Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους 168 οι νεκροί από τη σαρωτική κακοκαιρία που έπνιξε Γερμανία και Βέλγιο

Στους 168 οι νεκροί από τη σαρωτική κακοκαιρία που έπνιξε Γερμανία και Βέλγιο
Περίπου 141 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη χειρότερη φυσική καταστροφή της Γερμανίας εδώ και μισό αιώνα.
Σχετικά Άρθρα

Ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Γερμανία και το Βέλγιο αυξήθηκε σε τουλάχιστον 168 το Σάββατο (17/7/2021) μετά από τις υπερχειλίσεις ποταμών.
Περίπου 141 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη χειρότερη φυσική καταστροφή της Γερμανίας εδώ και μισό αιώνα.
Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 98 νεκροί στην περιοχή Ahrweiler νότια της Κολωνίας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier επισκέφθηκε το Erftstadt στην πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου η καταστροφή σκότωσε τουλάχιστον 43 άτομα.
«Θρηνούμε με εκείνους που έχουν χάσει φίλους, γνωστούς, μέλη της οικογένειας τους», είπε.
Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Στις πληγείσες περιοχές η καγκελάριος Merkel

Η καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, σε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποίησε χθες μια βιντεοδιάσκεψη με τον Armin Lachet, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, για να ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τόνισε μια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η Merkel συνομίλησε και με την πρωθυπουργό της Ρηνανίας - Παλατινάτου Malu Dreyer, που την ενημέρωσε για την κατάσταση στην περιοχή και τις εν εξελίξει επιχειρήσεις διάσωσης.
Η καγκελάριος δεσμεύτηκε για παροχή στήριξης στις τοπικές αρχές.
Από την πλευρά του ο Armin Laschet, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών - καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις - με την κλιματική αλλαγή.
Ο Laschet έχει δεχθεί κατ' επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Stefan Rahmstrof δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου», διευκρίνισε.
πλυμμη4.webp

Θλιβερός απολογισμός στην Ευρώπη

Οι καταστροφικές πλημμύρες - οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών - άφησαν πίσω τους και σχεδόν 1300 αγνοούμενους.
Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο όπως είπε εκπρόσωπως των τοπικών αρχών, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.
«Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.
«Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή.
Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου Malu Dreyer (SPD).
germany3.JPG

Ολλανδία: Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής οι αρχές

Στην Ολλανδία, οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών παρέμειναν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, καθώς τα πλημμυρισμένα ποτάμια απειλούσαν πόλεις και χωριά σε όλη τη νότια επαρχία του Λίμπουργκ.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές εργάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να ενισχύσουν φράγματα και να αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι Ολλανδοί έχουν έως τώρα αποφύγει μια καταστροφή αυτού του μεγέθους καθώς έως σήμερα το πρωί δεν είχαν ανακοινωθεί θύματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές αρχές, η αύξηση της στάθμης των υδάτων έχει προκαλέσει καταστροφές στην περιοχή και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Το επίπεδο των υδάτων σε ποτάμια γύρω από μεγάλες πόλεις όπως η Φένλο και το Ρούρμοντ έφθασε σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει έως αύριο το βράδυ, σύμφωνα με τις αρχές, δημιουργώντας προβλήματα σε φράγματα και άλλα προστατευτικά μέσα.
Πολλοί δρόμοι μέσα και γύρω από το Ρούρμοντ έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Ολλανδία_1.jpg

Βέλγιο: Τουλάχιστον 27 νεκροί στη Βαλλονία


Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βέλγιο από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλλονία, όπως αναφέρει το rtl.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά τις 16.00 εχθές το απόγευμα, οι νεκροί φτάνουν τους 20. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων.
Λόγω της εθνικής ημέρας πένθους που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Alexander de Croo, η πόλη του Ναμούρ αποφάσισε να ακυρώσει τη γιορτή με πυροτεχνήματα που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου για την εθνική γιορτή της 21ης Ιουλίου.
Στην πρωτεύουσα της Βαλλονίας, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.
Ο Δήμος των Βρυξελλών έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εθνική γιορτή του Βελγίου.
Belgium.jpg
Πλημμύρες_2_1.jpg
Μετρούν τις πληγές τους Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και 150 νεκρούς από τη «βιβλική καταστροφή» της θεομηνίας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης