μάχες έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Η πρώτη έχει να κάνει με την απορρόφηση πόρων ύψους 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα καταβάλλονται σε δόσεις από την Κομισιόν και η δεύτερη με την επίτευξη 331 χρονικών οροσήμων που έχουν συνδεθεί οι μεταρρυθμίσεις και σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει κόφτης στις εκταμιεύσεις.
Όλα ξεκινούν μετά την υπογραφή της πρώτης από τις δύο συμφωνίες χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την συμφωνία που αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων ύψους 17,8 δισ. ευρώ όπου τα 13,5 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα ενώ το υπόλοιπο κομμάτι των ενισχύσεων ύψους 4,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μετά την επισκόπηση της πορείας εκτέλεσης που προβλέπεται να γίνει το 2023 με βάση τον σχετικό κανονισμό.

Στη βουλή οι συμβάσεις χρηματοδότησης

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή και της σύμβασης για το σκέλος των δανείων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, οπότε και οι δύο συμφωνίες θα έρθουν για κύρωση από την ελληνική βουλή. Η δόση των επιδοτήσεων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο και η δόση των δανείων, 1,8 δις. ευρώ  μια φορά προς το τέλος κάθε έτους. Η τελευταία εκταμίευση έχει υπολογιστεί να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Για το 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ καθώς εκτός από την προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ (2,3 δις. ευρώ από επιδοτήσεις και 1,3 δις. ευρώ από το σκέλος των δανείων), επιδιώκει να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που έχουν τεθεί.
Πρόκειται για 12 συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ ευρώ τα οποία αφορούν σε υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, στην ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.
Με βάση τον σχεδιασμό η χώρα θα πρέπει να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να φανεί συνεπής σε 331 χρονικά ορόσημα που θα καθορίσουν την πορεία εκταμίευσης των υπολοίπων ενισχύσεων από το 2023 έως και τα μέσα του 2026. Η Ελλάδα θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 17,8 δις. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δις. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) δάνεια όπου σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη τα 30,5 δισ. θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις 60 δισ. ευρώ που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο στην χώρα και θα αποτελέσουν τα «μοτέρ» της ανάκαμψης.

Ανάπτυξη 4% για την περίοδο 2021 – 2025

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει να θρέφουν υπερβολικές εκτιμήσεις για την συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στην αύξηση του ΑΕΠ ανεβάζοντας σε μέσα επίπεδα στο 4% τον πήχη της ανάπτυξης για την περίοδο 2021 – 2025. Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια των 30,5 δισ. ευρώ μπορεί να αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής στρατηγικής και να παρουσιάζονται ως τον βασικό κινητήρα της ανάκαμψης, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν δικαιολογούν τις υψηλές ταχύτητες που τίθενται από την κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνουν τα 30,5 δισ. ευρώ των πόρων είναι από την άλλη πλευρά το ποσό που έχασε η ελληνική οικονομία στο διάστημα της πανδημίας.
Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές από το χαμηλό των 165,3 δισ. ευρώ που έπιασε το 2020 θα χρειαστεί δύο χρόνια τουλάχιστον για να φτάσει στα 184,6 δισ. ευρώ το 2022 και να οδηγηθεί στα προ κρίσης επίπεδα των 190 δισ. ευρώ από το 2023 και μετά. Πρακτικά θα πρέπει πρώτα να αποσβέσει την ύφεση του 8,2% του 2020 και μετά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Κομισιόν: Πρόσθετη ανάπτυξη 2,5%

Η Κομισιόν από την πλευρά της εκτιμά ότι η άμεση επίπτωση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ ότι θα είναι της τάξης του 2,1% με 3,3% έως το 2026. Εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόσθετη ανάπτυξη εφέτος της τάξης του 1%-2% και περίπου 2,5% κάθε χρόνο στα επόμενα έτη. Ενώ αν προσμετρηθούν και οι έμμεσες επιπτώσεις από τις διαρθρωτικές αλλαγές τότε  εκτιμάται ότι σε διάστημα 20 ετών το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 18% υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλες όμως οι μεταρρυθμίσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης