Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων - Borrell: Απαράδεκτες ενέργειες από την Τουρκία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων - Borrell: Απαράδεκτες ενέργειες από την Τουρκία

Αντιδρά η διεθνής κοινότητα από τις μονομερείς ενέργειες Erdogan

Σχετικά Άρθρα

Διεθνή κατακραυγή φαίνεται πως έχει προκαλέσει η μονομερής ενέργεια του ανοίγματος των Βαρωσίων από την Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της Κύπρου θα απασχολήσει την αυριανή κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Sergei Lavrov και, σύμφωνα με το sigmalive, ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου θα στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις.
Παράλληλα, για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Tayyip Erdogan και τον Ersin Tatar, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.

Έντονη αντίδραση από ΗΠΑ

Έντονη είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan από τα Κατεχόμενα για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.
Η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Carren Donfried τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Erdogan είναι προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Nωρίτερα, το State Department εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.
«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν κυπριακό ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Borell (EE): Απαράδεκτη μονομερής απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Tayyip Erdogan και τον Ersin Tatar, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).
Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια.
Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Βρετανία: «Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για την ανακοίνωση Erdogan για τα Βαρώσια

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Τayyip Erdogan για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού.
Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

Καταγγελία από την ελληνική κυβέρνηση

Την καταδίκη της ελληνική κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, από τα κατεχόμενα της Κύπρου εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, στην επίσημη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας για τις βλέψεις της Άγκυρας στα Βαρώσια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση, «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ενώ την ίδια ώρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τις προκλήσεις την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland.

Αποφάσεις ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η εξαγγελία αυτή του Erdogan αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».
Ακόμα, το ΥΠΕΞ προσθέτει πως «υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης