Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sheba Medical Center: Εμβολιαστήκατε αλλά προσβληθήκατε από Covid; - Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον

Sheba Medical Center: Εμβολιαστήκατε αλλά προσβληθήκατε από Covid; - Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα μέλη μίας οικογένειας έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να μολύνουν το ένα το άλλο με κορωνοϊό εάν κάποιο από αυτά αρρωστήσει
Σχετικά Άρθρα

Άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer για τον Covid είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον μεταδώσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Sheba Medical Center.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα μέλη μίας οικογένειας έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να μολύνουν το ένα το άλλο με κορωνοϊό εάν κάποιο από αυτά αρρωστήσει.
Σύμφωνα με τη μελέτη , ο κίνδυνος μόλυνσης των εμβολιασμένων μελών μίας οικογένειας από ένα άλλο μέλος που νόσησε είναι μόλις 4% σε σύγκριση με τον κίνδυνο ενός μη εμβολιασμένου μέλους της οικογένειας να μολυνθεί από ένα μη εμβολιασμένο μέλος της οικογένειας, που ανέρχεται σε 57%.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με ορισμένες παραμέτρους, όπως η ηλικία των εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων και ο χρόνος που περνούν μαζί.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως, όταν εκείνοι που είχαν μολυνθεί απομονωθούν, η πιθανότητα να μολυνθούν τα μέλη της οικογένειας μειώνεται μεταξύ 80% και 90%.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενισχύουν τα αντίστοιχα από προηγούμενες έρευνες που διεξήχθησαν στο Sheba που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι όχι μόνο μολύνονται λιγότερο, αλλά μολύνουν και άλλους λιγότερο, δήλωσε ο καθηγητής Gili Regev-Yochay, διευθυντής της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του ερευνητικού κέντρου , ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Το νοσοκομείο παρακολούθησε τις οικογένειες περίπου 12.518 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ τέλους Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 και διεξήγαγε αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα σε 902 άτομα, εκ των οποίων 191 ενήλικες και 24 παιδιά κάτω των 12 ετών.
Πάντως η μελέτη διενεργήθηκε όταν η παραλλαγή Alpha ήταν το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα και οι ερευνητές δήλωσαν πως τα στατιστικά στοιχεία ενδέχεται να είναι διαφορετικά όταν μιλούν για την παραλλαγή Delta, η οποία επί του παρόντος κυριαρχεί στο Ισραήλ και τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε πως η πιθανότητα ενός εμβολιασμένου ενήλικου να μολύνει άλλον μη εμβολιασμένο ενήλικα ανήλθε στο 57%, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.

H ποσοτικοποίηση του κινδύνου

Η πιθανότητα του μη εμβολιασμένου ενήλικα να μολύνει ένα μη εμβολιασμένο παιδί ανήλθε στο 35%.
Από την άλλη πλευρά, εάν το μολυσμένο άτομο εμβολιάστηκε, η πιθανότητα μόλυνσης ενός μη εμβολιασμένου με τον οποίο ζει με έπεσε στο 17%.
Τέλος, η πιθανότητα δύο μη εμβολιασμένων ατόμων να μολύνουν ο ένας τον άλλον ήταν στο 4%.
«Για πρώτη φορά, καταφέραμε να ποσοτικοποιήσουμε τον πραγματικό κίνδυνο εμφάνισης κορωνοϊού μετά από σημαντική έκθεση σε εμβολιασμένους, μη εμβολιασμένους, απομονωμένους ανθρώπους και ενήλικες σε σύγκριση με τα παιδιά», δήλωσε ο Regev-Yochay.
Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι η απομόνωση ενός μέλος του νοικοκυριού με κορωναϊό είναι «απαραίτητη» και «αποτελεσματική», πρόσθεσε ο καθηγητής - ακόμη και αν άλλα μέλη της οικογένειας εμβολιάστηκαν.
«Αυτή η μελέτη είναι περαιτέρω απόδειξη της σημασίας της αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού στο Ισραήλ και τον κόσμο», συνέχισε ο Regev-Yochay.
«Είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πανδημία και να επιστρέψει στη ρουτίνα της ζωής παράλληλα με τον κορωνοϊό».

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης