Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Η επιστροφή του Donald Tusk - Αναλαμβάνει αρχηγός της αντιπολίτευσης

Πολωνία: Η επιστροφή του Donald Tusk -  Αναλαμβάνει αρχηγός της αντιπολίτευσης
Ο Tusk, ηλικίας 64 ετών, είχε συνιδρύσει την Πολιτική Πλατφόρμα πριν από 20 χρόνια και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του το διάστημα 2007-2014
Σχετικά Άρθρα

Μετά την παραίτηση του προέδρου του κόμματος Borys Budka , «τα καθήκοντα του προέδρου του PO αναλαμβάνει ο Donald Tusk», ανακοίνωσε το κόμμα μετά το τέλος της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου.
Ο Tusk, ηλικίας 64 ετών, είχε συνιδρύσει την Πολιτική Πλατφόρμα πριν από 20 χρόνια και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του το διάστημα 2007-2014.
«Επιστρέφω 100%», είπε ο Tusk, ενώπιον ενός συνεδρίου του κόμματος, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον «δαίμονα» μιλώντας για το κυβερνών εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κατηγορώντας το ότι έθεσε την Πολωνία σε μια «επικίνδυνη κατάσταση» δημιουργώντας έριδες με τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όταν βλέπουμε τον δαίμονα, τον πολεμάμε», υπογράμμισε.
Το εθνικό συμβούλιο του PO τον εξέλεξε αντιπρόεδρο του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου έως την επίσημη εκλογή στη θέση αυτή, που προβλέπεται αργότερα φέτος.
O Tusk κατέχει αυτή τη στιγμή την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και αναλαμβάνει συχνά τον ρόλο του δριμύ σχολιαστή, από τα παρασκήνια, της πολιτικής της Πολωνίας.

Η Πολωνία σε «πλήρη απομόνωση»

Το PO βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το PiS και το κεντρώο κόμμα Πολωνία 2050.
Την ίδια ώρα, το PiS έχασε τη μικρή πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο και οι σχέσεις με την ΕΕ επιδεινώνονται σε σειρά θεμάτων, ιδίως τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.
Ο Tusk δήλωσε πως ο ηγέτης του PiS, Jaroslaw Kaczynski έχει οδηγήσει την Πολωνία σε «πλήρη απομόνωση» στη διεθνή σκηνή.
Οι εκλογές στην Πολωνία προβλέπονται για το 2023, όμως, σύμφωνα με σχολιαστές, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να ενδώσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποφύγει μια ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.
Το PiS πραγματοποιεί επίσης σήμερα το συνέδριό του, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η θέση του βετεράνου Jaroslaw Kaczynski στην ηγεσία του.
Σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, ο δεξιός συνασπισμός που κυβερνάει τη χώρα, όπου επικρατεί το PiS, προηγείται με ποσοστό 34%, ακολουθεί το κόμμα Πολωνία 2050 με 17,1% και το PO με 16,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης