Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Διχασμένη η Fed για tapering και επιτόκια - Τα σημάδια για αλλαγή πολιτικής ταρακουνούν τις αγορές

ΗΠΑ: Διχασμένη η Fed για tapering και επιτόκια - Τα σημάδια για αλλαγή πολιτικής ταρακουνούν τις αγορές

Αυξάνονται οι «φωνές» για σύσφιξη στη νομισματική πολιτική

Σχετικά Άρθρα
Αυξάνονται οι «φωνές» που ζητούν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  (Federal Reserves - Fed) να συσφίξoυν τη νομισματική πολιτική, καθώς η υπερβολική ρευστότητα που έχει κατακλύσει την αμερικανική οικονομία μειώνει τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους και απειλεί με κατάρρευση τη βιομηχανία κεφαλαίων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed, κατά τη συνεδρίαση της 15ης και της 16ης Ιουνίου, πρόκειται να εξετάσει την εντεινόμενη πίεση που υφίστανται οι χρηματαγορές των ΗΠΑ, καθώς μάλιστα στην κεντρική τράπεζα έχoυν σταθμεύσει μετρητά ρεκόρ.
Ένα χρόνο μετά την τεραστίας κλίμακας οικονομική ώθηση της Fed και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι επενδυτές λένε ότι πολλά χρήματα αναζητούν «στέγη» σε ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης και άλλα χρεόγραφα.
Ως αποτέλεσμα, αυτό έχει ωθήσει την απόδοση των τίτλων χρέους σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, τα άλλα μέλη της Fed δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή…
Σύμφωνα με το CNBC, «τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι το ζήτημα της μείωσης φαίνεται πιθανό να συζητηθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής».
Η Fed ενδέχεται να είναι σε καλό δρόμο να ξεκινήσει τη μείωση της αγοράς των περιουσιακών στοιχείων αργότερα αυτό το έτος ή αρχές του επόμενου έτους.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_93e0ee20-cd58-11eb-a07f-91a341511e92-standard.png

Προσδοκία για αναπροσαρμογή 

«Υπάρχει μια προσδοκία στην αγορά ότι η συνάντηση του Ιουνίου θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων», δήλωσε ο Kevin Gaffney, διευθύνων σύμβουλος των χρηματαγορών της Fidelity.
Το fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 900 δισεκ. δολ. και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της αμερικανικής βιομηχανίας κεφαλαίων.
Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι ότι η Fed θα ενεργήσει αμέσως, ακόμα και αν ο πρόεδρος Jay Powell αναγνωρίσει τις πιέσεις που υφίστανται.
Το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο είχε ανασταλεί τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επέλθει μια νέα συμφωνία με το Κογκρέσο.
Το βασικό επιτόκιο της Fed -το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο διατηρείται σε ένα εύρος από 0% έως 0,25%- έχει σταθεροποιηθεί στο 0,06%, έχοντας υποχωρήσει στο 0,05 τοις εκατό νωρίτερα αυτό το έτος.
«Η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ο Callahan της BlackRock, «ωστόσο σε αυτό συμβάλλει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια των Reverse Repos».
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_ab0fb990-cd59-11eb-b672-ad6066cdffdd-standard.png
Οι… λαγοί

Τουλάχιστον πέντε αξιωματούχοι της Fed έχουν σχολιάσει δημοσίως την πιθανότητα αυτών των συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Patrick Harker, Robert Kaplan, Randal Quarles και Loretta Mester.

Ενδεικτικά τα σχόλιά τους:

Bullard: οι ΗΠΑ ενδέχεται να πλησιάζουν στο σημείο λήξης της πανδημίας.
Lael Brainard: «Οι ευπάθειες που σχετίζονται με αυξημένη διάθεση κινδύνου αυξάνονται».
Ο συνδυασμός αυξημένων αποτιμήσεων με πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους προσεγγίζει το σημείο επαναπροσδιορισμού».
Robert Kaplan: «Η Fed θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μιλάει για μείωση των αγορών ομολόγων».
Eric Rosengren: «Η αγορά ενυπόθηκων δανείων πιθανότατα δεν χρειάζεται τόση υποστήριξη τώρα».
Loretta Mester: «Καθώς η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και το βλέπουμε στα δεδομένα, πλησιάζουμε τους στόχους μας.
Θα κάνουμε συζητήσεις σχετικά με τη στάση μας και την πολιτική μας συνολικά.
Σε αυτές περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και τα επιτόκια μας».
Και αυτές οι δηλώσεις προετοιμάζουν τις αγορές για μια «αλλαγή πολιτικής».
Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή, καθώς μια πρώιμη κίνηση θα είχε δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει «θέμα λειτουργίας του νομισματικού συστήματος», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, στρατηγικός τιμών στην TD Securities.

House-Price-Index.png
Δεν προμηνύουν τις αποφάσεις μόνο τα μέλη της Fed

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ισχυρή ανάκαμψη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι αγορές χρήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με το QE.
«Οι τράπεζες αγωνίζονται να αφομοιώσουν τα αποθεματικά που λαμβάνουν όταν η Fed αγοράζει περιουσιακά στοιχεία από αυτές.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η συνεχιζόμενη ικανότητά τους να διευκολύνουν επιπλέον ποσότητες QE γίνεται όλο και πιο προβληματική.
Ο Zoltan Pozsar, πιστωτικός αναλυτής και ειδικός της Fed στην Credit Suisse, συνόψισε την κατάσταση ως εξής:
«(Η) χρήση της διευκόλυνσης (πρόγραμμα επαναγοράς RRP) δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή.
Το γεγονός ότι η χρήση της διευκόλυνσης είναι τόσο υψηλή σε μια ηλιόλουστη ημέρα στα μέσα τριμήνου σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν στον ισολογισμό τους τα περιθώρια για επιπλέον αποθεματικά στα τρέχοντα επίπεδα spread».

Έλλειψη τίτλων

Ένας δεύτερος λόγος που η Fed μπορεί να μειώσει τους ρυθμούς αγοράς τίτλων, μετά τα περιθώρια των τραπεζών, είναι η πρόσφατη μείωση των υπολοίπων του Δημοσίου στην κεντρική τράπεζα.
Ως αποτέλεσμα αυτού είναι το Υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει λιγότερα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Τέτοια αποτελέσματα οδηγούν σε έλλειψη τίτλων στην χρηματαγορά και τα παράγωγα που υποστηρίζουν την ασφάλεια.
Κατά συνέπεια, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αρχίζουν να είναι αρνητικά.

Τα προβλήματα στην καμπύλη

Τα δύο προβλήματα το καθιστούν προοδευτικά πιο δύσκολο να διατηρηθεί ο ρυθμός του QE και να διατηρηθούν τα επιτόκια σε θετικά εδάφη.
Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των ομολόγων που μπορεί να άρει η Federal Reserve από την αγορά.
Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν ήδη προβλήματα στο κάτω άκρο της καμπύλης.
Επιπλέον, οι αγορές των ενυπόθηκων ομολόγων δημιούργησαν μια άλλη κλιμάκωση των τιμών στέγασης.
Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τις αγορές, ο πληθωρισμός των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζονται από τη νομισματική πολιτική θα επιβραδυνθεί.

Πολύ κοντά στο tapering

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν συσχέτιση μεταξύ της επέκτασης του ισολογισμού της Fed και του δείκτη S&P 500.
Εάν η συσχέτιση οφείλεται στη μετακίνηση ρευστότητας σε περιουσιακά στοιχεία μέσω μόχλευσης ή απλώς στην «ψυχολογία» του «Fed Put», το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Επομένως, δεν πρέπει επίσης να εκπλήσσει το γεγονός ότι όταν η Fed αρχίσει να «μειώνει» τις αγορές ομολόγων, η αγορά τείνει να εμφανίζει αυξημένη αστάθεια.
 Fed-Balance-Sheet-vs-SP500-060821.png

Goldman Sachs: Πότε θα έρθει το tapering της Fed - Τα 3 + 3 στοιχεία που πρέπει να ξέρει κάθε επενδυτής

Φανταστείτε ότι βρισκόσασταν σε ένα έρημο νησί τα τελευταία δύο χρόνια. 
Όταν επιστρέψετε, ζητάτε από την Goldman Sachs να σας ενημερώσει τι χάσατε…
Αυτό επιχειρεί να κάνει στην τελευταία του ανάλυση ο Tony Pasquariello, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs Global Markets Division, επισημαίνοντας όμως μερικές πραγματικότητες:
1)τους τελευταίους 16 μήνες, ο ισολογισμός της Fed διπλασιάστηκε ουσιαστικά... έχοντας αυξηθεί από 4,2 τρισ. σε 8 τρισ.
2)στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, οι αμερικανικές δημοσιονομικές δαπάνες ανήλθαν σε 9,1 τρισ. δολάρια (συμπεριλαμβανομένων των 5 τρισ. δολαρίων από την στήριξη λόγω COVID) ... δημιουργώντας έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που ισοδυναμεί με σχεδόν το 15% του ΑΕΠ (τόσο για το 2020 όσο και για το 2021).
3)η αμερικανική αγορά μετοχών έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με αποτέλεσμα την ανώτατη κεφαλαιοποίηση να είναι ισοδύναμη με το 276% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, επίσης ρεκόρ υψηλό.
gs_gdp_change.png
Δεδομένου αυτού του σκηνικού, ίσως να μην προκαλούν έκπληξη και κάποια άλλα φαινομενικά εντυπωσιακά στοιχεία:
1)με επικεφαλής μια ομάδα με πολύ ενθουσιώδεις traders λιανικής, ένα καλάθι με ευρέως διαδεδομένα μετοχικά shorts έχει αυξηθεί κατά 46% - ή + 323% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020.
2)το χρηματιστήριο διαθέτει ρεκόρ υψηλών επιπέδων σε τίτλους - είτε μέσω IPO, δευτερευόντων, μετατρέψιμων ή ακρωνύμων για τα οποία κανείς δεν ξέρει
3)η αμερικανική αγορά κατοικιών θα βρεθεί σε κατάσταση ρεκόρ υψηλών τιμών και χαμηλού αποθέματος.

european_recovery_trade.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης