Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Χαρδούβελης ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής… δεν ήταν η πρώτη επιλογή – Μάχη παρασκηνίων και ντροπιαστικών επιστολών

Ο Χαρδούβελης ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής… δεν ήταν η πρώτη επιλογή – Μάχη παρασκηνίων και ντροπιαστικών επιστολών
O Χαρδούβελης είχε την στήριξη του ΤΧΣ… αλλά ήταν σε μεγάλη κόντρα με τον Μιχαηλίδη
Σχετικά Άρθρα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έως πρότινος ανώτερος ανεξάρτητος σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας η θητεία του οποίου ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου 2019 και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο, ανέλαβε την θέση του Προέδρου του ομίλου της Εθνικής τράπεζας.
Το διοικητικό συμβούλιο στις 5 Ιουλίου 2021 αποφάσισε και εξέλεξε ομόφωνα τον Γκίκα Χαρδούβελη – έμπειρο οικονομολόγο - για Πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας.
Μπορεί το διοικητικό συμβούλιο να το εξέλεξε παμψηφεί αλλά πίσω από αυτή την εικόνα… κρύβεται ένα παρασκήνιο, κόντρας με τον απερχόμενο Πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη… ο οποίος παραθερίζει στο Grand Resort στο Λαγονήσι τις τελευταίες ημέρες.
Η επιλογή Χαρδούβελη ήταν απόλυτα αναμενόμενη αλλά όχι η πρώτη επιλογή.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η Egon Zehnder η εταιρία που είχε αναλάβει να διερευνήσει την αγορά και μετά την άρνηση του Λουκά Παπαδήμου να αναλάβει την θέση του Προέδρου, δεν υπήρχε άλλη επιλογή που εξετάστηκε πέραν του Γκίκα Χαρδούβελη πρώην υπουργού και πρώην στελέχους της Eurobank.

O Χαρδούβελης είχε την στήριξη του ΤΧΣ… αλλά ήταν σε μεγάλη κόντρα με τον Μιχαηλίδη

Ο Κώστας Μιχαηλίδης πρώην Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και ο Γκίκας Χαρδούβελης νέος Πρόεδρος της Εθνικής πέρασαν μια περίοδο μεγάλης έντασης.
Η Χαρδούβελης υποστηρίχθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή από τον νέο CEO τον Ηλία Ξηρουχάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ ο οποίος δεν εποπτεύει την Εθνική αλλά παρεμβαίνει… στις συστημικές τράπεζες.
Το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος στην Εθνική με ποσοστό 40,3%.
Η θετική τοποθέτηση του ΤΧΣ για τον Χαρδούβελη άπαξ και ο Λουκάς Παπαδήμος ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, πρώην διοικητής της ΤτΕ και πρώην πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για να αναλάβει Πρόεδρος της Εθνικής, άνοιξε τον δρόμο για τον Χαρδούβελη.

Η ενημέρωση του SSM και η επιστολή Andrew McIntyre

Ωστόσο ο Κώστας Μιχαηλίδης προσπάθησε να μπλοκάρει την επιλογή Χαρδούβελη ο οποίος έχει ενημερώσει το SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών καταγγέλλοντας τον.
Μάλιστα - όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες - ενημέρωσε για όλη την πορεία του Χαρδούβελη τα τελευταία χρόνια ενώ αναφέρθηκε και η υπόθεση της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, μια υπόθεση στην οποία ο Χαρδούβελης έχει απαντήσει ευθαρσώς και έχει απολογηθεί για το τότε λάθος, οπότε έχει κλείσει λογικά.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε σταλεί η επιστολή – σοκ του Andrew McIntyre πρώην μέλους του διοικητικού και παλαιού στελέχους της Lloyds Bank.
Ο Andrew McIntyre είχε στείλει μια επιστολή σοκ στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας και την είχε κοινοποιήσει και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Πάντως υπήρχαν 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας που δεν ήταν θετικά στον Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος ωστόσο είναι έγκριτος οικονομολόγος και προφανώς διαθέτει το fit and proper.
Ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι μόνο ο Χαρδούβελης θα είναι υποψήφιος οι ενστάσεις αναιρέθηκαν.

Έρχεται και η τιτλοποίηση Frontier

Εν τω μεταξύ η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουλίου 2021 ώστε να επικυρώσει τόσο την τοποθέτηση του Προέδρου όσο και του Frontier της τιτλοποίησης 6,1 δισεκ. που αναμένεται να κλείσει άμεσα.
Από τους 4 ενδιαφερόμενους Intrum, Cepal, doValue και Qualco φαίνεται ότι έχουν ξεχωρίσει οι δύο και η μάχη αναμένεται σκληρότατη.
Όπως έχει αναφερθεί η τιτλοποίηση Frontier κινείται πέριξ των 165 εκατ και θα είναι και οριακά θετικά κεφαλαιακά για την Εθνική τράπεζα.
Η αξιολόγηση των προσφορών καθυστέρησε από την Morgan Stanley και την Εθνική λόγω της ιδιαιτερότητας ότι περιλάμβαναν πολύ διαφοροποιημένους όρους και δεν ήταν οι δεσμευτικές προσφορές συγκρίσιμες μεταξύ τους.

Το ΤΧΣ προετοιμάζει placement και σε…μικρομετόχους

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αλλάξει ριζικά χαρακτήρα, όπως αποκάλυψε το bankingnews.
Θα μετατραπεί σε investment fund και θα διατηρήσει ποσοστά στις τράπεζες ως κοινός μέτοχος.
Το ποσοστό του δεν θα εκλαμβάνεται ως κρατική παρέμβαση ή κρατικοποίηση.
Π.χ. στην Εθνική από 40,3% θα μειωθεί σε βάθος χρόνου σε 10%.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι να διατεθεί ένα ποσοστό 10% που κατέχει το ΤΧΣ σε μικρομετόχους ώστε να αυξηθεί εκ νέου το ποσοστό των μικρομετόχων στην Εθνική και συνολικά στις τράπεζες.
Το 2006 ή 2007 π.χ. στην Εθνική οι μικρομέτοχοι κατείχαν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 10% της τρέχουσας περιόδου.
Ο σχεδιασμός αυτός πέραν από ένα placement σε διεθνείς επενδυτές θα ήταν πολύ θετικός και πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη... οι μικρομέτοχοι να αυξήσουν το ποσοστό τους...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης