Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πονοκέφαλος για πολλές μικρομεσαίες ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση - Η διαφάνεια αυξάνει το κόστος

Πονοκέφαλος για πολλές μικρομεσαίες ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση - Η διαφάνεια αυξάνει το κόστος

Δεν αποκλείεται εταιρείες με περιορισμένο free float να επιχειρήσουν έξοδο από το ΧΑ, λόγω του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα
Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει πως ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, η γενική αίσθηση που έχουν στελέχη που ασχολούνται με την εφαρμογή του είναι πως αυξάνει σημαντικά το κόστος των εισηγμένων και ειδικά των μικρομεσαίων εταιρειών.

Ήδη το ΧΑ έχει πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις με την οικογένεια να είναι στις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Επιπλέον πολλές εισηγμένες που αποχώρησαν από το ΧΑ, ανέφεραν ως λόγους τα κόστη παραμονής, αλλά και την ελευθερία κινήσεων που αποκτούν όταν δεν είναι εισηγμένες.
Δεν αποκλείεται εταιρείες με περιορισμένο free float να επιχειρήσουν έξοδο από το ΧΑ, λόγω του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση.
Όμως και οι μεγάλες εταιρείες η εφαρμογή του Environmental, Social and Governance (ΕSG), που αναφέρεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, εκτιμάται πως πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά.
Με τα σημερινά δεδομένα ελάχιστες μεγάλες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια.

Στο σωστό δρόμο

Σε ότι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση θεωρείται δεδομένο πως είναι στο σωστό δρόμο και επιδιώκει την ενίσχυση των πρακτικών και διαδικασιών Εταιρικής Διακυβέρνησης που πρέπει να ακολουθούν οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
Ασφαλώς οποιαδήποτε αλλαγή δεν γίνεται χωρίς κόστος, αλλά τα οφέλη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι πολλαπλά και συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών όσο και συνακόλουθα στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Αρκεί, οι εισηγμένες να έχουν τους πόρους και οι επιχειρηματίες τη διάθεση να χρηματοδοτήσουν και να βελτιώσουν τη διαφάνεια στις επιχειρήσεις τους.

Τα σημεία που αυξάνουν το κόστος

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο νέος νόμος (Ν.4706/2020) που διέπει πλέον τις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης, στοχεύει στη συνολική βελτίωση της λειτουργίας τους μέσω της εισαγωγής ενός ενισχυμένου πλέγματος ρυθμίσεων βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Οι βασικότερες αλλαγές εντοπίζονται στους κάτωθι τρείς πυλώνες:

  • Διοικητικό Συμβούλιο και Επιτροπές
  • Οργανωτική δομή
  • Ενημέρωση επενδυτών

Πιο αναλυτικά για το διοικητικό συμβούλιο και τις επιτροπές, μεταξύ άλλων ενισχύεται ο ρόλος των ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών, των οποίων ο ελάχιστος αριθμός ανέρχεται σε δύο και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπολείπονται του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών ΔΣ.
Προβλέπονται κριτήρια πολυμορφίας (diversity) ως προς την επιλογή τωνμελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Καθιερώνεται ελάχιστος αριθμός δύο ανεξάρτητων μελών για την επίτευξη τηςαναγκαίας απαρτίας σε κρίσιμες συνεδριάσεις των ΔΣ.
Προβλέπεται η υποχρέωση θέσπισης Πολιτικής Καταλληλότητας των μελώντου ΔΣ, η οποία εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) και υποβάλλεταιπρος έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (όπως και κάθε σχετική αναθεώρηση), ενώ αναρτάται και στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας.
Τα κριτήρια καταλληλότητας σχετίζονται με τα καθήκοντα πίστης και ανεξαρτησίας, την έλλειψη συνθηκών σύγκρουσης συμφερόντων (conflict of interest) και πάσης φύσεως εξαρτήσεων, τα απαιτούμενα προσόντα (επαγγελματική εμπειρία και γνωστικό υπόβαθρο), καθώς και τα εχέγγυα ήθους και φήμης.
Όσον αφορά τις Επιτροπές του ΔΣ, ο νόμος προβλέπει, πέρα από την υφιστάμενη Επιτροπή Ελέγχου (Ν.4449/2017), τη δημιουργία δύο νέων επιτροπών (κατ’ ελάχιστον τριμελών) ήτοι της Επιτροπής Αποδοχών και της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, οι οποίες αποτελούνται αποκλειστικά από μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ.

Πιο αναλυτικά

Σε ό,τι αφορά την Οργανωτική δομή με τον νέο νόμο καθορίζονται οι αυξημένες αρμοδιότητες και το εύρος των καθηκόντων των στελεχών (με ιδιαίτερη μνεία στον επικεφαλής) της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΜΕ), η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και πιστή εφαρμογή του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της εταιρείας.
Επιπρόσθετα, προσδιορίζονται ο τρόπος ορισμού των εν λόγω στελεχών, όπως και τα κωλύματα διορισμού τους στη ΜΕΕ.
Τέλος σε ό,τι αφορά την Ενημέρωση επενδυτών προβλέπονται επιπρόσθετες υποχρεώσεις πληροφόρησης και διαφάνειας.
Θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση των μετόχων από το ΔΣ για την εκλογή των νέων του μελών, ενώ απαιτείται αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία όσον αναφορά τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών τα οποία αντιπροσωπεύουν άνω του 51% της συνολικής αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης