Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η δύσκολη ατζέντα στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση μεταξύ Biden και Erdogan

Reuters: Η δύσκολη ατζέντα στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση μεταξύ Biden και Erdogan

Από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έως τους S-400 οι δύο ηγέτες έχουν μια σειρά από «καυτά» θέματα προς συζήτηση ενώ οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, σύμφωνα με το Reuters

Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω τεταμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan πραγματοποιεί την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden την επόμενη εβδομάδα η οποία επισκιάζεται από μια σειρά σημαντικές διαφωνίες αλλά και την νέα προσέγγιση του Boden έναντι της Τουρκίας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters την Παρακευσή 11 Ιουνίου 2021.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Erdogan έπρεπε να περιμένει τρεις μήνες την είσοδο του Biden στο Λευκό Οίκο για την πρώτη τους επαφή, ένα αμήχανο τηλεφώνημα τον Απρίλιο 2021, όταν ο Biden του ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 εξοργίζοντας την Άγκυρα.
Για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος βασίστηκε στην στενή προσωπική σχέση με τον προκάτοχο του Biden Donald Trump προκείμενου να αντιμετωπίσει τις τριβές στις διμερείες σχέσεις, η νέα προσέγγιση του Λευκού Οίκου – περισσότερο αποστασιοποιημένη – υπήρξε πηγή σημαντικής απογοήτευσης.

Το παράπονο

Πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, όταν θα επικεντρωθούν στα ακανθώδη ζητήματα στις διμερείς σχέσεις που κυμαίνονται από την αγορά ρωσικών όπλων από ένα μέλος του ΝΑΤΟ έως την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Σύρους μαχητές που θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία, ο Erdogan δήλωσε ότι οι σχέσεις με τον Λευκό Οίκο του Biden ήταν περισσότερο τεταμένες  συγκριτικά με οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.
«Φυσικά θα τον ρωτήσουμε γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας διανύουν περίοδο σημαντικής έντασης» διερωτήθηκε ο Erdogan σε συνέντευξη στις αρχές Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι συνεργάστηκε με τρεις προηγούμενους προέδρους και "δεν αντιμετώπισε αυτού του είδους τη συμπεριφορά από αυτούς».
 

Οι S-400

Στην κορυφή του καταλόγου των διαφωνιών κατά τις συνομιλίες τους στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθεί η αγορά του αμυντικού ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι τα S-400 θα θέσουν σε κίνδυνο των αμυντικό σύστημα των F-35 των ΗΠΑ εάν αναπτυχθούν από κοινού – παρέχοντας κρισιμες πληροφορίες σε έναν  γεωπολιτικό αντίπαλο όπως η Ρωσία.
Απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, ακύρωσε την παραγγελία της Άγκυρας για 100 αεροσκάφη και επιδιώκει να αντικαταστήσει τις τουρκικές εταιρείες που είχαν αναλάβει την παραγωγή ανταλλακτικών.
Η Τουρκία διεκδικεί αποζημίωση άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Καρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για τη συμφωνία S-400.
Απορρίπτοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ, Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι θα διατηρήσουν τον αμυντικό εξοπλισμό και ζήτησαν να ξεκινήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις.
«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα που αφορούν τα θέματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας» δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας του.
Αυτό αφήνει μικρή προοπτική για σημαντικές εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση, παρόλο που οι δύο πλευρές συνέχισαν να μιλούν.
«Η Τουρκία επιθυμεί να διαπραγματευτεί πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα S-400, ενώ οι Αμερικανοί θέλουν να διαπραγματευτούν πώς η Τουρκία μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινή βάση για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Marshall στην Άγκυρα.

Aνθρώπινα δικαιώματα

Η κυβέρνηση Biden ενέτεινε την κριτική για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ζητώντας την απελευθέρωση του επιχειρηματία Osman Kavala, ο οποίος κρατείται τρία χρόνια ενώ αναμένει να δικαστεί για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, μια υπόθεση την οποία οι επικριτές του Erdogan επισημαίνουν ότι είναι εμβληματική όσον αφορά την καταστολή στην Τουρκία.
Ο Erdogan όπως επισημαίνεται στην ανάλυση επιφυλάσσεται να απαντήσει εν μέρει επειδή επιδιώκει να προσελκύσει τις επενδύσεις των ΗΠΑ ώστε να ενθσχύσει στην ανάταξη της οικονομίας της χώρας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία και τις σημαντικές απώλειες στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, την λίρας.

Αφγανιστάν

Ένας τομέας όπου ο Erdogan ελπίζει να αναλάβει η Τουρκία κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι το Αφγανιστάν, όπου η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει τη φύλαξη και τη λειτουργία του αεροδρομουθ της Καμπούλ για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στη χώρα μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Αυτό το σχέδιο μπορεί να ναυαγήσει από την αντίδραση των Ταλιμπάν οι επισημαίνουν, μετά από δύο δεκαετίες μάχης κατά της Συμμαχίας, ότι η Τουρκία πρέπει να αποχωρήσει μαζί με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Λιβύη

Ωστόσο, υπάρχουν κοινά πεδία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη και η αντίθεση στον πρόεδρο Bashar al-Assad στη Συρία.»
«Γιατί να μην ξεκινήσει μια περίοδος θετικών σχέσεων με τον Biden στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ;» δοερωτήθηκε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκικής Προεδρίας.
«Θα είναι μια εύκολη συνάντηση;
Όχι ιδιαιτέρα αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την ελπίδα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης