Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπάχαλο για AstraZeneca - Πως θα εμβολιαστούν όσοι νόσησαν - Με όλα τα εμβόλια από 16/6 οι 18 ετών και άνω

Μπάχαλο για AstraZeneca - Πως θα εμβολιαστούν όσοι νόσησαν - Με όλα τα εμβόλια από 16/6 οι 18 ετών και άνω
Παρέμβαση Κικίλια για δεύτερη δόση AstraZeneca - Φόβοι και ανησυχία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Το απόλυτο μπάχαλο και σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον εμβολιασμό όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού το εν λόγω εμβόλιο να γίνεται μόνο στους άνω των 60 ετών, ενώ σύγχυση επικρατεί και με τον εμβολιασμό όσων πολιτών ασθένησαν και ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό.
Η σύσταση της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca – η τέταρτη κατά σειρά –, όπως είναι αναμενόμενο, εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό των πολιτών όχι μόνο απέναντι στο εν λόγω σκεύασμα αλλά και ευρύτερα απέναντι στην εμβολιαστική εκστρατεία μια και οι παλινωδίες των επιστημόνων κάθε άλλο παρά βοηθούν την κοινή γνώμη στο να λάβει την απόφαση να εμβολιαστεί.
Σύγχυση όμως προκαλεί και η απόφαση των αρμόδιων αρχών ότι οι πολίτες που νόσησαν και ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό θα πρέπει μόνοι τους να αλλάξουν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.
Υπό αυτήν την εξαιρετικά αρνητική εικόνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από αύριο Τετάρτη 16/6 πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν και οι πολίτες ηλικίας 18 – 24 ετών, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι ενήλικες πολίτες στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουλίου θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης και των ειδικών παραμένει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει κτιστεί ένα τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός δ’ κύματος από το φθινόπωρο και μετά, το οποίο κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα.
Ωστόσο, οι παλινωδίες των επιστημόνων και οι συνεχείς συστάσεις – ιδιαίτερα με το εμβόλιο της AstraZeneca – δεν συνάδουν προς την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στην κοινή γνώμη για την εμβολιαστική εκστρατεία, στοιχείο που θεωρείται και το μείζον για να επιτευχθεί ο στόχος του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Κικίλιας: Συστήνουμε να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca

Παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca κατόπιν της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να χορηγείται το σκεύασμα στους άνω των 60 ετών έκανε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τασσόμενος στο πλευρό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σε δηλώσεις του ο κ.Κικίλιας είπε πως τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες.
«Η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες.
Εκατομμύρια Eυρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορωνοϊό χάρη σ' αυτό.
Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά.
Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας.

Θεμιστοκλέους: Δεν ακυρώνεται αυτόματα η δεύτερη δόση για όσους έχουν νοσήσει

Τη θέση πως δεν ακυρώνεται αυτόματα η δεύτερη δόση για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση εμβολίου, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους είπε πως το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με δύο εβδομάδες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.
«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση.
Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση.
Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» είπε ο κ.Θεμιοστοκλέους παρέχοντας περισσότερες διευκρινίσεις για αυτήν την κατηγορία πολιτών.

Καλό εμβόλιο το AstraZeneca

Όσον αφορά το AstraZeneca, ο κ.Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να είναι ένα κάλο εμβόλιο, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση για την χορήγηση του άνω των 60 ετών.
Παράλληλα είπε ότι από όλες τις χώρες της ΕΕ, οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης.
Όπως υποστήριξε, οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Τι θα γίνει με τους 470.000 που έκαναν την α’ δόση του AstraZeneca

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι μεγάλο μέρος από τους 470.000 πολίτες που έχουν κλείσει το ραντεβού τους για δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca να μην το κάνουν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επαρκή ανοσοποίηση τους.
Η ανησυχία του κόσμου για το εν λόγω εμβόλιο αποτυπώνεται και στο ποσοστό ακυρώσεων: σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, 1,89% είναι το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca, τετραπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με τα 0,5% και 0,45% Pfizer και Moderna αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο αυτό και προς αποφυγή του περαιτέρω κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών προ το σημαντικό όπλο των εμβολίων που θα έθετε σε κίνδυνο την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, ανοίγεται «παράθυρο» για όποιον από τους 470.000 πολίτες επιθυμεί να επιλέξει κάποιο άλλο σκεύασμα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, για όσους εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση εμβολίου, όπως θρομβώσεις, είτε πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, προσφέρεται η δυνατότητα αίτησης από τον θεράποντα ιατρό τους για αλλαγή της δεύτερης δόσης και, εφόσον το εγκρίνει η επιτροπή που θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα, να επιλέξουν άλλο εμβόλιο.
Ωστόσο, η Επιτροπή διατηρεί τη σύσταση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι στη δεύτερη δόση ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας συνδυασμού θρομβοπενίας με θρόμβωση είναι πολύς χαμηλός, μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.
Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις με AstraZeneca στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό συναγερμού.

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή 14/6 συνέντευξη τύπου, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία σήμερα μεταφράζεται σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.
«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προτεραιοποίησης για τα εμβόλια

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών – πάνω από 40,5% αναφορικά με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς –, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα για κάθε εταιρεία:

  • Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται 4.880.070 δόσεις - 2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο
  • Με το εμβόλιο της AstraZeneca 1.067.533
  • Με το εμβόλιο της Moderna 685.416
  • Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 (αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο).

Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης – με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού - και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα.
Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.
Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου.
Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
«Η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού από όλους όσοι μπορούν, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ή αύξηση των αποβολών.
Διευκρίνισε μόνο πως μεταξύ του εμβολιασμού και ενεργειών σχετικών με την τεκνοποίηση απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών.

Βατόπουλος: Δεν αποκλείω 4ο κύμα – Που αποδίδει την απόφαση για το AstraZeneca

Τη θέση πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έτσι ώστε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής, ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.
«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη.
Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις.
Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη.
Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό.
Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Χαμηλή η πιθανότητα θρόμβωσης

Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000.
«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου.
Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι την περίοδο που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.
Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.
Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Πιθανό ένα 4ο κύμα

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ήδη εμβολιασμένο.


Στους 12.443 οι νεκροί

Στους 12.443 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 14/6  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 472, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 415.401 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 29 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.081 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eo1_0.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.443 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (64,5% άνδρες).
eo2_0.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 87,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.563 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66 (ημερήσια μεταβολή -35,92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 106 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis14_6.jpg

 




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης