Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ήπια ανοδικά τα μεγέθη του ΟΛΘ στο α’ εξάμηνο - Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα

tags :
Ήπια ανοδικά τα μεγέθη του ΟΛΘ στο α’ εξάμηνο - Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα
Στα τέλη καλοκαιριού ο ανάδοχος για την επέκταση του προβλήτα 6 συνολικής επένδυσης 180 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τα αποτελέσματα του ΟΛΘ και το 2021 σημείωσε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής 23/6 γενικής συνέλευσης.
Ωστόσο, η πρώτοι πέντε μήνες δείχνουν πως καταγράφεται μία ήπια άνοδος στους όγκους αλλά και σε πωλήσεις και κέρδη, με τα αντίστοιχα περιθώρια να κινούνται ανοδικά.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε αυξημένο μέρισμα 1,42 ευρώ ανά μετοχή, αλλά σε ερώτηση του ΒΝ αν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής διανομής κερδών στους μετόχους, τονίστηκε πως κάθε χρόνο προσπαθεί η διοίκηση να τηρήσει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ διανομής κερδών και επενδυτικού πλάνου.
Και στις επόμενες χρήσεις θα πράξει το ίδιο καθώς όσο προχωράνε οι επενδύσεις η εταιρεία θα αναζητήσει και χρηματοδότηση από τις τράπεζες και δε θέλει να είναι υψηλή αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξετάζει κάθε χρόνο τη μερισματική της πολιτική.

Επενδύσεις

Αναφορικά με την επέκταση του προβλήτα 6 που αποτελεί και μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, η διοίκηση βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των φακέλων με στόχο στα τέλη του καλοκαιριού να υπάρχει ανάδοχος.
Στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση και ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι 32-34 μήνες.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού του ΟΛΘ, και ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, να αναλαμβάνει διαχείριση και να αναπτύσσει άλλα λιμάνια.
Σημειώνεται πως ο ΟΛΘ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ενώ δεν απέκλεισε η διοίκηση άλλες δυνατότητες επέκτασης (μετά τη σύνδεση της Σόφιας με το λιμάνι, αντίστοιχη επέκταση σε Σερβία και Ρουμανία), χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες καθώς έχουν να κάνουν με το στρατηγικό της σχεδιασμό.

Δημόσια πρόταση

Ερωτήσεις δέχθηκε η διοίκηση και για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Belterra και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου από το ΧΑ.
Αναμένεται η υποβολή του ενημερωτικού δελτίου από τη Belterra, ενώ τονίστηκε πως δεν έχει αρμοδιότητα η διοίκηση στο ύψος του τιμήματος, αλλά θα κληθεί να αιτιολογήσει.
Υπενθυμίζεται πως από τις 4/6/21 η Belterra έγινε υπόχρεη δημόσιας πρότασης καθώς υπερέβη το 1/3 του συνόλου των μετοχών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί το τίμημα της συναλλαγής.

Εμπορευματοκιβώτια

Αναφορικά με την πορεία και τις τιμές των εμπορευματοκιβωτίων τονίστηκε πως η πανδημία, έχει δημιουργήσει μεταβλητότητα, η οποία επηρεάζει τις τιμές και ακόμα υπάρχουν λόγοι για να διατηρηθεί αυτή η μεταβλητότητα.
Ωστόσο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανταποκρίνεται χωρίς να παρατηρούνται καθυστερήσεις και ο όγκος αυξάνεται 20% χρόνο με το χρόνο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης