Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βατόπουλος: Δεν αποκλείω 4ο κύμα – Που αποδίδει την απόφαση για το AstraZeneca

Βατόπουλος: Δεν αποκλείω 4ο κύμα – Που αποδίδει την απόφαση για το AstraZeneca
Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη λέει ο κ.Βατόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, βάσει της οποίας προτείνεται το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής, ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.
«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη.
Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις.
Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη.
Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό.
Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Χαμηλή η πιθανότητα θρόμβωσης

Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000.
«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου.
Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι την περίοδο που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.
Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.
Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Πιθανό ένα 4ο κύμα

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης