Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι τουριστικές αφίξεις, το tweet του Πατέλη και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις μετοχές του τουρισμού

Οι τουριστικές αφίξεις, το tweet του Πατέλη και οι ανησυχίες των επενδυτών για τις μετοχές του τουρισμού

Σε χαμηλά επίπεδα και πολύ μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα διαπραγματεύονται οι περισσότερες μετοχές που συνδέονται με τον τουρισμό

Σχετικά Άρθρα

Καλύτερα των εκτιμήσεων κινούνται οι αφίξεις των τουριστών στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Παρά τις ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας και τους προβληματισμούς που υπάρχουν για το σύνολο της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος η πτώση των αφίξεων έναντι της εξαιρετικής χρονιάς του 2019 είναι στο 40%, ενώ πέρυσι, η πτώση έναντι πάλι του 2019 ήταν στο 75% περίπου.
Το θέμα ανέδειξε μέσα από ένα διάγραμμα στο twitter ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης.
Υπενθυμίζεται πως πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, εκτιμήσεις για πτώση 50% έναντι του 2019 θεωρούνταν αισιόδοξη.
Την ίδια ώρα μηνύματα από γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων αναφέρουν μεγάλη ζήτηση από τους τουρίστες και υψηλές τιμές ενοικίασης.
Μάλιστα κάποια γραφεία φαίνεται να έχουν κλείσει όλο το στόλο τους για μεγάλο μέρος του Αυγούστου σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη.
Ο λόγος αποδίδεται στην έλλειψη τουριστικών λεωφορείων, στους περιορισμούς, αλλά και στις ανησυχίες των επισκεπτών για τη μετάλλαξη Delta.

Οι επενδυτές του ΧΑ εξακολουθούν να ανησυχούν

Παρά τα θετικά μηνύματα, οι επενδυτές του ΧΑ φαίνεται να εξακολουθούν να ανησυχούν και να μην επιλέγουν τις μετοχές του τουρισμού.
Η Autohellas ενώ είχε βρεθεί προς τα τέλη Ιουνίου πάνω από τα 7,50 ευρώ, σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από τα 7 ευρώ, ενώ πριν λίγες μέρες είναι βρεθεί χαμηλότερα από τα 6,50 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή δεν έχει φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, έστω και αν ένα μέρος από το τζίρος της επηρεάζεται από τον τουρισμό.
Η Μοτοδυναμική επίσης βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα και τις τελευταίες εβδομάδες συσσωρεύει κάτω από τα 1,50 ευρώ.
Ακόμα χειρότερα, χρηματιστηριακά, πηγαίνει η μετοχή της Aegean, με την αύξηση κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί και την κρατική εγγύηση να έχει δοθεί.
Η μετοχή όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να βρεθεί σε προ πανδημίας επίπεδα, δεν έχει μπορέσει να βρεθεί και πάνω από το υψηλό της πρώτης αντίδρασης μετά τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020.
Τον Απρίλιο του 2020 είχε βρεθεί μέχρι λίγο πάνω από τα 6 ευρώ και σήμερα βρίσκεται γύρω από τα 5 ευρώ, συσσωρεύοντας πάνω από 4 μήνες.
Ακόμα χειρότερη η πορεία της Attica Συμμετοχών με τη μετοχή να είναι λίγο πάνω από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020.
Συγκεκριμένα κινείται πάνω από τα 0,90 ευρώ με την τιμή προ πανδημίας να έχει γραφτεί στα 1,40 ευρώ.
Η Κυριακούλης είχε τιμή πριν την πανδημία πάνω από τα 2 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από τα 1,30 ευρώ.
Λόγω πανδημίας είδε και επίπεδα κάτω από το 1 ευρώ.
Το βασικό ερώτημα πάντως στελεχών του τουριστικού κλάδου, είναι πως θα πάει η κίνηση τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών και να διαμορφώσει ένα καλό ποσοστό υποχώρησης έναντι του 2019 στο σύνολο της χρονιάς.
Πατέλης_αφίξεις_1.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης