Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εφιάλτης το καλοκαίρι 2021 για την κυβέρνηση – Απολύσεις και εμβολιασμοί εφήβων στο μενού του Μαξίμου

Εφιάλτης το καλοκαίρι 2021 για την κυβέρνηση – Απολύσεις και εμβολιασμοί εφήβων στο μενού του Μαξίμου
Τα μέτωπα όχι μόνο είναι ορθάνοικτα αλλά και αυξάνονται με πιο πρόσφατο το mini lockdown της Μυκόνου το οποίο, όπως φαίνεται, θα πυροδοτήσει και νέα τοπικά lockdown
Σχετικά Άρθρα

Σε εφιάλτη εξελίσσεται το καλοκαίρι 2021 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς τίποτα δεν κυλάει όπως πίστευε η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.
Τα μέτωπα όχι μόνο είναι ορθάνοικτα αλλά και αυξάνονται με πιο πρόσφατο το mini lockdown της Μυκόνου το οποίο, όπως φαίνεται, θα πυροδοτήσει και νέα τοπικά lockdown σε άλλα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα επιφέρει ένα νέο μεγάλο πλήγμα στην συνολική εικόνα του τουρισμού. Τα κρούσματα σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φτάσουν μέχρι και 10.000 μέσα στον Αύγουστο και το μόνο θετικό είναι ότι για την ώρα δεν πιέζεται το Ε.Σ.Υ.

Ο άπιαστος στόχος των 1 εκατ. εμβολιασμένων (επιπλέον) μέσα στον Αύγουστο


Στο θέμα των εμβολιασμών η κυβέρνηση, με τα πρόσφατα μέτρα της Freedom pass των 150 ευρώ στους νέους, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες έχει αυξήσει τα νέα ραντεβού κατά 600.000 από τον Ιούλιο και μετά. Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα Σκέρτσου θα πρέπει μέχρι τέλος του Αυγούστου, το πολύ αρχές Σεπτέμβρη η κυβέρνηση να έχει καταφέρει να πείσει άλλο 1 εκατ. πολιτών να εμβολιαστούν, στοίχημα το οποίο φαντάζει από δύσκολο μέχρι αδύνατο. Γι’ αυτό το σκοπό η κυβέρνηση προτίθεται ανοίξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις ηλικίες 12-15 ετών, όχι όμως σε υποχρεωτική βάση.

Η κυβέρνηση βάζει τους νέους 12-15 ετών στον εμβολιασμό για να της βγουν τα νούμερα


Σύμφωνα με την ομάδα Σκέρτσου, υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε έφηβους και παιδιά και θα πρέπει και αυτές οι ηλικίες να υπαχθούν στην προσπάθεια για ανοσία του πληθυσμού. Αυτό επίσημα. Ανεπίσημα, σύμφωνα με την άποψή μας, η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων προκειμένου να παρουσιάσει μέχρι τέλος καλοκαιριού ένα συνολικό ποσοστό ανοσίας γύρω στο 65%. Άλλωστε, είτε εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες είτε όχι, πρώτον: υπάρχει απειροελάχιστη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά, την περνάνε την νόσο με ήπια συμπτώματα και δεύτερον: ακόμα και να εμβολιαστούν τίποτα δεν προδικάζει ότι δεν θα νοσήσουν και πάλι μέσα στα σχολεία.

Έτοιμη η διάταξη - Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων

Στο θέμα των απολύσεων και των λοιπών μέτρων που θα αφορά τους ανεμβολίαστους, οι αποκλειστικές μας πληροφορίες λένε το εξής: Οι συνεργάτες του Μαξίμου μαζί με επιτελικά στελέχη των υπ. Οικονομικών και υπ. Εργασίας δουλεύουν πάνω σε μία νομική διάταξη η οποία θα δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη, σε επιχειρήσεις και πόστα που αφορούν την δημόσια υγεία όπως νοσοκομεία, κλινικές αλλά και την υγιεινή δηλαδή καφέ, εστιατόρια κ.α (σε δεύτερη φάση) να κάνουν καταγγελία των εργαζομένων τους που δεν εμβολιάζονται και παραμένουν για καιρό σε αναστολή εργασίας.
Θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος του εργαζόμενου ή του ατόμου που είναι να προσληφθεί και θα ζητούνται πέρα από καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως απαραίτητο για να μπορεί κάποιο να προσληφθεί π.χ σε θέση μάγειρα ή σερβιτόρου ή και σε άλλα πόστα που έχουν σχέση με την υγιεινή των καταναλωτών.
Εάν δεν παρουσιαστεί στο φάκελο του το πιστοποιητικό αυτό τότε η επιχείρηση θα μπορεί είτε να μην προσλάβει τον υποψήφιο εργαζόμενο είτε να καταγγείλει τη σύμβαση που έχει τεθεί σε αναστολή ήδη.
Με αυτό τον τρόπο, όλα επαφίονται στον εργοδότη. Αν ο εργοδότης πιαστεί με εργαζόμενο ανεμβολίαστο τότε θα έχει πρόστιμο. Μπορεί είτε να τον αφήσει σε αναστολή μέχρι να εμβολιαστεί ή μέχρι να τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας είτε να καταγγείλει τη σύμβασή του.

Λύση για δουλειές γραφείου θα είναι και η τηλεργασία

Επίσης, σε άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με κατανάλωση φαγητού ή καφέ/ποτού, για παράδειγμα γραφεία, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι νωρίς για να ανοίξει ζητήματα υποχρεωτικότητας. Άλλωστε, για τώρα η υποχρεωτικότητα ισχύει μόνο για οίκους ευγηρίας και ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο, έχει εξεταστεί και η δυνατότητα αυτοί οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με τηλεργασία την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.

Η Μύκονος που φέρνει χρήμα στα κρατικά ταμεία και τα μέτωπα με αντιεμβολιαστές και εκπαιδευτικούς


Πάντως, πέρα από τις μεγάλες δυσκολίες του εμβολιασμού, των απολύσεων, των πιθανών lockdown σε νησιά και τουριστικές περιοχές αλλά και της γενικότερης έξαρσης της πανδημίας σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης σχετικά με τις κινήσεις της μέσα στην πανδημία. Αμφισβήτηση που εν μέρει είτε εκδηλώνεται μέσα από πορείες όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είτε μέσω των social media. Η μεγάλη εικόνα βρίσκει τη χώρα να μην έχει επανέλθει στην κανονικότητα και με πολλές μικρές ή μεγαλύτερες πλειοψηφίες να ρίχνουν το φταίξιμο στη κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο το μέτωπο με τους αντιεμβολιαστές. Είναι το μέτωπο με τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού. Οι επαγγελματίες της Μυκόνου και ένα ολόκληρο show system τραγουδιστών και σελέμπριτι πνέουν τα μένεα απέναντι στην κυβέρνηση και κάποιοι τονίζουν ότι «έλεγχοι δεν γίνονταν». Η Μύκονος δημιουργεί τζίρο πολλών δις ευρώ κάθε χρόνο και δεν είναι μία αμελητέα περίπτωση για το οικονομικό επιτελείο.
Ωστόσο, πέρα από τα θέμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο και με τους εκπαιδευτικούς. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και εκτός από τον προγραμματισμένο εμβολιασμό που θα φέρει η αναστάτωση, η αξιολόγηση θα φέρει μεγάλη ρήξη. Ήδη από την πρόσφατη συνέντευξη της κ. Κεραμέως στην Καθημερινή, τονίζεται ότι θα υπάρχει και το πρόστιμο της μείωσης του μισθού για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα δεχθούν να αξιολογηθούν.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης