Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουριστικός πόλεμος Βορρά Νότου για την ανοσία της αγέλης

Τουριστικός πόλεμος Βορρά Νότου για την ανοσία της αγέλης

Μόνη «ασπίδα» προστασίας για τα τουριστικά έσοδα ο εμβολιασμός-«Κραυγή αγωνίας» από τις χώρες του Νότου για τη μετάλλαξη Δέλτα

Σχετικά Άρθρα
Στη «σκιά» του Φθινοπώρου που έρχεται κινείται πλέον ολόκληρη η Ευρώπη με τις διαφορές ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο να γίνονται μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο εμφανείς.

Στην τουριστική βιομηχανία έχει σημάνει συναγερμός και πλέον οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, «όπως ακριβώς η ταχύτητα μετάδοσης του ιού με τη νέα του μορφή» σπεύδουν να τονίσουν όσοι χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι «χλιαρό» από άποψη τζίρου, αντιστρόφως ανάλογου της τεράστιας επιθυμίας για μεγάλες αποδράσεις που για την ώρα βρίσκεται και αυτή «υπό κατ΄ οίκον περιορισμό», διανύοντας «τη φάση του ονείρου».
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που βρήκε «ανοιχτούς διαδρόμους» στους ανεμβολίαστους και σε εκείνους που δεν τηρούν με ακρίβεια τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τους ειδικούς, «υπογράφει» το σενάριο της νέας πράξης του καλοκαιριού, «λίγο προτού κάνουν την εμφάνισή τους οι νέοι περιορισμοί του χειμώνα» όπως προβλέπουν οι πιο απαισιόδοξοι.
Είναι αυτοί που εκτιμούν πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά «θέλουν να κρατήσουν τους πολίτες τους στο εσωτερικό τους, γιατί δεν επιθυμούν να ξοδέψουν «αλλού» τα χρήματά τους επειδή έρχονται δύσκολες μέρες για την οικονομία».
Τακτική φυσικά εκ διαμέτρου αντίθετη με τα όσα είχε κατά νου η περίπτωση του Νότου, ο οποίος έχει εναποθέσει τις ελπίδες της ανάκαμψης από την πανδημία στο ισχυρό οικονομικό «όπλο» του που λέγεται τουρισμός.

Μ.Βλατάκης: Μας είπαν να βοηθήσουμε και πρωτοπορούμε

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί το καλοκαίρι, κυβερνήσεις και τουριστικές επιχειρήσεις τρέχουν να ενισχύσουν την «ασπίδα» των εμβολιασμών.
Τελευταίο παράδειγμα, το επιπλέον κίνητρο – μπόνους των 3 χιλιάδων ευρώ που προσφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών – Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης σε όσους έχουν εμβολιαστεί και σε όσους σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Αυγούστου.
Το ποσό θα δοθεί εφάπαξ μέσω κλήρωσης στην οποία δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλα τα μέλη του, οι εργαζόμενοι καθώς και οι επαγγελματίες οδηγοί, αρκεί να υποδείξουν το απαραίτητο πιστοποιητικό.
«Είναι ένα σεβαστό ποσό στις μέρες μας και αποτελεί κίνητρο που σκεφτήκαμε πρώτοι εμείς για να επιβραβεύσουμε όσους εμβολιάζονται, αλλά και για να κινητοποιήσουμε όσους δεν το έχουν πράξει ακόμη.
Είμαστε πρωτοπόροι, ελπίζουμε να μας μιμηθούν και άλλοι», τονίζει στο ΒΝ ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει, «στην τελευταία σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη όπου το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα χωριά. Είναι ένα μπόνους που επιβραβεύει την ατομική ευθύνη».

Ο εμβολιασμός η μόνη ορατή διέξοδος για να έρθουν περισσότεροι τουρίστες

Ο φόβος ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα θα είναι ο «τυφώνας» που θα παρασύρει τα οικονομικά των χωρών του Νότου, πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά.
Τα αντανακλαστικά είναι γρήγορα γιατί πλέον τα περισσότερα κράτη ανησυχούν όλο και πιο πολύ για ένα πιθανό «ντόμινο μαύρων μαντάτων στο υγειονομικό μέτωπο».
Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα κλπ) βλέπουν τον εμβολιασμό ως το μόνο «ανάχωμα» που θα εμποδίσει την επέλαση της μετάλλαξης και οι αποφάσεις λαμβάνονται με γοργούς ρυθμούς «αφού είμαστε ήδη στον Ιούλιο».
Η επιχείρηση προκειμένου να πατήσει «γκάζια» ο εμβολιασμός, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο στοίχημα και για την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για να ενισχυθεί ο τουρισμός, αλλά και για να διασφαλιστεί η υγειονομική προστασία των κατοίκων - όχι μόνο των επισκεπτών.
Έτσι η πρεμιέρα του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού πέρασε σε «δεύτερη μοίρα» - σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο- καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων δεν έχει λάβει ακόμα τη δεύτερη δόση του εμβολίου – απαραίτητη για την ανοσία μόλις περάσουν οι 14 μέρες.
Όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και οι εν δυνάμει ταξιδιώτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για «τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για την υγεία τους οι διακοπές στο εξωτερικό», σύμφωνα με την έκθεση της Capital Economics.

Κίνητρα εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες

Μπροστά στον τρόμο, όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν χωρίς δεύτερη σκέψη τη λογική της «αντεπίθεσης του Νότου μέσω των εμβολιασμών», με την Ελλάδα να βγαίνει και αυτή τη φορά μπροστά, βλέποντας τα σύννεφα της μετάλλαξης να σκεπάζουν την τουριστική αγορά.
«Αυτή η αντεπίθεση δεν είναι επικοινωνιακή, είναι ουσίας.
Πρέπει να θωρακιστούμε απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση του ιού σε νεαρές ηλικίες και σωστά λαμβάνονται μέτρα και δίνονται κίνητρα εμβολιασμού, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προβληματισμοί για τα «προνόμια», ούτε για τα «μπλόκα» στις μετακινήσεις όσων δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία.
Φτάσαμε σε μια εποχή όπου ο σώζων εαυτόν σωθήτω» θα πει παράγοντας του τουρισμού.
Φορείς που στηρίζουν σύσσωμοι την εθνική επιχείρηση «ελευθερίας» ήταν και αυτοί που άσκησαν τρομερές πιέσεις για να θωρακιστούν προορισμοί και έκαναν συνεχείς εκκλήσεις προς τους εργαζόμενους στην τουριστική αλυσίδα ώστε να σπεύσουν να εμβολιαστούν, δίνοντας αγώνα για να κάμψουν τις αντιδράσεις σε τοπικούς πληθυσμούς.
Σε αυτούς που όσο οξύμωρο και αν ακούγεται – εξαρτώνται σε συντριπτικό ποσοστό από τον ίδιο τον τουρισμό για την επιβίωσή τους.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία προχωρούσαν σε πιο αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου για Βρετανούς τουρίστες, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής του ιού.
Ειδικά οι τουριστικές επιχειρήσεις στις Βαλεαρίδες ζήτησαν επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενώ οι αρχές στη Μαγιόρκα – δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς – ερευνούν υπόθεση έξαρσης της Covid_19 σε εκατοντάδες νεαρά άτομα – φοιτητές που φαίνεται να πλήρωσαν την καλοκαιρινή «χαλάρωση» σε κορωνοπάρτι.

«Πρωταγωνίστρια» η Πορτογαλία στο «δράμα του Νότου»

Στη χειρότερη θέση του ευρωπαϊκού Νότου βρέθηκε η Πορτογαλία, γεγονός που ανάγκασε αρκετούς να μιλήσουν για «τουριστικό δράμα».
«Τη στιγμή που αδειάζουν τα ξενοδοχεία, γεμίζουν τα νοσοκομεία» έγραψε ο Τύπος, με τα 2/3 των νέων λοιμώξεων να συγκεντρώνονται γύρω από την πρωτεύουσα Λισαβόνα.
Η ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα άφησε ξεκρέμαστη τη «χώρα πρότυπο» - όπως είχε χαρακτηριστεί λίγο προτού ξεσπάσει η νέα απειλή.
Τα πυρά της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) δέχθηκε η κυβέρνηση του κ. Αντόνιο Κόστα που επέτρεψε τη διεξαγωγή του τελικού Champions League στο Πόρτο, με συμμετοχή 15.000 Βρετανών οπαδών, ενώ δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας και δεν τηρούνταν οι αποστάσεις.
Τώρα, το Βερολίνο απαγορεύει τις αφίξεις από τη χώρα αυτή στο γερμανικό του έδαφος, μια οδηγία που έχει χαρακτηριστεί έως και «ταφόπλακα του ΄21» στο δημοφιλή προορισμό.
Ο ιταλικός Τύπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι εάν δεν εμβολιαστεί εγκαίρως το 70% των κατοίκων μέχρι το Φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, τότε θα χρειαστούν νέα προληπτικά μέτρα και περιορισμοί που θα επηρεάσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πολλά περιστατικά καταγράφηκαν στο Μπάρι, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν εστίες στη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Μπολόνια.
Ενώ η Μάλτα, επιτρέπει σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχονται στο εσωτερικό της αποκλειστικά με μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται απευθείας από το NHS.
Στην άλλη περίπτωση, αυτή του Κρεμλίνου που επιχειρεί να δείξει τη δύναμή του στις Βρυξέλλες, κατευθύνει τους Ρώσους τουρίστες προς τις τουρκικές ακτές, αφού η Άγκυρα επιτρέπει την είσοδό τους χωρίς μοριακό τεστ (PCR) εάν έχουν εμβολιασθεί με οποιοδήποτε ρωσικό εμβόλιο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης