Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΧΑΕ: Σεμινάρια ΕSG από τον δημιουργό του Δείκτη με το αζημίωτο και ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων

ΕΧΑΕ: Σεμινάρια ΕSG από τον δημιουργό του Δείκτη με το αζημίωτο και ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων

Έναντι 800 ευρώ συν ΦΠΑ οι εισηγμένες εταιρείες μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τις διοικήσεις στις αρχές των κριτηρίων ESG

Σχετικά Άρθρα

Τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν, είτε στις αγορές, είτε στην οικονομία.
Ούτε η προσφορά υπηρεσιών είναι μεμπτή, αρκεί να μην δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων.
Μια εβδομάδα, λοιπόν, πριν ανακοινώσει η ΕΧΑΕ το Δείκτη ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση ), διοργάνωσε από κοινού με την KKS Advisors ,σεμινάρια επί πληρωμή, για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων καθώς και τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών. Έναντι 800 ευρώ συν ΦΠΑ ( και έκπτωση 25% για κάθε δεύτερο μέλος εταιρείας ! ) οι εισηγμένες εταιρείες μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τις διοικήσεις τους ,στις αρχές των κριτηρίων ESG.
H σύμβουλος, όμως, ΚΚS Advisors - και ο senior partner, καθηγητής του Harvard κ. Γεώργιος Σεραφείμ – είναι η ίδια εταιρεία η οποία συνέταξε το 2019 τον οδηγό δημοσιοποίησης μη χρηματοικονομικών πληροφοριών, και προχώρησε στην πρώτη εφαρμογή μεθοδολογίας αξιολόγησης για κριτήρια ΕSG.
Ήταν το πρώτο μοντέλο, με το οποίο πραγματοποιήθηκε μια βαθμολόγηση των ελληνικών εταιρειών σύμφωνα με τα κριτήρια ΕSG.
Εδώ και χρόνια, δηλαδή, η KKS Αdvisors είναι γνωστή στο οικοσύστημα της ΕΧΑΕ.
Εν ολίγοις, η εταιρεία του στελέχους η οποία εφάρμοσε το πρώτο μοντέλο αξιολόγησης ΕSG προσφέρει πληρωμένα σεμινάρια για τα ίδια κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας, διακυβέρνησης.
Περαιτέρω, o ίδιος senior partner είναι πρόεδρος του ΕΣΕΔ ( Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης ) το οποίο με καθυστέρηση 9 ετών δημοσιοποίησε πρόσφατα τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, τον οποίο αρχίζουν να υιοθετούν σιγά- σιγά το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.

Yφίσταται σύγκρουση συμφερόντων; Δημιουργός Δείκτη ESG και επί πληρωμή... εκπαιδευτής ΕSG

Και το ερώτημα προς την ΕΧΑΕ είναι συγκεκριμένο: Υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων ή όχι από την εκπαιδευτική δραστηριότητα της KKS Advisors ;
Διότι στην ΕΧΑΕ, η τακτική του “Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει” κατέστη καθεστώς πλέον.
Όπως θα δούμε, απο κάθε νέα πρωτοβουλία του χρηματιστηρίου προκύπτει το ερώτημα “ τις ωφελείται” ; Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σαφές ότι, ωφελείται μια ξένη συμβουλευτική εταιρεία για την οποία κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να προσφέρει τις υπηρεσίες, αν δεν εμπλεκόταν στην δημιουργία του Δείκτη.
Αντίθετα, αρκετές εισηγμένες εταιρείες του FTSE25 οι οποίες ήδη εφαρμόζουν τα κριτήρια και έχουν αποκτήσει τεχνγνωσία, απλώς δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων από τα εκάστοτε rating agencies.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη εισηγμένων, ο κάθε οργανισμός αξιολόγησης ΙSS, Μsci κα πραγματοποιεί προαιρετικά για τα κριτήρια ΕSG ημερίδες, συνέδρια κ.α για τα οποία υπάρχει χρηματικό αντίτιμο.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον ελληνικό Δείκτη ΕSG, υιοθετήθηκε μια μεθοδολογία προσδιορισμού του βάρους (Weight) κάθε εταιρείας που λαμβάνει υπόψη και την ESG βαθμολόγησή της στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του δείκτη.
Στην συνέχεια, η κεφαλαιοποίηση κάθε εταιρίας σταθμίζεται με έναν συντελεστή που προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) με την ESG βαθμολογία. ( σ.σ Γιατί συνδέεται η κεφαλαιοποίηση με την βαθμολογία ΕSG ; )
Τέλος, το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής κάθε συμμετέχουσας στο δείκτη ορίστηκε στο 10% της αξίας του χαρτοφυλακίου του δείκτη (capping process).

Διαφάνεια: Απο ποιους και με ποιο τρόπο;

Aπό ορισμένους θεσμικούς επενδυτές – εις εκ των οποίων συμμετέχει επίσης στον ΕΣΕΔ – προβλήθηκε το επιχείρημα της διαφάνειας με τον ελληνικό Δείκτη κριτηρίων ΕSG, εν αντιθέσει με τους ξένους αξιολογητές των οποίων τα κριτήρια δεν είναι πάντοτε γνωστά, όπως υποστηρίζουν – αν και κάθε εταιρεία που σέβεται την οντότητα της αποστέλλει ερωτηματολόγια προς τις εταιρείες.
Ποιά, όμως, είναι η διαφάνεια στην ελληνική αγορά όταν υπάρχει μια τέτοια σύγκρουση συμφερόντων όπως η παραπάνω ; Και εν τέλει, οι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι απαιτούν την διαφάνεια χρειάζεται να συμπεριφέρονται ως τέτοιοι.
Διότι λ.χ στην πρόσφατη περίπτωση της Ελλάκτωρ θεσμικοί επενδυτές ψήφισαν υπέρ του μετόχου (Reggeborgh ) και στην συνέχεια οι ίδιοι ρευστοποίησαν τις μετοχές. (sic)

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης