Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Την «προσοχή» του ΝΑΤΟ αποζητά ο Μητσοτάκης - Οι υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών και ο ρόλος της Κίνας...

Την «προσοχή» του ΝΑΤΟ αποζητά ο Μητσοτάκης - Οι υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών και ο ρόλος της Κίνας...

«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σχετικά Άρθρα

(upd3) Τη στιγμή που ο χρόνος για τη συνάντηση του Μητσοτάκη-Erdogan έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι στο ΝΑΤΟ και βάζει στο τραπέζι την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών.
«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν εάν αναλογιστεί κανείς:
Πρώτον ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία αποτελεί το μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ
Δεύτερο, ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Πρόκειται για μια συνάντηση ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον των διμερών σχέσεων, καθώς έχουν προηγηθεί μήνες εντάσεων με το Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το καλοκαίρι του 2020. Σημειωτέον ότι το ΝΑΤΟ έχει παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου όσον αφορά την ελληνοτουρκική διαμάχη, παρέχοντας κάποιες φορές ακόμα και έμμεση στήριξη στον Erdogan.

Οι... υποσχέσεις για αύξηση εξοπλιστικών δαπανών

«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες.
Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας.
Η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας.
Ο κορωνοϊός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού.
Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές.
Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 - 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Αν και η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως άλλωστε διεμήνυσε πρόσφατα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, η Αθήνα έχει χαμηλές προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση με τον Erdogan (στις 17:05 ώρα Ελλάδος), εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις στα δύσκολα σημεία των διμερών σχέσεων.
Βάσει των σημερινών δεδομένων, κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι αφενός να καταστήσει σαφείς ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της και αφετέρου να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εντάσεων και ενός «θερμού επεισοδίου» είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να είναι ανοιχτοί, παρά τις διαφορετικές και σε πολλές περιπτώσεις διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Τι θέλει η Αθήνα

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει μια καθαρή, ανοιχτή και σε βάθος συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, παραθέτοντας τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση θα γίνει πριν τις επαφές του Erdogan με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden αλλά και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως π.χ. με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, επομένως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δώσει το στίγμα των ελληνικών προθέσεων και να αποτιμήσει τη στάση του Erdogan και της Τουρκίας για το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, καθώς ο κ.Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο France 24 τόνισε ότι «έχουμε (με την Τουρκία) κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Η τρίτη συνάντηση

Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan θα είναι η τρίτη που θα έχουν οι δύο ηγέτες από το 2019.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σε ένα αυστηρά στενό περιβάλλον, όπου θα έχουν την ευκαιρία για μια άμεση συζήτηση εφ’όλης της ύλης, χωρίς να χρειαστεί να προεδρεύουν στις τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών τους, όπως έχει γίνει τις τελευταίες δύο φορές που συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο.

Η θετική ατζέντα

Αν και Έλληνες διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνουν δύσκολες, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια θετική ατζέντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναδεικνύει τις κόκκινες γραμμές της.
Άλλωστε η σημερινή συνάντηση θα δείξει ποια είναι η προσέγγιση της Τουρκίας όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Κύπρο, γεγονός που επηρεάζει και τις ευρύτερες ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αθήνα φροντίζει να υπενθυμίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αντανακλά ευθέως στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, εν όψει, μάλιστα, και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να επαναξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως ενδεχόμενη πρόοδος στις σχέσεις Βρυξελλών- Τουρκίας περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Συμφωνία Μητσοτάκη – Rama για επιτάχυνση της παραπομπής του θέματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη

Σε συμφωνία ότι μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κ. Μητσοτάκης και Αλβανίας, Edi Rama στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδος.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι ο Edi Rama ευχαρίστησε τον Κ. Μητσοτάκη για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η ΕΕ έχει θέσει προς την Αλβανία
Τέλος, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Rama για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.

Λαμπρίδης (Πρέσβης Ελλάδας σε ΝΑΤΟ): Η Ελλάδα δεν θα διακόψει τους δεσμούς της με την Κίνα, ακόμη και αν το κάνουν άλλες χώρες

Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να τερματίσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, επειδή και άλλες χώρες επανεξετάζουν τη δική τους σχέση με τη χώρα, δήλωσε ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στο CNBC σήμερα, 4 Ιουνίου 2021.
Η σχέση μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών έχει επιδεινωθεί από τον Μάρτιο όταν προέκυψε μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
Τότε, η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Κίνας για τις «αυθαίρετες εκκαθαρίσεις μεγάλης κλίμακας» της εθνοτικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Το Πεκίνο, το οποίο αρνείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, αντέδρασε, ειδικά εναντίον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ανέστειλε την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας με το Πεκίνο, η οποία είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο.

Η θέση της Ελλάδας

«Στρατηγικά επιλέγουμε τις καλύτερες δυνατότητες για τη χώρα μας, και πάλι πάντα υπό την υποχρέωσή μας με τους κύριους οργανισμούς, που είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουμε ενταχθεί στην πρωτοβουλία Belt and Road σε ένα πολύ συγκεκριμένο έργο και με έναν πολύ συγκεκριμένο όρο, δεν το βλέπουμε ως στρατηγική σχέση με έναν άλλο εταίρο, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε, μόνο και μόνο επειδή άλλοι θα το κάνουν", ανέφερε ο Σπύρος Λαμπρίδης, ο Έλληνας πρέσβης και μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ενέτεινε τους οικονομικούς της δεσμούς με το Πεκίνο μετά την οικονομική κρίση αφού η χώρα χρειάστηκε τρία προγράμματα διάσωσης, ένα από τα οποία δεν ολοκληρώθηκε.
Έτσι, οι επενδύσεις από την Κίνα αντιπροσώπευαν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την Ελλάδα.
Αυτό συνέβη με το λιμάνι του Πειραιά, όπου η ναυτιλιακή εταιρεία Cosco της Κίνας πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό το 2016.
Το λιμάνι βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση μεταξύ της ασιατικής και της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ωστόσο, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει διάφορες σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των ακινήτων.
«Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει απειλή από αυτήν τη σχέση, θα την επανεξετάσουμε.
Αλλά σε αυτό το σημείο το μόνο που βρίσκουμε είναι τα οφέλη μιας υγιούς και πολύ νόμιμης εμπορικής σχέσης», πρόσθεσε ο Λαμπρίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης