Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως μοιράστηκε το «pro rata» και η «υπερεγγραφή» της Alpha; – Ποιοι «στοχοποιούν» και γιατί την αύξηση κεφαλαίου;

Πως μοιράστηκε το «pro rata» και η «υπερεγγραφή» της Alpha; – Ποιοι «στοχοποιούν» και γιατί την αύξηση κεφαλαίου;
Το BN έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «παράταιρες» τις γκρίνιες, κυρίως γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην ουσία θα οδηγούσε σε… dilution των μετόχων!
Σχετικά Άρθρα

«Σκόνη», με πηγή συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρεία, σηκώθηκε στην αγορά με αφορμή τη διανομή των νέων μετοχών στις 6 Ιουλίου 2021, προς τους μικρομετόχους που συμμετείχαν στην πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ και με τιμή 1 ευρώ της Alpha Bank.
«Σκόνη» που μοιάζει να έχει ως στόχο την ίδια την αύξηση κεφαλαίου και την μετέπειτα πορεία της μετοχής, παρά να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Όπως έγραψε από χθες 6 Ιουλίου 2021 το bankingnews (BN), ορισμένοι μικροεπενδυτές ανέφεραν ότι έλαβαν παραπάνω μετοχές από αυτές που εκτιμούσαν, κυρίως γιατί εγγράφησαν στην τιμή των 1,20 ευρώ και η διαφορά μεταξύ 1 ευρώ που ήταν η αύξηση κεφαλαίου και 1,20 ευρώ που ήταν η μέγιστη τιμή συμψηφίστηκε με μετοχές.
Το BN έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «παράταιρες» τις γκρίνιες, κυρίως γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην ουσία θα οδηγούσε σε… dilution των μετόχων!
Στην πράξη, με το σύστημα που ακολούθησε η Alpha, οι υφιστάμενοι μέτοχοι που επιθυμούσαν να διατηρήσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα (pro rata), δεσμεύονταν για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό τους επί των 800 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.
Η Alpha bank προς διευκόλυνση αλλά και για να εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια της τιμής της αύξησης κεφαλαίου, όρισε την ανώτατη τιμή κάθε νέας μετοχής στο 1,20 ευρώ.

Έτσι, πολλοί μέτοχοι προχώρησαν στο εξής υπολογισμό:

Αν π.χ. για τη διατήρηση του ποσοστού τους, χωρίς να υποστούν dilution δηλαδή, έπρεπε να καταβάλλουν π.χ. 12.000 ευρώ, υπολόγισαν ότι θα έπαιρναν 10.000 μετοχές (10.000 Χ 1,20 της ανώτατης τιμής).
Ωστόσο, αφού η αύξηση κεφαλαίου έκλεισε στο 1 ευρώ, οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν 12.000 μετοχές, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στο ποσοστό τους στην τράπεζα.
Εάν, η Τράπεζα τους έδινε πχ τις 10.000 μετοχές που υπολόγιζαν α. δεν θα τηρούσε το pro rata και
β. η θέση τους στην τράπεζα θα υφίστατο απίσχναση - αραίωση.
Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως του αριθμού των μετοχών, οι μέτοχοι διατήρησαν την αξία τους.

Η «υπερεγγραφή» και οι «νέοι μέτοχοι»

Εκτός, βέβαια, κι αν οι «γκρίνιες» προέρχονται από κάποιους που έσπευσαν να ζητήσουν περισσότερες μετοχές, εκτιμώντας (με βάση και το πρόσφατο παρελθόν) ότι η Alpha bank δεν θα δώσει τις αδιάθετες στην Ελλάδα αλλά θα τις… μεταφέρει στο εξωτερικό.
Αυτοί, όντως, βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές, διότι η διοίκηση της Alpha Bank αποφάσισε να τιμήσει τη σχέση ετών με την μετοχική της βάση, ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.
Η διανομή προέβλεπε πως οι νυν μέτοχοι θα μπορούσαν να πάρουν το pro rata τους και επιπλέον τρεις φορές την αξία των δικαιωμάτων που τους αναλογούσαν.
Δηλαδή, στην περίπτωση του μετόχου με τις 12.000 μετοχές, εφόσον το είχε ζητήσει θα μπορούσε να λάβει μέχρι και 36.000 επιπλέον μετοχές.
Όσο για τους νέους μετόχους, όσους δηλαδή στο record date δεν διέθεταν μετοχές της Τράπεζας, τους αποδόθηκε ποσοστό έως 20% του κεφαλαίου που προσέφεραν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας…

Πορεία της μετοχής

Τα πάντα βέβαια θα κριθούν στην πορεία της μετοχής.
Το ΒΝ έχει υποστηρίξει ότι η αποτίμηση των μετοχών των Τραπεζών έχει μεσοπρόθεση προοπτική ανόδου.
Σε επίπεδο αποτίμησης όλες οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους.
Με βάση τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών στην αγορά, οι Ελληνικές τράπεζες αναμένεται να παράγουν 1,5 δισεκ. κέρδη το 2023 με ιδία κεφάλαια 20,2 δισ. ευρώ.
Με την κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο στα 9,6 δισ ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ της Alpha Bank, ο λόγος τιμής προς ιδία κεφάλαια P/TBV είναι στο 0,5x αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται στο 0,7x με περιθώρια ανόδου περίπου 50%.
Σε επίπεδα κερδών, οι Ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στις 6,6x φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 όταν ο ευρωπαϊκός κλάδος βρίσκεται στο 8,5x.
Φυσικά για να «πιάσουν» τις αποτιμήσεις των Ευρωπαϊκών τραπεζών, οι Ελληνικές τράπεζες πρέπει να εκτελέσουν και τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Η αγορά προς το παρόν δεν δείχνει να έχει πειστεί επαρκώς, «κουρεύοντας» κατά περίπου 20% τους στόχους των τραπεζών για κέρδη.
Ακόμα και έτσι όμως, οι τράπεζες που είναι πιο κοντά χρονικά στους στόχους τους έχουν ήδη δει τις αποτιμήσεις τους να ανεβαίνουν, δείχνοντας πως η αγορά επιβραβεύει ακόμα και την υλοποίηση των σχεδίων μείωσης προβληματικών δανείων.

Ο αντίλογος και η Eurobank

Ο αντίλογος φυσικά είναι πως για τράπεζες όπως η Eurobank που έχουν υψηλότερη αποτίμηση και οι ειδήσεις είναι πίσω μας, τα περιθώρια ανόδου είναι περιορισμένα.
Εξ ου και η διοίκηση έχει αρχίσει να προχωρά σε κινήσεις με μικρό πραγματικό αντίκρισμα αλλά με θετικό επικοινωνιακό μέρισμα, όπως η εξαγορά στην Σερβία καθώς οι εκτιμήσεις τις αγοράς δύσκολα θα αλλάξουν.
Περιθώρια ανόδου υπάρχουν αλλά είναι πιο συγκρατημένα κοντά στο 18% με μέγιστο το 1 ευρώ ή τα 3,7 δισ ευρώ κεφαλαιοποίησης.

Αντίστοιχο πρόβλημα δείχνει να έχει και η Εθνική καθώς, μετά την επιτυχή αποκομιδή κερδών από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, η core κερδοφορία της τράπεζας δείχνει να είναι παγιδευμένη σε επίπεδα χαμηλότερα του ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι το σχεδιαζόμενο placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα αφορά το 20% των μετοχών της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί με discount στα 2,20 ευρώ περίπου, οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δύσκολα θα ανακάμψει η μετοχή της Εθνικής τράπεζας.

Η ειδική περίπτωση της Alpha bank

Η Alpha Bank για το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα καθώς η πλειονότητα των αναλυτών δεν έχει ακόμα λάβει υπ’ όψη της ούτε την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ ούτε το νέο πλάνο.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας αναμένεται να ακολουθήσει σειρά από θετικές ανατιμήσεις των εκτιμήσεων, όπως έκαναν ΒofA και Moody’s.
Χαρακτηριστικό ότι η μέση εκτίμηση για τα ιδία κεφάλαια το 2023 υπολείπεται 900 εκατ των εκτιμήσεων της διοίκησης, που δείχνει πως οι αναλυτές δεν έχουν βάλει ακόμα τα 800 εκατ. της αύξησης στα νούμερά τους, πράγμα που θα καθιστούσε την Alpha Bank αυτομάτως την φτηνότερη στο ταμπλό με PTBV στο 0,4x.
Αν σε βάθος 12μηνου η Alpha Bank δημιουργήσει προσδοκίες για ποιότητα ισολογισμού και επίπεδα κερδοφορίας εφάμιλλά με την Eurobank, οι αποτιμήσεις αναμένεται πως θα αρχίσουν να συγκλίνουν.

Σε ξεχωριστό μήκος κύματος η Πειραιώς καθώς τα εποπτικά κεφάλαια μπορεί πλέον να επαρκούν για να αντιμετωπισθεί η εκκαθάριση του ισολογισμού, δεν δείχνουν όμως οι δείκτες να γεμίζουν το μάτι τις αγοράς καθώς θα παραμείνουν οριακά πάνω από τις απαιτήσεις του επόπτη και κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης