Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Έρχεται νέο εποπτικό πλαίσιο για τα stablecoins – Ποιοι ο κίνδυνοι που εντοπίζονται

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Έρχεται νέο εποπτικό πλαίσιο για τα stablecoins – Ποιοι ο κίνδυνοι που εντοπίζονται

Τα stablecoins είναι ψηφιακά νομίσματα που συνδέουν την αξία τους με κάποιο συγκεκριμένο ενεργητικό, όπως το αμερικανικό δολάριο

Σχετικά Άρθρα

Εκτακτη συνεδρίαση με τις εποπτικές αρχές της αμερικανικής αγοράς και των τραπεζών συγκάλεσε για τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2021, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα λεγόμενα stablecoins και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είχε αναφερθεί κατά τη κατάθεσή τους ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας (στις 15 Ιουλίου 2021) στην ανάγκη στενότερης εποπτείας των stablecoins.

Μικρότερη μεταβλητότητα

Τα stablecoins είναι ψηφιακά νομίσματα που παρουσιάζουν μικρότερη μεταβλητότητα σε σχέση με άλλα κρυπτονομίσματα καθώς συνδέουν την αξία τους με κάποιο συγκεκριμένο ενεργητικό, όπως το αμερικανικό δολάριο.
«Στόχος της συζήτησης είναι να διερευνηθούν τόσο τα πιθανά πλεονεκτήματα των stablecoins όσο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους χρήστες, τις αγορές και το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Κίνδυνοι και προτάσεις

Θα πρέπει να εξεταστεί το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο για τα stablecoins, να εντοπιστούν οι κίνδυνοι και να παρουσιαστούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, επισημαίνοντας πως θα ακολουθήσουν γραπτές και λεπτομερείς εισηγήσεις των προτάσεων, μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαφάνεια

Να σημειωθεί ότι οι αρχές εκδηλώνουν αυξανόμενες ανησυχίες για τη διαφάνεια στις συναλλαγές των stablecoins, τα αποθέματα που τα υποστηρίζουν και τον αριθμό των παικτών στην αγορά που βασίζονται σε αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν τον υψηλό βαθμό έλξης που ασκούν τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα με ιδιαίτερη έμφαση στους μικροεπενδυτές.

Visa: Πληρωμές

Στις αρχές του έτους, η Visa είχε ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές στο δίκτυό της σε stablecoins σε αμερικανικό δολάριο.
Οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ και όχι μόνο δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα stablecoins, δεδομένου πως πρόκειται για κρυπτονομίσματα σταθερής αξίας με κλειδωμένη ισοτιμία που είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένα με αποθεματικά σε πραγματικό χρήμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για τους επενδυτές και άρα το χρηματοοικονομικό σύστημα ευρύτερα.
Τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και γερουσιαστών στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει δημοσίως επιφυλάξεις, όχι μόνο για τον ευρύτερο κλάδο των cryptos, αλλά ειδικά τα stablecoins.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης