Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός θα διατηρηθεί στις ΗΠΑ - Στο 2% με 4% τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια

BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός θα διατηρηθεί στις ΗΠΑ -  Στο 2% με 4% τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% με 4% για τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια, εκτιμά η Bank of America.

Σχετικά Άρθρα
Η Bank of America αναμένει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για δύο με τέσσερα χρόνια, ενάντια στην επικρατούσα αντίληψη ότι θα είναι παροδικός.

Είναι «ενδιαφέρον ότι τόσοι πολλοί θεωρούν τον πληθωρισμό παροδικό όταν η τόνωση, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, των εμπορευμάτων και των κατοικιών θεωρούνται μόνιμες» αναφέρει ο υπεύθυνος στρατηγικής της τράπεζας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Michael Hartnett πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% με 4% για τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 3% τα τελευταία 100 χρόνια, 2% τη δεκαετία του 2010 και 1% το 2020, αλλά μέχρι στιγμής το 2021 βρίσκεται στο 8%, τονίζει η BofA σε σημείωμα.
Παρατηρώντας ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 3% τα τελευταία 100 χρόνια, 2% το 2010, 1% το 2020, και «ετησιοποιεί» το 8% μέχρι τώρα το 2021, ο Hartnett γράφει ότι είναι»"τόσο συναρπαστικός τόσο πολλοί που θεωρούν τον πληθωρισμό τόσο παροδικό όταν τόνωση, οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός των περιουσιακών στοιχείων/εμπορευμάτων/κατοικιών θεωρείται μόνιμος».
Ως αποτέλεσμα, η Bank of America βλέπει «τον πληθωρισμό των ΗΠΑ σταθερά σε εύρος 2-4% τα επόμενα 2-4 χρόνια» που αποτελείται από «πληθωρισμό περιουσιακών στοιχείων, εμπορευμάτων και κατοικιών».
Και παρόλο που η Fed μπορεί να έχει διακυβεύσει τη φήμη και την αξιοπιστία της για τη διατήρηση του τρέχοντος εξαιρετικά χαλαρού καθεστώτος έως το 2023, ο Hartnett προβλέπει ότι «μόνο μια πτώση της αγοράς θα αποτρέψει την ενίσχυση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών τους επόμενους 6 μήνες».
mentions_inflation_4.jpg

Στη συνέχεια, η BofA απαριθμεί τους διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν την τρομακτική του άποψη ξεκινώντας από τη φούσκα της δημοσιονομικής πολιτικής, γράφοντας ότι το τελευταίο σχέδιο υποδομής του Biden (600 δισεκατομμύρια δολάρια νέες δαπάνες) παίρνει τον υπολογισμό των παγκόσμιων νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων σε 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 15 μήνες, ποσό ισοδύναμο με ολόκληρο το κινεζικό και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.
Ακριβώς σε περίπτωση που υπάρχει σύγχυση γιατί, παρόλο που εκατομμύρια εξακολουθούν να είναι άνεργοι, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι τώρα πολύ υψηλότερες από ό, τι πριν από την πανδημική πανδημία.
Στη συνέχεια, η BofA εξετάζει τον πληθωρισμό των περιουσιακών στοιχείων, το οποίο όπως έδειξε ακόμη και η Goldman είναι υπερπληθωρισμένο σε σύγκριση με τον πιο αδρανή οικονομικό πληθωρισμό (ο οποίος όμως αρχίζει επίσης να κινείται).
asset_price_inflation_Goldman_June_2021.jpg

...και επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 900 εκατομμύρια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κάθε ώρα τους τελευταίους 15 μήνες, οδηγώντας σε επικά κέρδη σε μετοχές και εμπορεύματα τους τελευταίους 15 μήνες σε σχέση με την 100ετή ιστορία (Πίνακας 1) και ώθηση των παγκόσμιων ιδίων κεφαλαίων το ανώτατο όριο της αγοράς αυξάνει τα 54 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
333333333333.jpg

Υπάρχουν περισσότερα: μετά την άνοδο για μεγάλο μέρος των τελευταίων 6 μηνών, ο πληθωρισμός των εμπορευμάτων συνέχισε να αυξάνεται, λόγω των ελπίδων ότι η Κίνα θα μειωθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο (τα επιτόκια της Κίνας μειώθηκαν κατά 50bps τους τελευταίους 6 μήνες)...
4444444444444.jpg

Σημειώστε ότι πρόσφατα ένας άλλος στρατηγικός της BofA είπε ότι αναμένει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια/βαρέλι το 2022.
55555555.jpg

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχει ο πληθωρισμός κατοικιών (ή υπερπληθωρισμός σύμφωνα με τον Ivy Zelman), με τον Hartnett να γράφει ότι οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία, τον Καναδά, την Αυστραλία, NZ (σχεδόν 30% YoY), σηματοδοτούν 4η έκρηξη κατοικίας των τελευταίων 50 ετών).
6666666666.jpg

Αυτό ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά - να στραφούν προς τα μακροπροληπτικά μέτρα, δηλαδή να εξετάσουν την αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά τη λήψη αποφάσεων πολιτικής.
Περιττό να πούμε, όλες αυτές οι φυσαλίδες περιουσιακών στοιχείων που δημιουργήθηκαν γενναιόδωρα από την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να διευρύνουν το ρεκόρ ανισότητας. Και ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν θα το παραδεχτούν ποτέ, ο Hartnett γράφει ότι οι αγορές σχεδόν πάντοτε οδηγούν μακροεντολή (εξαιρετικός δείκτης μετοχών της οικονομικής ανάπτυξης - Διάγραμμα 4) και δεδομένου ότι η Fed γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μέσω πιστωτικών spread & τιμών μετοχών (Διάγραμμα 5)...
77777777777.jpg

 

... πολιτική της κατευθύνεται πλήρως στην Wall Street.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η έκρηξη της Wall Street, που δημιουργήθηκε από τότε που το LTCM feed put διάσωσης και τις μέρες του Greenspan, είναι τεράστιο σε σχέση με την Main Street και όπως δείχνει το γνωστό παρακάτω διάγραμμα, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ είναι τώρα 6,3x ΑΕΠ...
88888888888.jpg
..και για το πλαίσιο, οι μετοχές των ΗΠΑ είναι 27 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το COVID, ενώ οι μισθοδοσίες των ΗΠΑ είναι 8 εκατομμύρια κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 20.
Όπως καταλήγει η BofA, είναι «δύσκολο να επιλυθεί η ανισότητα με το QE». Αν μόνο κάποιος στη Fed είχε αυτόν τον βαθμό σαφήνειας.
Συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω, ο Hartnett καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι μετοχές χτυπούν καθημερινά τα υψηλά επίπεδα, το πάρτι τελειώνει λόγω του υψηλότερου πληθωρισμό, χαοτικές κεντρικές τράπεζες, ασθενέστερη ανάπτυξη, συνδυασμός αυξανόμενων επιτοκίων, κανονισμών, αναδιανομής (3R) & μέγιστης θέσης, πολιτικής, κερδών (3Ps), που οδηγεί σε χαμηλές / αρνητικές αποδόσεις μετοχών/ πίστωσης H2, και το αποτέλεσμα της βέλτιστης συναλλαγής (barbell) είναι τα περιουσιακά στοιχεία του πληθωρισμού και τα περιουσιακά στοιχεία αμυντικής/ποιότητας.

999999999999.jpg

10_3.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης