Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέο άλμα με 2.327 κρούσματα και συνολικά 12.787 νεκρούς – «Μαύρες» οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας

Νέο άλμα με 2.327 κρούσματα και συνολικά 12.787 νεκρούς –  «Μαύρες» οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας
Προβλέπεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Delta
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφει ο ΕΟΔΥ ενώ η μετάλλαξη Delta αναμένεται να γίνει το στέλεχος, που θα επικρατήσει και στη χώρα μας σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν μάλιστα για εκτόξευση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, υπολογίζοντάς τα ακόμη και στις 6.000 ημερησίως.
Αποδίδουν το άλμα των μολύνσεων στη χαλάρωση των μέτρων και την καλοκαιρινή διάθεση, κυρίως στους νέους που πυροδοτούν τις νέες εστίες της νόσου.
Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Καπανδρίτι, αλλά και στο Σοφικό της Κορινθίας, ενώ ένα μωρό ενός έτους νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης από τις 15/7.

Επικράτηση της Delta έως το τέλος Ιουλίου

Η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα έως το τέλος Ιουλίου, εκτιμά ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές 4ου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Delta επικρατήσει, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί 4ο κύμα.
Επίσης υπενθύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.
«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».
«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών.
Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.

Εφιαλτικό σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως

Ανησυχία προκαλούν όμως πιο δυσοίωνες προβλέψεις.
Τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η κορύφωση του 4ου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φθάσουν στις 19.000 ημερησίως ως τα τέλη Οκτωβρίου – με διακυμάνσεις οι δυσθεώρητοι αριθμοί που μόλις διαβάσατε θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικώς θα έχει επέλθει «ανοσία αγέλης» μέσω μόλυνσης τεράστιου μέρους του πληθυσμού από τον ιό.
Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα της Κυριακής», με βάση το συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία θα φθάνουν τα 2.900 στις αρχές Νοεμβρίου και τα 3.050 στις 15 με 18 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν αποκλείει το σενάριο ενός σύντομου lockdown.
«Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown.
Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένα lockdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να ‘μαζέψει’ σημαντικά την κατάσταση.
Τα στοιχεία των ειδικών προκαλούν δέος, καθώς δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως είπε ο κ. Σαρηγιάννης στο «Βήμα της Κυριακής».

Τζανάκης: Τον Αύγουστο 6.000 κρούσματα ημερησίως στο χειρότερο σενάριο – Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε και τα τρία σενάρια για την πορεία των μολύνσεων τον Αύγουστο.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ παρουσίασε σχετικό πίνακα, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, στο πιθανότερο σενάριο 4.000 κρούσματα καθημερινά, ενώ στο χειρότερο σενάριο 6.000 μολύνσεις ημερησίως.
Ο ίδιος παρουσιάζοντας τον σχετικό πίνακα, σημείωσε ότι θα ανέβουμε προς τον Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος, πρόβλεψη που τη θεωρεί ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα γίνει προσπάθεια «να πειθαρχήσουμε στα μέτρα».
«Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» υπογράμμισε.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη είναι τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου.
Προειδοποίησε ότι αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα, «σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα».
«Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο», κατέληξε.
«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Όπως είπε, «ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι».

Σαρηγιάννης (Καθηγητής ΑΠΘ): Θα έχουμε 45 θανάτους και 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Δεκαπενταύγουστο από τη μετάλλαξη Delta

Με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού να επελαύνει η κατάσταση συναγερμού στα κράτη διατηρείται, ωστόσο σε χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται εν μέσω τουριστικής περιόδου, η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί, δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί η διασπορά του ιού.
Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Delta.
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο Open: «Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα.
Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά.
Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.

Πέτσας: Το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους - Εξετάζεται ξανά το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

«Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» παραδέχτηκε ότι « ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός», ενώ σημείωσε ότι «αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία».

Για μέτρα στην εστίαση

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς».
Όπως είπε, είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».
Υπενθύμισε πως «έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου» και ξεκαθάρισε ότι «αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».

Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού

Για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μέχρι τώρα η συζήτηση αφορά μόνο τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους.
Σημείωσε ότι «ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και έφερε δεύτερες σκέψεις σε αρκετό κόσμο».
«Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους εξαναγκάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μωρό ενός έτους σε ΜΕΘ - Κρούσματα σε κατασκηνώσεις

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» νοσηλεύεται ένα μωρό ενός έτους που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.
Το μωρό, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε έρθει με τους γονείς του για διακοπές στην Ελλάδα, δεν έχει διασωληνωθεί.
Στο μεταξύ, μετά τα κρούσματα σε κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Καπανδρίτι, το Σάββατο 10/7 έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν σε κατασκήνωση στο Σοφικό της Κορινθίας έξι παιδιά θετικά στον ιό, τα οποία και αναχώρησαν, ενώ έγινε ιχνηλάτηση και τεστ.
Την κατασκήνωση στα Χανιά επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ο επικεφαλής του οποίου στην ΕΡΤ Χανίων έκανε λόγο για 9 κρούσματα.
Η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης προχωρά σε απολύμανση και επαναλειτουργία από τις 16/7.
Στην Χαλκιδική εντοπίστηκαν θετικά 20 παιδιά που φιλοξενεί η κατασκήνωση, ενώ τρία είναι τα κρούσματα στην κατασκήνωση στο Καπανδρίτι.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Νωρίτερα οι αποφάσεις – Κι άλλες ομάδες στο κάδρο

Νωρίτερα από το αναμενόμενο αλλά και σε ένα ευρύτερο πεδίο επαγγελματικών ομάδων αναμένεται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, βάσει των αποφάσεων της επιτροπής Βιοηθικής.
Οι λεπτομερές αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ η αρχή θα γίνει εντός του Ιουλίου με τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μένει να οριστικοποιηθούν οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους εργαζόμενους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν.
Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε άλλους επαγγελματικούς τομείς οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Ιουλίου και να ξεκινήσουν περί τα τέλη Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται:
• Ένοπλες Δυνάμεις
• Σώματα Ασφαλείας
• Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.
Μετάλλαξη Δέλτα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μη χαθεί η «μάχη των νησιών» - Τι θα γίνει αν κάποιο γίνει «κόκκινο»
Στις νησιωτικές περιοχές πέφτει στο εξής το βάρος της επιφυλακής λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητά της στις νεανικές ηλικίες, αλλά και η επιλογή τους ως του κατεξοχήν τόπου θερινών διακοπών ανεβάζουν κατά πολύ τις πιθανότητες έξαρσης της πανδημίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Παρότι στη συγκεκριμένη περίοδο κρίσιμος δείκτης για την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι τόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά η πίεση που θα δεχθεί με νοσηλείες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας.
Στις προθέσεις, άλλωστε, της κυβέρνησης δεν είναι η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων (όπως τα lockdown), αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, με τα νησιά-σε κάθε περίπτωση- να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Και αυτό γιατί, ενώ αποτελούν πόλο έλξης για την νεολαία, όπως για παράδειγμα η Ίος, οι όποιες δυνατότητες του ΕΣΥ στις περιοχές αυτές είναι πεπερασμένες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προβλεφθεί από τους ειδικούς «όλα τα σενάρια», σε περίπτωση που κάποιο νησί δείξει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες ως προς την μετάλλαξη Δέλτα, επιστρατεύοντας και νέα μέσα για την τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φόβος ακυρώσεων

Η υψηλή ετοιμότητα και εντατική προετοιμασία για παν ενδεχόμενο στις νησιωτικές περιοχές, απαντά όχι μόνο στην ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά και στην προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ξορκίζουν το σενάριο κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο μοιραία μεταφράζεται σε εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων.
Για το λόγο αυτό, εκτός από τα μεγάλα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, η πλειονότητα των επιχειρηματιών (με εξαίρεση κάποια περιστατικά στην Τήνο) στις Κυκλάδες τάχθηκαν υπέρ μέτρων, όπως η απαγόρευση ορθίων πελατών στα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) επιτρέπει τη γρήγορη ιχνηλάτηση, καλύπτοντας και πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των νησιών, όπως ο έλεγχος των επιβαινόντων σε ιδιωτικά σκάφη, που έβγαιναν στα νησιά, αλλά και η ύπαρξη εποχιακών εργαζόμενων, ιδίως σε μεγάλες τουριστικές μονάδες.

ΕΟΔΥ: 2.327 κρούσματα και δύο θάνατοι στις 10/7

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (10/7/2021) 2.327 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 437.345 (ημερήσια μεταβολή + 0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.986 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.787 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_70.JPG
2_67.JPG

Στους 142 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.735 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 68 (ημερήσια μεταβολή +15.25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 56 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη.)
3_52.JPG

5_25.JPG4_42.JPG
7_15.JPG6_15.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης