Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονη άνοδος με ισχνό τζίρο στο ΧΑ +0,46% στις 858 μον. - Διατηρείται το καθοδικό σενάριο των 820 - 800 μον.

Άτονη άνοδος με ισχνό τζίρο στο ΧΑ +0,46% στις 858 μον. - Διατηρείται το καθοδικό σενάριο των 820 - 800 μον.
Oι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντός και εκτός και οι ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα… βάζουν φρένο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 858 μονάδες, με ήπιες στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις δεικτοβαρείς Coca Cola +1,33%, ΟΤΕ +1,02% ... με την τραπεζική κόπωση να συνεχίζεται ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,35%, οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,05%, αμετάβλητη η Πειραιώς και με οριακά κέρδη +0,60% η Eurobank ενώ ήταν η μόνη από τις υπόλοιπες που διατήρησε το θετικό πρόσημο σ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Oι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντός και εκτός και οι ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα… βάζουν φρένο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως διαμήνυσε στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και η πρόεδρος της C. Lagarde, ο δρόμος της πλήρους ανάκαμψης από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία είναι μακρύς και η μετάλλαξη Delta εντείνει την αβεβαιότητα, ενω όσο αφορά τη νομισματική πολιτική, επανέλαβε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το 2%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες, διατηρώντας το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και με αντίσταση τις 860 - 870 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 μονάδες ενώ κρίσιμη παραμένει η στήριξη των 820 - 800 μονάδων.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 μονάδες ενώ με ένα καθολικό lockdown θα οδηγηθεί στις 750 και 700 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη μεταβλητότητα.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 513 μονάδες με κρίσιμη την στήριξη των 505 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 540 μονάδες
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ενώ οι τράπεζες έχουν καλύτερο μέλλον από ότι παρελθόν, καθώς το σχέδιο Ηρακλής  αποδείχθηκε σωστό  εργαλείο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την εξυγίανση τους...ωστόσο δεν δίνουν ουσιαστικά χρηματιστηριακά κέρδη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αναλαμπές.
Τα περισσότερα νέα των τραπεζών έχουν προεξοφληθεί ενώ η κατάσταση θα αλλάξει το 2022.
Τα καλά τους νέα τα έχουν παρουσιάσει και βρίσκονται στις αποτιμήσεις σχεδόν καθολικά.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα γεγονός που θα ταράξει τα νερά, τα placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή κάποια μεγάλη εξέλιξη για τα DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που δεν αναμένεται για την ώρα.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ήπια ανοδικά, με Aegean +2%, ΕΧΑΕ +1,98%, Coca Cola +1,33%, Motor Oil +1,29%...ενώ υποχώρησαν ΟΛΠ -1,72%, ΑΔΜΗΕ -0,96%, Viohalco -0,92% ..
Με μικρό discount η διάθεση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ για την επανεπένδυση του μερίσματος.
Ειδικότερα, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών καθορίστηκε στα 11,14 ευρώ, με «έκπτωση» 3,7% με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής που ήταν στα 11,57 ευρώ. 

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Βελτίωση στην Ευρωζώνη

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ περαιτέρω βελτίωση καταγράφεται στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στα χαμηλά πολλών μηνών με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχουν ανακόψει  την ανάκαμψη της οικονομίας.
Αμετάβλητη παραμένει η πολιτική της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει ενώ επιβεβαίωσε ότι  αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ο δρόμος της πλήρους ανάκαμψης από την πανδημία είναι μακρύς με την μεταλλάξη Delta να εντείνει την αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,67% και το ιταλικό 10ετές στο 0,63% και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,35% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς +1,48% και Eurobank +1,35% .... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,04%.
Περί τις 14:00, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips να καταγράφει θετικό πρόσημο ...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,93%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,46% στις 858 μονάδες έχοντας υψηλό στις 862,18 μονάδες και χαμηλό 854,67 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,78 εκατ. ευρώ και όγκου 848 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 81,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 1,57 εκατ. ευρώ.
Επίσης, διακινήθηκαν 716,7 δικαιώματα του Ελλάκτωρα αξίας 157,7 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, με πρώτη αντίσταση τις 860 - 870 μονάδες και ακολουθούν οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι κρίσιμες 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση της ζώνης των 800 μονάδων θα οδηγήσει αρχικά στις 780 μονάδες και σε ένα δυσμενές σενάριο με ένα καθολικό lockdown στις 750 και 720 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 513 μονάδες, με κρίσιμη την στήριξη τις 505 μονάδες και ακολουθούν οι 490 – 480 μονάδες και οι 460 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  540 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 580 και οι 600 μονάδες.

Μετά το Frontier της Εθνικής η επόμενη μάχη, τα NPEs 5,5 δισ της PQH

Η μεγάλη τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας το Frontier με σχεδόν 90 χιλιάδες προβληματικά στεγαστικά δάνεια κατέληξε στο σχήμα doValue, Bain Capital και Fortress.
Η τιτλοποίηση ήταν ύψους 6 δισεκ. και η Εθνική κατέληξε στην doValue έναντι 165 εκατ ευρώ που κεφαλαιακά είναι ουδέτερη συναλλαγή.
Η doValue δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει και την Εθνική τράπεζα στην εθελουσία έξοδο που ετοιμάζει
Για την Εθνική τράπεζα είχε μεγάλη σημασία ποια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων θα αναλάμβανε ένα τόσο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο καθώς περιλαμβάνονται χιλιάδες στεγαστικά προβληματικά δάνεια.
Για την Εθνική η πώληση της τιτλοποίησης Frontier είναι ένα καλό deal που θα έχει και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Για την doValue ήταν ένα ακριβό αλλά στρατηγικού ενδιαφέροντος deal που την καθιστά την μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα.
Κατά ορισμένες πηγές η Εθνική τράπεζα σε βάθος χρόνου ποντάρει από την ορθολογική διαχείριση της doValue στο χαρτοφυλάκιο Frontier με στόχο από τα 6 δισεκ. το 1,5 δισεκ. να μετατραπεί σε υγιές και ενήμερο χαρτοφυλάκιο.
Με τις απαραίτητες αλλαγές του νόμου η Εθνική θα μπορούσε να αγοράσει, το υγιές χαρτοφυλάκιο του Frontier με κάποιας μορφής τιτλοποίηση ενήμερων δανείων ή απευθείας πώληση, υπό την αίρεση ότι θα αλλάξει ο νόμος γιατί δεν επιτρέπει… ο πωλητής της τιτλοποίησης να είναι και αγοραστής των ιδίων δανείων.
Η επόμενη μεγάλη μάχη στα NPEs θα δοθεί στην πώληση που ετοιμάζει η PQH η εταιρία που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια των παλαιών bad banks όπως Αγροτικής τράπεζας, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Το χαρτοφυλάκιο ύψους 5,5 δισεκ. έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προβλέπεται ότι πάλι οι 4 βασικοί επενδυτές – εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων που συμμετείχαν στο Frontier να συμμετάσχουν και στην πώληση των NPEs από την PQH που αναμένεται Σεπτέμβριο 2021.

Πως θα ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα των 9,30 – 9,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 970 εκατ. και αντιστοίχως η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στα 11,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 1,3 δισ.
Οι βασικοί λόγοι που έχουν κρατήσει καθηλωμένες τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ είναι:
1)Η αδυναμία της αγοράς να αποτιμήσει τα κέρδη που μπορούν να προέλθουν από το υψηλό ανεκτέλεστο έργων που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ
2)Υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Γιώργος Περιστέρης έχει πολύ μεγάλο αριθμό μετοχοδανείων σε σχέση με αξία των μετοχών που κατέχει στη ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.
Να τονιστεί ότι ο Περιστέρης κατέχει περίπου το 32% της ΓΕΚ Τέρνα και περίπου το 11% της Τέρνα Ενεργειακής και ως γνωστό η ΓΕΚ Τέρνα είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 39% στην Τέρνα Ενεργειακή.
Άρα συνολικά η αξία των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Τα μετοχοδάνεια αναλογούν περίπου στο 8% - 10% της χρηματιστηριακής αξίας που κατέχει ο Γ. Περιστέρης, οπότε πρακτικά δεν αποτελεί πρόβλημα.
Παρ’ όλα αυτά μέρος της αγοράς έχει την εντύπωση ότι τα μετοχοδάνεια είναι περισσότερα, ενώ σε χρηματιστηριακούς κύκλους αναφέρεται ότι οι τράπεζες κάτω από την τιμή των 9 ευρώ για τη ΓΕΚ Τέρνα θα ζητήσουν πρόσθετες εξασφαλίσεις (collaterals) από τον Γ. Περιστέρη.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι τα μετοχοδάνεια του Περιστέρη είναι χαμηλότερα από αυτά που πιστεύει η αγορά.
3)Η κίνηση απορρόφησης του Ήρων θα επιφέρει στον όμιλο αύξηση τζίρου κατά περίπου 400 εκατ. και τα EBITDA, δηλαδή τα κέρδη προ τόκων, φόρων, προβλέψεων και αποσβέσεων, θα ανέρχονται ετησίως στα 30 εκατ. ευρώ.
4)Η αγορά δεν έχει αποτιμήσει το γεγονός ότι η ΓΕΚ Τέρνα πλειοδότησε για την Εγνατία Οδό, τόσο για το σκέλος της παραχώρησης όσο και στο σκέλος της κατασκευής, με τίμημα περίπου στα 1,5 δισ.
Η ΓΕΚ Τέρνα δεν δημοσιοποιεί ακόμη τα εκτιμώμενα ετήσια κέρδη που μπορεί να αποκομίζει από την Εγνατία Οδό, αλλά από ότι φαίνεται αναμένεται να αποτελέσουν θετική έκπληξη για τους επενδυτές, καθώς θα συμβάλουν θετικά στην αύξηση κερδοφορίας του ομίλου.
Προσεχώς η ΓΕΚ Τέρνα θα δημοσιοποιήσει το business plan που θα αναλύει τους στόχους κερδοφορίας.
Με βάση τη διαδικασία για την Εγνατία Οδό, ο τελικός πλειοδότης, δηλαδή η ΓΕΚ Τέρνα, θα ανακοινωθεί είτε τέλη Ιουλίου, σε ένα αισιόδοξο σενάριο, είτε αρχές Σεπτεμβρίου, σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο.
5)Η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε σημαντικές ζημιές λόγω του έκτακτου περιστατικού στο Τέξας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο αυτή η ζημία ήταν εφάπαξ και το 2022 είναι βέβαιο ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Τέρνα Ενεργειακή.
6)Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γ. Περιστέρης, καθώς και οι συμφωνίες, είτε με τη Μαριάννα Λάτση είτε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι οποίοι έχουν αποκτήσει αξιόλογα ποσοστά μετοχών περίπου 7,5% και 5,5% αντίστοιχα στην ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, διασφαλίζουν περισσότερο την έξωθεν καλή εικόνα του ομίλου.
Το βασικό συμπέρασμα είναι όταν η χρηματιστηριακή αγορά αρχίσει να αποτιμά όλες αυτές τις παραμέτρους είναι πιθανό η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να ξεκολλήσει από τα 9,30 – 9,40 ευρώ και να κινηθεί προς τα 12 ευρώ που είναι και το fair value, οδηγώντας τη συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,25 δισ. από 970 εκατ.
Αντιστοίχως και η Τέρνα Ενεργειακή θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 13 ευρώ, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. από 1,3 δισ. σήμερα.
Σε αυτό το σενάριο η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου θα μπορούσε να φτάσει στα 2,75 δισ.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν, σήμερα Πέμπτη 22/7, προκειμένου αφενός να αποτιμήσουν πως έχει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και αφετέρου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της έξαρσης του ιού.
Ειδικότερα, η Επιτροπή κατέληξε στην εισήγηση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα, να κάνουν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα και συγκεκριμένα ένα self και ένα rapid test.
Επίσης, με νομοθετική βελτίωση, που θα κατατεθεί στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που συζητείται στη Βουλή, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.
Εν τω μεταξύ, ενώ τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να μειώνονται και να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των εμβολιασμών, φαντάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 75% με 80% του πληθυσμού έως τα τέλη Αυγούστου, κάτι που θα εξασφάλιζε προστασία και ένα τείχος ανοσίας έναντι του ιού από το φθινόπωρο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα θέσουν στο «κόκκινο» κάποιο από τα νησιά – Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Μήλος, Κρήτη και ειδικά Ρέθυμνο, Χανιά – όπου ο δείκτης θετικότητας παραμένει στα ύψη και πολύ πάνω από το 1,26% που καταγράφεται πανελλαδικά, ενώ παράλληλα αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για να επανέλθει στην κανονικότητα η Μύκονος, η οποία από το περασμένο Σάββατο τελεί υπό περιοριστικά μέτρα.
Και ενώ οι επιστήμονες θα καθορίζουν τα επόμενα βήματα, η Βουλή αναμένεται εντός της ημέρας να συζητήσει και να ψηφίσει την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κίνηση που εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας, αν και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα της κοινωνίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 466.441  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.870  θάνατοι.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 22/7 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,34%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,84% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,07%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 22/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τρίτη συνεδρίαση, με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου να βρίσκονται στο επίκεντρο. 
Αμετάβλητη παραμένει η πολιτική της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει ενώ επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Εν τω μεταξύ, άνοδο κατά 51.000 κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, φτάνοντας έτσι τις 419.000.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,55%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,55%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο +0,13% ( 26,64 δολ. )

Συνεχίστηκε η κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Συνεχίστηκε η κόπωση στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1980 ευρώ, με πτώση -1,35% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0485 ευρώ, με πτώση -0,05% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,35 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7614 ευρώ, με άνοδο +0,61% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0450 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 465 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1460 ευρώ, με άνοδο +2,82% με όγκο 88 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 296 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +2%, ΕΧΑΕ +1,98%, Coca Cola +1,33%, Motor Oil +1,29%...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ -1,72%, ΑΔΜΗΕ -0,96%, Viohalco -0,92% .....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,26 ευρώ, με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση στα 11,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,7950 ευρώ, με άνοδο +1,02% και αποτίμηση 6,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,62 ευρώ, με άνοδο +0,23% και αποτίμηση 2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5750 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,61 ευρώ, με άνοδο +0,35% και  αποτίμηση 3,96 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,67 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,33 ευρώ, με άνοδο +1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,17 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,65 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 815 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,92 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0255 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,67% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 4 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ περαιτέρω βελτίωση καταγράφεται  στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στα χαμηλά πολλών μηνών με τους επενδυτές  να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχουν ανακόψει  την ανάκαμψη της οικονομίας.
Αμετάβλητη παραμένει η πολιτική της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει ενώ επιβεβαίωσε ότι  αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,63%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,67% με το αμερικανικό 10ετές 1,27% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,67% με απόδοση πώλησης 0,66%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 107 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα στην Ευρωζώνη στα χαμηλά πολλών μηνών με τους επενδυτές  να αναζητούν την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος καθώς οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχουν ανακόψει  την ανάκαμψη της .
Αμετάβλητη παραμένει η πολιτική της ΕΚΤ μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει ενώ επιβεβαίωσε ότι  αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Ιουλίου του 2021 στο 0,63%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/7/2021 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης