Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2021 κρίνουν τον στόχο για τα έσοδα του τουρισμού

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2021 κρίνουν τον στόχο για τα έσοδα του τουρισμού

Συγκρατημένη αισιοδοξία και... άγχος για τις επιδόσεις των τουριστικών επιχειρήσεων ελέω πανδημίας

Σχετικά Άρθρα
Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών να φαντάζει σαν «όαση μέσα στην έρημο» προκειμένου να κερδίσει η χώρα μας το φετινό «στοίχημα» του τουρισμού, οι προορισμοί περιμένουν με αγωνία το τι θα φέρει στα ταμεία τους ο πιο σημαντικός μήνας της χρονιάς, έτσι όπως αναμένεται να εξελιχθεί ο Αύγουστος.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που φοβούνται οι ειδικοί από εβδομάδα σε εβδομάδα εξαιτίας της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, «εάν δεν ανακοπεί από νέους εμβολιασμούς – ικανούς να χτίσουν ένα απαραίτητο τείχος ανοσίας, μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό, μέχρι και να καταστρέψει το όνειρο που είχαμε για φέτος», λένε οι πλέον απαισιόδοξοι που θέλουν ωστόσο να βλέπουν «ένα φως στο τούνελ» και να ελπίζουν ότι «ακόμα τίποτα δεν έχει χαθεί».

Ο Αύγουστος που θα κρίνει τον.. χειμώνα

Ο πρώτος μεγάλος στόχος του Αυγούστου είναι τουριστικός. Για το οικονομικό επιτελείο, η επίτευξη του 45% του 2019 παραμένει ακόμα «στο τραπέζι» εξαιτίας:

  • Της αύξησης των αεροπορικών αφίξεων (Από το εξωτερικό (+) 1.250,9% τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 καταγράφουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας)
  • Του έγκαιρου «ανοίγματος» του τουρισμού που έγινε ένα μήνα νωρίτερα από αυτό του 2020
  • Της ανοδικής τάσης του Ιουλίου στις πληρότητες (από 10 έως 20% κάθε νέα εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού)
  • Του γεγονότος ότι η χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στο ταξιδιωτικό κοινό
  • Της άρσης της καραντίνας από Δευτέρα για τους εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι πληρότητες του Αυγούστου και οι εμβολιασμοί θα δείξουν αν θα υπάρξει και συνέχεια, αφού για να πιαστεί ο στόχος θα πρέπει το «στοίχημα» του τουρισμού να συμπεριλάβει τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο.
Η επιμήκυνση της σεζόν είναι για τους ξενοδόχους το μεγάλο ζητούμενο, ιδιαίτερα όταν ολόκληρες περιοχές έχασαν τον Μάιο, τον Ιούνιο και ένα μεγάλο μέρος του Ιουλίου, περιμένοντας τουρίστες που δεν ήρθαν και απεύχονται το κακό σενάριο «η σεζόν να τερματιστεί στα τέλη καλοκαιριού από αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας».
Ένας δεύτερος στόχος αρχίζει να υλοποιείται μεν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και αν και προκαλεί ακόμα «σύγχυση» σε πολλούς επιχειρηματίες σε πρακτικό επίπεδο, δεν παύει να είναι δε, η πρόβα τζενεράλε για το πως θα λειτουργήσουν οι χώροι covid free στην εστίαση και την ψυχαγωγία τον ερχόμενο χειμώνα, με τις όποιες αναπροσαρμογές κριθούν απαραίτητες από τις 31 Αυγούστου και έπειτα, μια ημερομηνία – ορόσημο για να έχει κερδηθεί το στοίχημα των εμβολιασμών.

«Αναρρώνει» η βρετανική αγορά

Ενισχυμένες αναμένονται οι τουριστικές αφίξεις από την άλλη εβδομάδα στο Ιόνιο εξαιτίας της άρσης των περιορισμών στη μεγάλη βρετανική αγορά που «θα επανεκκινήσει τις μηχανές του τουρισμού».
Στη Ζάκυνθο, οι ξενοδόχοι ανακουφίστηκαν μεν από τη θετική εξέλιξη, παριμένουν επιφυλακτικοί δε για το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά για τον Αύγουστο, αν και υπάρχει κινητικότητα από τους tour operators για πακέτα διακοπών.
«Περιμένουμε πτήσεις από τις 19 του μήνα, αλλά κάθε μέρα αναπροσαρμόζονται οι κρατήσεις και οι πληρότητές μας.
Το θετικό είναι ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν κρατήσεις», σημειώνει στο ΒΝ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χριστίνα Τετράδη, η οποία διαπιστώνει ότι η επάνοδος των Βρετανών δείχνει μια δυναμική.

«Μια αλλαγή στάσης, αλλάζει τα δεδομένα»

«Κανείς δεν ξέρει με την πανδημία τι μας περιμένει. Μια αλλαγή στάσης είτε στη χώρα μας είτε στις χώρες προέλευσης, αλλάζει τα δεδομένα», τονίζουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι, σε αντίθεση με κυβερνητικά στελέχη, δεν τοποθετούν ως μέτρο σύγκρισης τη χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό, δηλαδή το 2019, αλλά το 2020 όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του τουρισμού.
«Αυτό από μόνο του δείχνει ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και επιφυλακτικοί.
Άλλωστε δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοιες περιόδους, αλλά μόνο δύο χρονιές με την πανδημία παρούσα», υποστηρίζει άνθρωπος της αγοράς.
Στο μεταξύ, οι αφίξεις Γερμανών, Γάλλων, Πολωνών, Ρουμάνων έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ η Ρωσία αυξάνει τον αριθμό των τακτικών πτήσεων από τις 24 Ιουλίου και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες θα χρειαστεί περίπου δύο εβδομάδες για να βρει ρυθμό, ενώ κατά τις εκτιμήσεις ταξιδιωτικών πρακτόρων, το κόστος στα πακέτα αναμένεται να πέσει τις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας τις διακοπές στη χώρα μας περισσότερο ελκυστικές.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης