Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρμενία - πρόωρες βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες 2,6 εκατ. ψηφοφόροι – Αντίπαλοι Pashinyan και Kocharyan

Αρμενία - πρόωρες βουλευτικές εκλογές: Στις κάλπες 2,6 εκατ. ψηφοφόροι – Αντίπαλοι Pashinyan και Kocharyan

Δεύτερος γύρος στις 18 Ιουλίου εάν δεν κερδίσει κανένα κόμμα ή συνασπισμός την πλειοψηφία

Σχετικά Άρθρα

Στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αρμενία προσέρχονται την Κυριακή 20/6 περίπου 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τουλάχιστον 101 βουλευτές για μια πενταετή θητεία, με αναλογικό εκλογικό σύστημα.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και σε περίπτωση που κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν κερδίσει την πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 18 Ιουλίου μεταξύ των δύο κομμάτων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Οι αντίπαλοι

Η σημερινή θεωρείται μια επικίνδυνη αναμέτρηση για τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό N. Pashinyan, μετά την ήττα της χώρας στη σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν το 2020.
Βασικός τους αντίπαλος στην εκλογική αναμέτρηση είναι ο 66χρονος πρώην πρόεδρος Robert Kocharyan, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.
Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος N. Pashinyan έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας.
Η δημοτικότητά του καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.
Σημειώνεται ότι μετά από έξι εβδομάδες μαχών και πάνω από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Nagorno-Karabakh, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές

Πολιτική κρίση στην Αρμενία προκάλεσε αυτή η ήττα, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, αναγκάζοντας τον N. Pashinyan να κηρύξει πρόωρες εκλογές, έχοντας την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.
Μάλιστα, πολλοί πρώην υποστηρικτές του N. Pashinyan τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh και στράφηκαν στους αντιπάλους του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα Pashinyan

Μετά το 70% των ψήφων που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές του 2018, ο Pashinyan έχει στόχο το 60%, αν και η μοναδική διαθέσιμη δημοσκόπηση εμφανίζει το κόμμα του Πολιτικό Συμβόλαιο να συγκεντρώνει μόλις το 25% των ψήφων και να κερδίζει το κόμμα του Robert Kocharyan συγκεντρώνοντας σχεδόν το 29% τρων ψήφων.
Στο μεταξύ, άλλα κόμματα από τα 25 συνολικά που συμμετέχουν στις εκλογές, έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MRG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης