Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Ελλάδα αλλά... βλέπει πλήγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Oxford Economics: Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Ελλάδα αλλά... βλέπει πλήγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο
Η έλλειψη τουριστικού ρεύματος από χώρες με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλήξει τη Νότια Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, σύμφωνα με την Oxford Economics, η οποία ωστόσο προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει οι μετακινήσεις για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο δείκτη Tourism Tracker που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, η ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό τουρισμό φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς.
Ο δείκτης, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, καταγράφει αύξηση του τουρισμού κατά  20%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 για τον σύνολο της ΕΕ, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο έχει αυξηθεί κατά 36% κατά μέσο όρο από τον Μάρτιο, έναντι του 2020.

Καταλύτης ο τουρισμός για την ανάκαμψη

Για πολλές οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, η ανάκαμψη εξαρτάται από τη διάσωση της τουριστικής περιόδου το 2021.
Για τον Ιούνιο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην ΕΕ ήταν στο 45% των επιπέδων πριν από την πανδημία και θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου το 75% -85% τον Αύγουστο - υψηλότερα από ό, τι το 60% τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η Oxford Economics δεν αναμένει ότι οι τουριστικοί αριθμοί θα φτάσουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι η απασχόληση σε τουριστικά σημεία θα εξακολουθήσει να καθυστερεί φέτος.
Αν και το EU Green Pass θα βοηθήσει τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα παραμείνουν και ο ισχυρότερος εγχώριος τουρισμός δεν θα αντισταθμίσει πλήρως το έλλειμμα.
Η τουριστική δραστηριότητα αποκρίνεται γρήγορα καθώς τα κρούσματα υποχωρούν, η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνεται και οι περιορισμοί χαλαρώνουν.
Η ανάκαμψη του διεθνούς και του εγχώριου τουρισμού θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την κατανάλωση υπηρεσιών, με αυξημένους προοπτικές ιδιαίτερα για τις πρώτες.
Η Oxford Economics εκτιμά ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών στα τουριστικά hotspots θα φθάσουν το 85% των επιπέδων του 2019 έως το τέλος του 2021, προσθέτοντας περίπου το 2% του ΑΕΠ το 2020.
Η τουριστική δραστηριότητα στην Κροατία και την Πορτογαλία φαίνεται να σημειώνει πρόοδο.
Η Πορτογαλία επωφελείται από προηγούμενα μειωμένα ποσοστά κρουσμάτων, αν και η πρόσφατη αύξηση είναι ανησυχητική, ενώ η Κροατία υστερεί στην εμβολιαστική κάλυψη. Η τουριστική δραστηριότητα ανακάμπτει επίσης στην Ελλάδα, ενώ η ανάκαμψη στην Ιταλία και την Ισπανία φαίνεται πιο αργή.

Κίνδυνος από τις μεταλλάξεις

Οι περισσότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού παραμένουν ο βασικός καθοδικός κίνδυνος, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν την επιβολή νεών ταξιδιωτικών περιορισμών. Επιπλέον, η έλλειψη τουριστικού ρεύματος από χώρες με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιπροσωπεύει μεταξύ 5% -15% των συνολικών τουριστικών δαπανών, θα πλήξει τη Νότια Ευρώπη.oxford1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης