Χρηματιστήριο

Περί το 2,5% απόδοση αναμένεται στο ομόλογο της Prodea - Οι επενδύσεις και η διάθεση των κεφαλαίων

Περί το 2,5% απόδοση αναμένεται στο ομόλογο της Prodea - Οι επενδύσεις και η διάθεση των κεφαλαίων
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου περιλαμβάνει πιθανές επενδύσεις σε ακίνητα ή/και εταιρίες ακινήτων ύψους άνω των 415 εκατ. ευρώ

Ξεκινάει σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας της Prodea, με εύρος απόδοσης 2,20% έως 2,60%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,50% με βάση τα σημερινά στοιχεία, αλλά σε κάθε περίπτωση σημειώνουν πως το ύψος των προσφορών, δηλαδή το ενδιαφέρον των επενδυτών θα καθορίσουν την τελική τιμή.
Σημειώνεται πως οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως 16 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο ΧΑ θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο οι εκτιμώμενες δαπάνες έκδοσης είναι 8 εκατ. ευρώ και αν τελικά αντληθεί το συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ, τα 56 εκατ. ευρώ προβλέπεται εντός 30 ημερών να διατεθούν για την ολική αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ανεξόφλητου ποσού 56 εκατ. ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό ύψους 236 εκατ. ευρώ θα διατεθεί έως το τέλος του 2024 για πράσινες επενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις πράσινες επενδύσεις κατά το χρόνο ολοκλήρωσής τους.
Με την πάροδο τριών ετών από την Ημερομηνία Εκδόσεως, η Εκδότρια δύναται να προχωρήσει (στη λήξη οποιασδήποτε Περιόδου Εκτοκισμού) στην πρόωρη αποπληρωμή του κεφαλαίου των Ομολογιών.
Εάν η Εκδότρια προβεί σε ολική (κατά 100%) πρόωρη αποπληρωμή του κεφαλαίου των Ομολογιών κατά την 7η ή την 8η Περίοδο Εκτοκισμού, τότε ο επενδυτής θα λάβει το σύνολο της ονομαστικής αξίας, ήτοι 1.000 ευρώ για κάθε Ομολογία που κατέχει και επιπρόσθετα θα λάβει επιπλέον ποσό (premium) ανά Ομολογία ίσο με το συνολικό ποσό τόκων ενός έτους (δηλ. δύο Περιόδων Εκτοκισμού) επί του κεφαλαίου εκάστης Ομολογίας, αλλά δεν θα εισπράξει καθόλου τόκους για τις υπολειπόμενες Περιόδους Εκτοκισμού.

Επενδυτικό πρόγραμμα 415 εκατ. ευρώ

Κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου περιλαμβάνει πιθανές επενδύσεις σε ακίνητα ή/και εταιρίες ακινήτων ύψους άνω των 415 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 18% αφορά σε ακίνητα που η Εταιρεία έχει ήδη ποσοστό ιδιοκτησίας από 35% έως 100%, ενώ 25%, περίπου, αφορούν επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο απόκτησης βάσει σχετικών υπογεγραμμένων προσυμφώνων ή/και δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί.
Επιπλέον, 30% περίπου αφορούν επενδύσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Επενδυτική Επιτροπή της Εταιρείας και για τις οποίες έχει συναφθεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ή/και διενεργείται ενδελεχής έλεγχος (due diligence) ή συζητούνται τα συμβατικά κείμενα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών («Κατηγορία Γ»).
Τέλος, το υπόλοιπο μέρος αφορά σε περιπτώσεις για τις οποίες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις.
Η υλοποίηση των παραπάνω, για τα οποία δεν έχει υπογραφεί προσύμφωνο ή/και άλλο δεσμευτικό έγγραφο, τελεί υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και των αποτελεσμάτων των σχετικών ελέγχων και δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης