Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Πιο γρήγορη η covid από τα εμβόλια - Καλή αλλά λίγη η βοήθεια της G7 - Lockdown έως 19/7 στην Αγγλία

ΠΟΥ: Πιο γρήγορη η covid από τα εμβόλια - Καλή αλλά λίγη η βοήθεια της G7 - Lockdown έως 19/7 στην Αγγλία
Σε ύφεση η επιδημία στην Ινδία - Μια ανάσα από τους 600.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση πως η πανδημία του κορωνοϊού κινείται πολύ ταχύτερα από τα εμβόλια απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αναφερόμενος στην απόφαση των ηγετών της G7 για τη δωρεάν διανομή 1 δις εμβολίων έως τα τέλη του 2022 στις φτωχότερες χώρες, έκανε λόγο για μια καλή απόφαση, η οποία όμως υπολείπεται των αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζονται «περισσότερα εμβόλια και πιο γρήγορα», καθώς «ο ιός κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή των εμβολίων», με τον επικεφαλής Tedros Adhanom Ghebreyesus να σημειώνει πως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν την ημέρα και πως χρειάζονται εμβόλια τώρα και όχι μετά από έναν χρόνο.
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, υπάρχει ανάγκη για 11 δις δόσεις εμβολίων, προκειμένου να καταστεί εφικτό να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, ο Boris Johnson ανακοίνωσε πως το lockdown στην Αγγλία παρατείνεται έως τις 19 Ιουλίου λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, γεγονός που προκαλεί τριγμούς στον τουρισμό στην Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ στις ΗΠΑ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 600.000, «σπάζοντας» ένα ακόμα τραγικό ορόσημο.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 176.353.405 και οι νεκροί 3.814.010
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.476.053 κρούσματα και 599.975 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.570.881 και τρίτη σε νεκρούς με 377.031
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 488.228 και τρίτη σε κρούσματα με 17.452.612
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.803.294
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.336.073 και έκτη η Ρωσία με 5.176.051
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.589.400
fdsafdsasdfa.JPG
Παράταση lockdown έως τις 19/7 στην Αγγλία

Την παράταση του lockdown έως τις 19 Ιουλίου στην Αγγλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson.
Η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 15% την τελευταία εβδομάδα, είναι η κύρια αιτία που ανέστειλε το πλήρες άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στην Αγγλία για τις 21 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Η ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαξη του ιού, έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν και το σενάριο ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας.
Σημειώνεται πως η εν λόγω παράλλαξη αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές χαρακτηρίζουν «ενθαρρυντικό» το ότι η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά.

ΗΠΑ: Μια ανάσα από τους 600.000 νεκρούς

Μια ανάσα από το να σπάσει το θλιβερό ορόσημο των 600.000 θανάτων είναι οι ΗΠΑ, τη στιγμή που προβληματισμός επικρατεί με την επιβράδυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Στόχος της κυβέρνησης Biden είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έστω και με μια δόση έως τις 4 Ιουλίου, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη σε αρκετές Πολιτείες.
Εκτιμάται πως σχεδόν 166 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πλήρως ανοσοποιημένοι είναι 133,5 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή σχεδόν το 40% του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν 113 ημέρες για να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από τους 500.000 συνολικά στους 600.000, η δεύτερη κατά σειρά πιο αργή αύξηση κατά 100.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ πήγαν από τους 400.000 στους 500.000 θανάτους σε μόλις 35 ημέρες.
Ο μέσος όρος θανάτων επτά ημερών μειώθηκε κατά περίπου 90% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο.
Η χώρα κατέγραψε 18.587 θανάτους που σχετίζονταν με τον νέο κορωνοϊό τον Μάιο, περίπου 81% λιγότερους από τον Ιανουάριο.
Ο μέσος όρος των νοσηλειών από Covid-19 των τελευταίων επτά ημερών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο, λόγω των εμβολιασμών.
Στις 2 Ιουνίου, το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών μειώθηκε κάτω των 20.000 για πρώτη φορά από τις 24 Ιουνίου του 2020.
Εντούτοις, οι νοσηλείες μεταξύ των εφήβων έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των CDC.

64636534634664634634.JPG
Ινδία: Σε ύφεση η covid, σε χαμηλό δύο μηνών τα κρούσματα – Αίρονται περιορισμοί

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τα χαμηλότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 2.726 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 60.471 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά, η Ινδία έχει καταγράψει 377.031 νεκρούς επί συνόλου 29,57 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που όμως ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένα.
Υπενθυμίζεται πως η επιδημία έφτασε στο αποκορύφωμα της τον περασμένο Μάιο, όταν και αναφέρονταν καθημερινά περισσότερα από 400.000 κρούσματα την ημέρα.
Με την επιδημία να υποχωρεί, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες και πόλεις ανακοινώνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον έλεγχο της διασποράς του ιού ενώ στο Νέο Δελχί οι αρχές επέτρεψαν την επαναλειτουργία των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και εμφανίζονται αντίθετοι στο πλήρες άνοιγμα, επισημαίνοντας πως μόλις το 5% των 950 εκατομμυρίων ενήλικων Ινδών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ισραήλ: Τέλος στη μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους από 15 Ιουνίου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου παύει η υποχρέωση όλων να φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ένα από τα τελευταία μέτρα που είχε παραμείνει σε ισχύ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.
«Η υποχρέωση χρήσης μάσκας τερματίζεται από την Τρίτη, 15 Ιουνίου» ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Στις αρχές Ιουνίου το Ισραήλ χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά διατήρησε τα δρακόντεια μέτρα για τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για επιτακτικές οικογενειακές ανάγκες και όλοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός και αν έχουν αρνητικό τεστ που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία.
Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, χάρη σε μια συμφωνία που σύναψε με την εταιρεία Pfizer, η οποία παρέδωσε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που θα λάμβανε από τις ισραηλινές αρχές για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού.
Το Ισραήλ διαθέτει ψηφιοποιημένες βάσεις με τα ιατρικά δεδομένα του πληθυσμού του.
Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι (το 55% του πληθυσμού) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό περισσότεροι από 839.000 άνθρωποι και 6.428 πέθαναν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόνο τρία κρούσματα.
Συνολικά, σήμερα, οι ασθενείς ανέρχονται σε 205 και από αυτούς οι 53 νοσηλεύονται.
53242525235235235235235353.JPG

Ursula von der Leyen: Ξεπεράσαμε τους 300 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ

Τη θέση πως έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 300 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην ΕΕ διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως τον Ιούλιο.
«Έχουμε περάσει τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ.
Κάθε μέρα πλησιάζουμε τον στόχο μας: να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε τον επόμενο μήνα να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η επικεφαλής της Κομισιόν.


ΕCDC: Απέχει πολύ από το τείχος ανοσίας η Ευρώπη – Απειλή οι μεταλλάξεις

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών και παρά τη βεβαιότητα ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC προειδοποιεί για την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τονίζοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ(Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.
Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων 14 ημερών για την COVID-19, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ
Σύμφωνα με το ECDC, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.
Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού.
Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.
Ο ECDC αναφέρει ακόμα ότι η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση.
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, τονίζει το ECDC.

Αυστραλία: Μόλις δύο κρούσματα στη Βικτόρια

Μόλις δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας.
Τα δύο περιστατικά συνδέονται με τη συρροή κρουσμάτων που έχει εντοπιστεί επιβάλλοντας την εφαρμογή νέων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη.
Ο υπουργός Υγείας στη Βικτόρια δήλωσε ότι τα δύο περιστατικά ιχνηλατήθηκαν με κρούσματα που είχαν αναφερθεί σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στη Μελβούρνη, αυξάνοντας την υπάρχουσα συρροή σε έξι κρούσματα.
Παροτρύνσεις έγιναν σε εκατοντάδες κατοίκους για να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να αυτοαπομονωθούν.
Η εφαρμογή ενός σκληρού lockdown στη Μελβούρνη έληξε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά μερικοί περιορισμοί στα ταξίδια και στις συγκεντρώσεις ανθρώπων παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων που απαιτούν από τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της να παραμείνουν εντός απόστασης 25 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.

ΠΟΥ: Ταχύτερα η covid από τα εμβόλια

Σαφή προειδοποίηση ότι η covid κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή εμβολίων απηύθυνε ο ΠΟΥ, ο οποίος απέδωσε την αύξηση των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην άνοδο του ρυθμού της μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων όπως η Alpha και η Delta, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πιο μεταδοτικές.
«Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για άτομα που δεν προστατεύονται, και αποτελούν ο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του ιού συνεχίζει να μειώνεται παγκοσμίως, ο αριθμός των θανάτων δεν μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.
Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από το Covid σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε για διάστημα επτά εβδομάδων, η μεγαλύτερη υποχώρηση της πανδημίας από την αρχή της.
Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα εξακολουθεί να είναι παρόμοιος με αυτούς που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης