Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Tα stress tests θα ορίσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των τραπεζών

ΕΚΤ: Tα stress tests θα ορίσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει υπόψη για τον καθορισμό των ελάχιστων κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών τα επικείμενα stress tests
Σχετικά Άρθρα

Τα stress tests αναμένεται να λάβει υπόψη για τον καθορισμό των ελάχιστων κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Πιο συγκεκριμένα, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, δηλαδή ο SSM, για τον υπολογισμό του buffer αναμένεται να χωρίσει τις τράπεζες σε τέσσερις ομάδες, με γνώμονα το πόσο σκληρά έχουν πληγεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria.
Στη συνέχεια, οι επόπτες θα προβούν σε προσαρμογές για να διασφαλίσουν ότι ο δείκτης, πράγματι, αντικατοπτρίζει την ανοδική κατάσταση των τραπεζών, είπε
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πυλώνας 2 αφορά τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που τα τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να χρειαστεί να πληρούν προκειμένου να στηρίζουν συγκεκριμένους ανά τράπεζα κινδύνους που δεν καλύπτονται επαρκώς βάσει του Πυλώνα 1.
Πολλές τράπεζες δεν αποκαλύπτουν τις απώλειες που πρέπει να αντιμετωπίσου, αλλά οι επενδυτές ενδιαφέρονται να μάθουν πόσα κεφάλαια μπορούν να επιστρέψουν μέσω μερισμάτων.
Η ΕΚΤ προβαίνει σε αλλαγές ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τους νέους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανονισμούς από μια άλλη αρχή σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Οι αλλαγές έχουν επικεντρωθεί στις τράπεζες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τα πιο δύσκολα stress tests.
«Λάβαμε πολλές ερωτήσεις από τις τράπεζες επειδή το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής φέτος είναι πολύ βαρύ και δύσκολο για τις τράπεζες», δήλωσε o Enria σε συνέδριο την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα καταργήσει το ελάχιστο όριο του 1%.
Επισημαίνεται πως, ενώ οι τροποποιήσεις τίθενται σε ισχύ φέτος, ο Enria επανέλαβε ότι οι τράπεζες μπορούν να «καταδυθούν» στα κεφαλαιακά αποθέματά τους μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022 για να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να δανείζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης