Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι θα φέρει η κρίσιμη συνάντηση Biden – Erdogan στις 14/6 – Αναμένεται ρήξη η επανασύνδεση;

Τι θα φέρει η κρίσιμη συνάντηση  Biden – Erdogan στις 14/6 –  Αναμένεται ρήξη η επανασύνδεση;
Ο τουρκικός Τύπος, αν και επισημαίνει πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση αυτή μεταξύ Biden - Erdogan, δεν αναμένει αρνητικά αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο τουρκικός Τύπος, αν και επισημαίνει πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση, δεν αναμένει αρνητικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους Τούρκους επιτελείς, η Ουάσινγκτον έχει αντιληφθεί πλέον την ενεργό παρέμβαση της Τουρκίας σε πολλά βασικά ζητήματα και αυτή την εκτίμηση επιβεβαιώνει η ατζέντα της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov στις 19 Μαΐου.
Όπως αναφέρει η Daily Sabah, και μόνο εκείνη η συνάντηση στις 19/5 τονίζει την κρίσιμη σημασία της Τουρκίας για τον Λευκό Οίκο, καθώς συζητήθηκαν θέματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, το Nagorno Karabakh, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Κίνηση τακτικής η πρώτη επαφή

O Biden ανέμενε μέχρι τον Απρίλιο για να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και η πρώτη επικοινωνία ήταν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 με την Άγκυρα να θεωρεί πως πρόκειται για κίνηση τακτικής.
Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον δεν πιστεύουν πλέον ότι η αποσιώπηση του ρόλου της Τουρκίας είναι μια επιλογή.
Αντ 'αυτού, ζητούν τον διαχωρισμό των διαφωνιών, ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το καυτό ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S – 400 είναι ένας παράγοντας διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά το πιθανότερο είναι να τεθεί στο ψυγείο.
Η κυβέρνηση Biden μετά την «επιβεβλημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή δεν έχει να κερδίσει τίποτα από μια επιδεινούμενη σχέση με την Τουρκία, αναφέρει η Daily Sabah.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λογικός λόγος για τον οποίο ο Biden θα επέλεγε μια τεταμένη σχέση με τον Erdogan, τον οποίο γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος επί Obama, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα.
Εξάλλου ο Biden ήταν αυτός που επισκέφθηκε τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση της Ουάσινγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρεις παράγοντες, που οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, για μία αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.
Ο Biden με τα ταξίδια του στην Ευρώπη στο πλαίσιο των συναντήσεων των G7 και του ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, και όχι να δημιουργήσει καινούργιες.
Για να το πράξει αυτό, θα πρέπει να τονώσει τη διατλαντική συμμαχία που κλονίστηκε το προηγούμενο διάστημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιο λογικό για την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία - με φόντο τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία.
Τέλος, ούτε ο Τούρκος πρόεδρος ούτε ο Αμερικανός ομόλογός του αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις από την εσωτερική πολιτική σκηνή.
Οι εκλογές απέχουν ακόμη πολύ και στα δύο κράτη ενώ ο Λευκός Οίκος είναι σε θέση να αντισταθμίσει το αντιτουρκικό συναίσθημα στο Κογκρέσο - όπως στη δεκαετία του 1990.
Ο Biden μπορεί να πείσει το Κογκρέσο να ενεργήσει διαφορετικά, επισημαίνοντας τη σημασία της Τουρκίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Το πιθανότερο σενάριο της συνάντησης είναι μία δύσκολη συμφωνία επί σειράς ζητημάτων και όχι ο υπερτονισμός των διαφωνιών.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να διαχωρίσουν τις διαφωνίες τους - όπως S 400, Ανατολική Μεσόγειος και οργανώσεις τύπου FETΟ (Gullen) και YPG - και να επικεντρωθούν σε βασικούς τομείς συνεργασίας, ιδίως στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη.
Mε άλλα λόγια και επί ελληνικού ενδιαφέροντος οι ΗΠΑ αναμένεται να επιπλήξουν κατά κάποιον τρόπο τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά δεν αναμένεται μία αποδοκιμασία επί του πρακτέου.

Politico: Απαραίτητη η Τουρκία για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Δραματικό διαμορφώνεται το κλίμα ενόψει της συνάντησης των προέδρων ΗΠΑ - Τουρκίας, λόγω της αναγνώρισης γενοκτονίας Αρμενίων από τον πρόεδρο Biden, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, τονίσει σε άρθρο γνώμης το Politico.
Το γενικότερο κλίμα ενόψει της συνάντησης είναι πως η Τουρκία είναι ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι καταλαβαίνουν την αξία της Τουρκίας και θέλουν να τη διατηρήσουν στο πλευρό τους, αλλά ο Erdogan φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις για το αν το ΝΑΤΟ έχει σημασία για την Τουρκία.
Oι ομιλίες μετά από επαφές του Προέδρου των ΗΠΑ με τον ηγέτη μας χώρας περιέχουν φράσεις που αντάλλαξαν οι πρωταγωνιστές και μια μικρή περιγραφή όσων διημείφθησαν και αποτελεί μέρος του παιχνιδιού δημοσιογράφων και αναλυτών, που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τυχόν κρυφά μηνύματα, την πραγματική σχέση των δύο προσώπων και την κατάσταση των διμερών σχέσεων, σημειώνει ο αναλυτής Steven Cook σε άρθρο γνώμης στο Politico.
Οι παρατηρητές της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον περιμένουν ανυπόμονα τις αναφορές από την προγραμματισμένη συνομιλία της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου Joe Biden και του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καθώς τον Απρίλιο η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, δεν βοήθησε και πολύ το κλίμα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Erdogan για να τον ενημερώσει πως θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, ένα βήμα στο οποίο η Τουρκία έχει αντιταχθεί έντονα εδώ και δεκαετίες.

Δραματικό το κλίμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Τουρκίας, λόγω αναγνώρισης γενοκτονίας Αρμενίων

Η απόφαση του Biden να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενιών και η συνολική προθυμία της διοίκησής του να τηρήσει μια πιο σκληρή έναντι της Τουρκίας, ενισχύει το δραματικό κλίμα που περιβάλλει την πολυαναμενόμενη συνάντηση της Δευτέρας.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ είναι τεταμένες εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό εξοπλιστικό πρόγραμμα S-400, απειλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και φυλακίζει τους εγχώριους αντιπάλους της κυβέρνησης Erdogan σε ένα κύμα καταστολής. Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση στην Ουάσινγκτον πως οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω με τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τον Cook, δεν αναμένεται από τη συνάντηση Biden-Erdogan να έχουμε πυροτεχνήματα. Ο Biden δεν μπορεί να κάνει πολλά για το γεωπολιτικό δίλημμα που εγείρει ο Τούρκος πρόεδρος και δεν είναι πιθανό να αναγνωρίσει την ένταση - τουλάχιστον δημόσια - δεδομένης της έμφασης που αποδίδει στην αποκατάσταση των διατλαντικών δεσμών και στην αλληλεγγύη με τους συμμάχους.
Η Άγκυρα θα παραμείνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ στα χαρτιά, αλλά εδώ και καιρό έχει σταματήσει να είναι εταίρος - και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία είναι ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ

Και αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την τοποθεσία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ρωσία, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.
Για αυτόν τον λόγο η Τουρκία απολαμβάνει έναν βαθμό ελευθερίας σε ζητήματα που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ΝΑΤΟ, όπως τα πραξικοπήματα μεταξύ 1960 και 1997 ή η κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από το 1974.
Αν και ο αναλυτής δεν αναμένει από τον Biden να εκθέσει μπροστά στις κάμερες τον Erdogan, η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα απέναντι σε συμπεριφορές της κυβέρνησης Erdogan όπως η καταστολή φοιτητικών εκδηλώσεων και η δίωξη αντιφρονούντων.
Απόδειξη της αλλαγής στη στάση των ΗΠΑ αποτελεί φυσικά και η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται σε κρίσιμα πεδία μάχης όπως η Συρία, όπου οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης