Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας (ΥΠΕΞ) προς Bόρεια Μακεδονία: Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Αλλάξτε τις φανέλες στο Euro

Δένδιας (ΥΠΕΞ) προς Bόρεια Μακεδονία: Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Αλλάξτε τις φανέλες στο Euro
Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα» 
Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ζητά τέλος την παρέμβαση του κ. Osmani, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

O ισχυρισμός των Σκοπίων

Yπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani ισχυρίστηκε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς όπως είπε, αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος.
«Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.

Τεχνάσματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD.
Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» δήλωσε το Σάββατο (12/6/2021) ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις εντάσεις της Ελλάδας σχετικά με τα αρχικά FFM στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της χώρας, στο EURO 2020.
Για το επίμαχα αρχικά στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και για προκλητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Muamed Sejdini, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο του υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και της ΕΠΟ προς την UEFA, αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Tito

Εν τω μεταξύ στους βουλγαρικούς ισχυρισμούς πως δεν υπάρχει ούτε μακεδονικό κράτος ούτε έθνος Μακεδόνων, και ότι ο ηγέτης της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Tito παραχάραξε την ιστορική πραγματικότητα με σκοπό την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων, κάνει μνεία η κροατική εφημερίδα «Vecernji List».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Vecernji List», η Βουλγαρία επιζητά να μην ονομάζουν τα Σκόπια τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πολίτες τους «μακεδονική».
Όπως λένε οι Βούλγαροι, η «μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό έθνος» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ύστερο κατασκεύασμα της αυταρχικής διακυβέρνησης του κουμουνιστή Tito.

Η Ευρώπη εξετάζει το ζήτημα

Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων, η οποία περιλαμβάνει πρεσβευτές από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει συζητήσει επανειλημμένως το θέμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας διένειμε ένα «μνημόνιο», επισημαίνοντας τη βουλγαρική εκδοχή της ιστορίας για το επίθετο «Μακεδονικός».
Όπως επισημαίνει, δεν υποδηλώνει εθνική ταυτότητα, αλλά γεωγραφική προέλευση, επειδή η γεωγραφική και ιστορική πΓΔΜ είναι μια περιοχή που μοιράζονται έξι χώρες.
Ο Josip Broz Tito επέβαλε μια «νέα ταυτότητα» σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως δηλωθεί Βούλγαροι.
Οι Σέρβοι ήθελαν να τους αναγνωρίσουν ως «νότιους Σέρβους» αλλά ο Τίτο τους ονόμασε «Μακεδόνες».
Και το έκανε αυτό, γράφουν οι Βούλγαροι, λαμβάνοντας έμπνευση από τις αποφάσεις της Comintern.

H συμφωνία με την Ελλάδα και το βουλγαρικό βέτο

Η «Vecernji List» υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «θέλουν να ανταμείψουν τα Σκόπια για τη σκληρή δουλειά τους στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ότι η κυβέρνηση του Zaev έχει επίσης συμφωνήσει να αλλάξει το όνομα της χώρας προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που προέβαλε η Ελλάδα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Κατόπιν υπογράφηκε μια συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, η οποία αποσκοπούσε στην άρση των βουλγαρικών εμποδίων.
Οι Σκοπιανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν πως θα αποβάλουν τον αλυτρωτισμό και τις αξιώσεις για ανάκτηση βουλγαρικών εδαφών που άλλοτε ανήκαν στην πΓΔΜ.
Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν τα θύματα του γιουγκοσλαβικού κομμουνιστικού καθεστώτος που υπέφεραν στο παρελθόν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης