Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πυρά Δένδια σε Γερμανία: Εάν πουλήσετε υποβρύχια στην Τουρκία, θα αποσταθεροποιήσετε την περιοχή

Πυρά Δένδια σε Γερμανία: Εάν πουλήσετε υποβρύχια στην Τουρκία, θα αποσταθεροποιήσετε την περιοχή
Υπαρξιακή πρόκληση η τουρκική απειλή για την Ελλάδα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Πυρά κατά του Βερολίνου για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Τουρκία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε πως αν η Γερμανία πουλήσει υποβρύχια στην Άγκυρα, θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σε συνάντηση που είχε με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nils Schmid ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, την ελληνική στάση αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και την γερμανική στάση όσον αφορά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Στο στόχαστρο τα υποβρύχια

Ο κ.Δένδιας, αν και εξήρε τον ρόλο που είχαν διατελέσαντες Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Helmut Schmid και ο Willy Brandt, επεσήμανε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
«Η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων» επεσήμανε ο κ.Δένδιας.

Αποθαρρύνετε την τουρκική παραβατικότητα

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά.
«Για την Ελλάδα η τουρκική απειλή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση» υποστήριξε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πυρά για τη Λιβύη

Επίσης, επανέλαβε την απογοήτευση της Ελλάδας για την μη αποστολή πρόσκλησης στην δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη, το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα, είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί Πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, και τέλος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη.

Στο τραπέζι και οι πολεμικές αποζημιώσεις

Πέρα από τα ανωτέρω, ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ανοικτό, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης.

Διαφορά στο κλίμα, καμία διαφοροποίηση στα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τις επαφές με την τουρκική πλευρά, τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Erdogan, όσο και του ιδίου με τον ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, τόνισε ότι αν και υπάρχει σαφής διαφορά στο κλίμα, παρατήρησε ότι στα θέματα ουσίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε εκτενώς τις ελληνικές θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης