Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Goldman Sachs: Η μετάλλαξη Delta μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρα αλλά θα κάνει ζημία στις οικονομίες

Προειδοποιεί η Goldman Sachs: Η μετάλλαξη Delta μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρα αλλά θα κάνει ζημία στις οικονομίες
Το συμπέρασμα: δεδομένου ότι ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός στην πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων, οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι οι πιο ευάλωτες στην έκρηξη της παραλλαγής Delta.
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη Delta του Covid 19 μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρα αλλά θα κάνει ζημία στις οικονομίες αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Η μετάλλαξη Delta θα μπορούσε να διαταράξει την ανάκαμψη των οικονομιών.
Τώρα που η παραλλαγή Delta έχει αυξήσει τους φόβους για νέα κρούσματα Covid 19 στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος.
Το συμπέρασμα: δεδομένου ότι ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός στην πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων, οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι οι πιο ευάλωτες στην έκρηξη της παραλλαγής Delta.
Όπως επισήμανε η Goldman, η παραλλαγή Delta αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο μερίδιο νέων κρουσμάτων COVID.
Κατά συνέπεια, η Goldman πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι, ενώ θα υπάρξει επιβράδυνση εκ νέου στις οικονομίες.
Τα νέα δεδομένα απομακρύνουν τον στόχο για επίτευξη του «COVID zero» του μηδενικού Covid 19, κάτι που καμία χώρα - ούτε καν η Κίνα - δεν κατάφερε να επιτύχει.
Η αύξηση της παραλλαγής Delta πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο ο κορωνοιός να γίνει ενδημική ίωση όπως και η γρίπη.
Φυσικά, οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει με το γεγονός ότι το «COVID zero» πιθανώς δεν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τη δημόσια υγεία.
Αλλά στην Αυστραλία, το Ισραήλ και την Κίνα, θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες των αρχών να ξεπεράσουν την κρίση (αν και η Goldman αναμένει μια σταδιακή ανάκαμψη στο β΄ 6μηνο του 2021 στην κατανάλωση καθώς οι λοιμώξεις «σταθεροποιούνται» στην Αυστραλία και συνεχίζουν να μειώνονται στην Κίνα).
Το πιο πιθανό σενάριο συνεπάγεται μια ελαφρώς πιο αργή παγκόσμια ανάκαμψη, με τον υψηλότερο κίνδυνο να διατρέχουν χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ωστόσο, «οι παγκόσμιες προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ 6,6% το 2021 και 4,8% το 2022 παραμένουν επομένως αισιόδοξες σε απόλυτους όρους».

Με ερωτήσεις και απαντήσεις η Goldman Sachs επιχειρεί να καταγράψει τα νέα δεδομένα.

Ερώτηση:
Η παραλλαγή Delta (που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία) εκτιμάται ότι είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha (πρώτη φορά αναγνωρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της Δύσης κατά της παραλλαγής Delta;

Απάντηση
Ενώ η παραλλαγή Delta επιδρά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων (και ιδιαίτερα των εφάπαξ δόσεων) και ειδικά στην πρόληψη λοιμώξεων (ειδικά ασυμπτωματικών λοιμώξεων), οι πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer και AstraZeneca παραμένουν εξαιρετικά προστατευμένοι.
Και τα αποτελέσματα των εμβολίων της Moderna και J&J φαίνονται ενθαρρυντικά.
Μια μελέτη από το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας εκτιμά ότι μετάλλαξη Delta μπορεί μέσω των εμβολιασμών να αποτρέψει την νοσηλεία σε ποσοστό 94% με 96% μετά από μία ή δύο δόσεις Pfizer και 71% με 92% μετά από μία ή δύο δόσεις AstraZeneca.
Το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας εκτιμά χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικών ασθενειών μετά από δύο δόσεις για Pfizer 88% και 60% για το AstraZeneca. Ομοίως, μια νέα μελέτη από τον Καναδά εκτιμά επίσης την αποτελεσματικότητα 87% των πλήρως εμβολιασμένων με Pfizer για την πρόληψη συμπτωματικών ασθενειών.
Η αποτελεσματικότητα απέναντι σε συμπτωματικές λοιμώξεις, ωστόσο, είναι χαμηλότερη μετά από μία δόση και εκτιμάται στο ένα τρίτο τόσο για τα εμβόλια της Pfizer όσο και για της AstraZeneca.
Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε αποτελεσματικότητα 64% στο εμβόλιο της Pfizer στην πρόληψη τυχόν μολύνσεων και 93% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλείας.
Η εκτίμηση 64% πιθανώς αντιστοιχεί στην αποτελεσματικότητα πρόληψης τόσο ασυμπτωματικών όσο και συμπτωματικών λοιμώξεων, ενώ οι μελέτες από την Αγγλία και Καναδά και κλινικές δοκιμές αξιολογούν συμπτωματικές λοιμώξεις.
Αυτοί οι βασικοί αριθμοί υποδηλώνουν μειωμένη ικανότητα του εμβολίου Pfizer να σταματήσει τη μετάδοση λοιμώξεων Delta σε σχέση με προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη, αν και οι «πρόσθετες» λοιμώξεις είναι πιο πιθανό να είναι ασυμπτωματικές.
Τέλος, μελέτες για τα εμβόλια των Moderna και Johnson & Johnson αποδεικνύουν την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Delta.

Ερώτηση:
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια των ανατολικών χωρών κατά της παραλλαγής Delta;

Απάντηση
Αν και τα δεδομένα παραμένουν πολύ περιορισμένα, τα σχόλια εμπειρογνωμόνων στην Κίνα και την Ρωσία δείχνουν ότι τα εμβόλια Sinopharm, Sputnik V και Bharat Biotech παρέχουν σταθερή προστασία από σοβαρές ασθένειες.

Ερώτηση: Τι γίνεται με την μετάλλαξη Delta και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του Covid 19;

Απάντηση
Αν και τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, οι έρευνες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις εξακολουθούν να παρέχουν κάποια προστασία ενάντια στην μετάλλαξη Delta, ειδικά έναντι σοβαρών ασθενειών.

Ερώτηση: Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αύξηση των λοιμώξεων, αν και οι νοσηλείες και ιδιαίτερα οι θάνατοι παραμένουν σχετικά χαμηλοί.

Απάντηση
Αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως τη συγκέντρωση νέων μολύνσεων μεταξύ νεότερων ατόμων, αλλά και μια ισχυρότερη προστασία μειώνοντας την νοσηλεία ειδικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ερώτηση: Οι λοιμώξεις και οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι "αποσυνδέονται"

Απάντηση
Οι περισσότερες χώρε με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και εστίες Delta αντιμετωπίζουν αυτήν την αποσύνδεση.
Οι νοσηλείες θα παραμείνουν σχετικά χαμηλές σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Ερώτηση: Ο ιός εξακολουθεί να έχει σημασία για την οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη εάν οι νοσηλείες παραμείνουν χαμηλές;

Απάντηση
Ναι, γιατί θα έχει επίδραση στα ταξίδια, οι καταναλωτές θα μειώνουν την ανάληψη κινδύνων, γενικώς θα μετριαστεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ερώτηση: Είκοσι δύο πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει λιγότερους από το 50% του πληθυσμού τους και οι λοιμώξεις αυξάνονται ραγδαία σε Πολιτείες χαμηλού εμβολιασμού.
Αναμένεται σημαντική οικονομική ζημιά σε αυτές τις πολιτείες;

Απάντηση
Ενώ οι νοσηλείες έχουν ήδη αυξηθεί στο Αρκάνσας, στο Μιζούρι και στη Νεβάδα και είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, αναμένουμε σχετικά περιορισμένη οικονομική ζημία για τρεις λόγους.
Πρώτον, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στους ηλικιωμένους θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση της νοσηλείας Δεύτερον, τα γενικά υψηλότερα ποσοστά ανοσίας από προηγούμενες λοιμώξεις σε αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την αύξηση των ασθενών που καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Τρίτον, η ευαισθησία του ιού έναντι της οικονομικής δραστηριότητας τείνει να είναι χαμηλότερη σε καταστάσεις χαμηλού εμβολιασμού

Ερώτηση: Η παραλλαγή Delta έχει αυξήσει το όριο για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης τουλάχιστον στο 85% του πληθυσμού.
Οι χώρες δεν θα προσεγγίσουν ποτέ τόσο υψηλά επίπεδα ανοσίας;

Απάντηση
Όχι απαραίτητα, πολλοί ειδικοί γιατροί πιστεύουν ότι ο κορωνοιός τελικά θα μετατραπεί από πανδημία σε ενδημική ίωση.
Η παραλλαγή Delta πιθανώς συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά εμβολισμένων.
Goldm1.png

Goldm2.jpg
Goldm3.jpg
Goldm4.jpg
Goldm5.jpg
Goldm7.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης