Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στις Βρυξέλλες (14/6) – Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στις Βρυξέλλες (14/6) – Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία υπουργών
Σχετικά Άρθρα

Στις 17:05 το απόγευμα της Δευτέρας (14/6/2021) ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και μετά την ένταση των τελευταίων μηνών.
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία υπουργών – είτε Άμυνας είτε Εξωτερικών – και αντιπροσωπειών.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Είμαστε και οι δύο μέλη της Συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές – ως μέλη της συμμαχίας – αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο France 24.
O κ. Μητσοτάκης προέκρινε ως σημαντικότερη διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.
Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο».
«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία.
Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο.
Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία.
Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα.
Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Αναβαθμισμένος ο Erdogan

Για ακόμα μία φορά τα γεγονότα διαψεύδουν την ελληνική πλευρά, που τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από ΗΠΑ και ΕΕ.
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι. Αντιθέτως... ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί σε αντίθεση με της Ελλάδας, που παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια, δεν φαίνεται να έχει καταφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο ρόλος του Erdogan αναβαθμίζεται και οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (14/6/2021) αποτελούν τρανή απόδειξη. Ειδικότερα, o Erdogan θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει την πρώτη -μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές- δια ζώσης συνάντηση με τον Joe Biden, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί -εκτός από τον ίδιο τον Erdogan- μόνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, καθώς -επί του παρόντος- δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με την Angela Merkel ή τον Emmanuel Macron.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Angela Merkel γύρισε για ακόμα μία φορά την πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ακόμα ένα «όχι» στη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (σε ώρες Ελλάδος):

  1. 55: Άφιξη του ΠΘ στην έδρα του ΝΑΤΟ
  2. 20: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama
  3. 35: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Boris Johnson
  4. 00-17.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ
  5. 05: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης