Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα με 2.854 περιπτώσεις, αλλά εντυπωσιακά σταθερή θνητότητα με 7 νεκρούς

Νέα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα με 2.854 περιπτώσεις, αλλά εντυπωσιακά σταθερή θνητότητα με 7 νεκρούς
Μητσοτάκης: Θα πάμε πόρτα – πόρτα για να... πείσουμε τους ανεμβολίαστους
Σχετικά Άρθρα

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής 23/7/2021, τα οποία δείχνουν άνοδο στις νέες περιπτώσεις covid φτάνοντας συγκεκριμένα τα 2.854 περιστατικά λοίμωξης, με 7 θανάτους.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.882 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.778 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -16.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

  • Ανατολική Αττική 98
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 145
  • Δυτική Αττική 38
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 174
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 261
  • Νησιά 34
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 162
  • Πειραιάς 190
krousmata1-13.webpkrousmata2-14_1.webp



Ανησυχία για την αύξηση

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μεσούσης της τουριστικής περιόδου και η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών προκαλούν έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που η παράλλαξη Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η ανησυχία έγκειται στο κατά πόσο η εκθετική αύξηση που αρχικά καταγράφεται στους νέους αλλά που σταδιακά περνά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, θα οδηγήσει σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, διασωληνωμένους και θανάτους και γενικότερα σε πίεση το σύστημα υγείας.
Θα είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη τη στιγμή που η Ελλάδα θα εισέρχεται στον πιο καλό τουριστικό της μήνα, τον Αύγουστο.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παράλλαξη Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κάνουν λόγο για περίπου 300 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία την ημέρα.
Για αυτό το λόγο και διατυπώνεται διαρκώς η έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα επαρκές τείχος ανοσίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να μπει η χώρα στο φθινόπωρο από καλύτερη και ασφαλέστερη θέση.
Ήδη έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αλλά είναι προφανές πως το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι ακόμα ικανό για να ανασχέσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους διάφορους επιδημιολογικούς χάρτες, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να είναι στο κόκκινο καθώς εμφανίζουν μια αύξηση πάνω από 200% στο ιικό τους φορτίο, την ώρα που η Κρήτη και πολλά νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτά που ελήφθησαν στη Μύκονο.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, μια και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, οι ειδικοί εισηγήθηκαν όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης πανελλαδικά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test) έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτη και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Μητσοτάκης: Θα πάμε πόρτα – πόρτα για να πείσουμε τους ανεμβολίαστους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειες της προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Ήθελα καταρχάς να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Όπως ξέρετε χθες, ξεπεράσαμε το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει.
Όμως, είναι απολύτως βέβαιο πια, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν.
Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια.
Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την Κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες.
Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα.
Σήμερα, έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα και στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στους φαρμακοποιούς, προκειμένου κι αυτοί να κλείνουν ραντεβού και να πείθουν με τον τρόπο τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης.

Κικίλιας: 10 ευρώ σε φαρμακοποιούς, 20 σε γιατρούς για ραντεβού για εμβολιασμό

Τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών κατά της covid ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε πως «θα πάμε πόρτα – πόρτα για να εμβολιαστούν όλοι».
«Φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε πως ο γιατρός θα λαμβάνει 20 ευρώ για κάθε εμβολιασμό που κάνει στο ιατρείο του και εάν συμμετέχει στην καμπάνια των κατ’ οίκων εμβολιασμών θα λαμβάνει 50 ευρώ.

Τι ανακοίνωσε

Συγκεκριμένα, ο κ.Κικίλιας ανακοίνωσε ότι:

  • Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού
  • Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους
  • Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και on alert για παν ενδεχόμενο.
Βλέπουμε πως συνεχώς αυξάνονται τα νούμερα όσων έχουν εμβολιαστεί» είπε ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας πως πρέπει να κάνουν όλοι το καθήκον τους και να εμβολιαστούν.

Τζανάκης: Κυρίαρχη η παράλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα – Κανείς δεν θα της ξεφύγει

Στην κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σε κάποιες περιοχές, όπως σε Κρήτη και νότιο Αιγαίο, η επικράτηση της ανέρχεται στο 95% των νέων μολύνσεων, όταν σε όλη την χώρα είναι πάνω κατά μέσο όρο πάνω από το 75%.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι παρόλο αυτά στην Κρήτη δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30% με 40% της δυναμικότητας.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι στο τέταρτο κύμα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων.

Θα μας επισκεφθεί όλους ο ιός

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου.
Οι εμβολιασμένοι θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε.
Εάν μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών.
«Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά.
Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας» είπε ο κ.Τζανάκης.

Πάμε για 300 εισαγωγές την ημέρα

Όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας ο κ.Τζανάκης είπε πως θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου - αρχές Αύγουστου.
Ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους.
Αυτοί αποτελούν το 50% με 60% της συνολικής ισχύος σε κλίνες COVID στην Ελλάδα.
Οι νοσηλευόμενοι επειδή είναι νέοι έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μια εβδομάδα

Για πενταπλασιασμό των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία λόγω της covid μέσα σε μια εβδομάδα έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως η παράλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες.
Σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη είπε πως την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές Covid, ενώ αυτό το πρωί, μετά το τέλος της εφημερείας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.
«Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.
Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση.
Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες» υπογράμμισε η κα. Παγώνη, καθώς, όπως είπε, οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.

Κορύφωση πριν τον Αύγουστο

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να δυσκολεύει.
Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει.
Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα» είπε η κα.Παγώνη, εκτιμώντας ότι δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Δεν θα μπούμε σε γενικό lockdown

Η κα. Παγώνη μίλησε για τους αντιεμβολιαστές, λέγοντας πως ίσως ο τρόπος προσέγγισης αυτής της ομάδας έπρεπε να είναι πιο προσιτός.
«Οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων είναι σεβαστές.
Αλλά οι προσωπικές απόψεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τις επιστημονικές μελέτες.
Αυτή είναι η διαφορά.
Ίσως ο δικός μας τρόπος δεν ήταν προσιτός σε αυτούς τους ανθρώπους.
Με το να κουνάμε το δάχτυλο δεν κερδίζουμε τίποτα.
Το να πείθουμε με γεγονότα, με αποδείξεις, είμαστε εμείς οι κερδισμένοι» ανέφερε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας ότι «εάν κατορθώσουμε μέχρι τέλη Αυγούστου και φτάσουμε το 80% εμβολιασμένων, μπαίνουμε σε ένα ασφαλή χειμώνα».
«Αν δεν το πετύχουμε, γυρίζουμε πίσω.
Σε lockdown δεν θα μπούμε, εκτός αν υπάρχουν μερικές περιοχές ή πόλεις που θα μπουν για μερικές μέρες.
Δεν αντέχει η οικονομία άλλα lockdown» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης