Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: H Fed λέει πως ο πληθωρισμός είναι προσωρινός - Δεν το «αγοράζουμε»

Bank of America: H Fed λέει πως ο πληθωρισμός είναι προσωρινός - Δεν το «αγοράζουμε»
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε 24 μονάδες βάσης, στο 2,37%
Σχετικά Άρθρα

Η πρόσφατη πορεία του αμερικανικού δεκαετούς, του οποίου η απόδοση αυξήθηκε 24 μονάδες βάσης, στο 2,37%, και η αντίδραση των αγορών δείχνουν πως το αφήγημα της Fed περί πληθωρισμού, ότι δηλαδή έχει μεταβατική δράση και ως εκ τούτου είναι προσωρινός, είναι επιτυχημένο και βρήκε ανταπόκριση.
Παρ’ όλα αυτά, η ισχυρή έλλειψη πρώτων υλών και η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που αυξάνεται ημέρα με την ημέρα συνιστούν, σύμφωνα με την Bank of America, λόγο ανησυχίας.
«Κρίνοντας από την αντίδραση της αγοράς για την αύξηση των επιτοκίων, τα επιχειρήματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής φαίνεται πως είναι κυρίαρχα» επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. 
Ωστόσο, η BofA είναι ξεκάθαρη: «Δεν το αγοράζουμε.
Τα επιχειρήματα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για να υπάρξει εφησυχασμός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την εκτίναξη του πληθωρισμού».
Σύμφωνα με έρευνα, της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τόσο τα δεδομένα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας «έδειξαν» σημαντική κλιμάκωση στο πρόβλημα των ελλείψεων πρώτων υλών τον Μάιο, αλλά γενικότερα δυσχέρεια σε ό,τι αφορά τους παραγωγικούς συντελεστές.
Ως αποτέλεσμα, μισθοί και τιμές επιδεινώθηκαν.
Για παράδειγμα, το 40% των ερωτηθέντων της BofA δήλωσε ότι τέτοιος ρυθμός αύξησης των τιμών είχε να παρατηρηθεί από το 1981

NFIB_net.jpg
Ομοίως, τα δεδομένα από την αγορά εργασίας έφτασαν στο peak, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,6%, φτάνοντας σε περιοχή-ρεκόρ, ενώ μεγάλος αριθμός Αμερικανών εγκατέλειψε τη δουλειά του.
JOLTS_net.jpg

Πού εστιάζει η BofA και τι ανέφερε η Fed

Αντί όμως να επισημαίνεται η πληθωριστική απειλή και να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή της, όπως λέει η BofA, αναζητούνται δικαιολογίες και επιστρατεύονται εξωραϊσμένες εν αμαρτίαις προφάσεις.
Σύμφωνα με την παρακάτω λίστα της Fed, πέρα από το γεγονός των ελλείψεων και ότι τα ετήσια εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν με ρυθμό 7,4%, στον πυρήνα του προβληματισμού είναι ο «προσωρινός» πληθωρισμός:
α)Η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα εξαφανιστούν το φθινόπωρο όταν μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας και φόβος για τον κορωνοϊό.
β)Τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή αγαθών οφείλονται σε ιδιοσυγκρασιακά σοκ, τα οποία θα εξασθενήσουν όταν αυξηθεί η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.
γ)Τα εμπόδια στο εμπόριο θα μειωθούν επίσης όταν εξασθενήσει ο αντίκτυπος των παρελθουσών διαταραχών και αυξηθεί η ζήτηση.
δ) Η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή και ανά τομέα, θα εξαφανιστεί καθώς αυξάνεται η προσφορά.
ε) Οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού είναι εξ ορισμού προσωρινή επειδή υπάρχει κενό παραγωγής. Από την άλλη, η συνεχής πίεση στις τιμές απαιτεί το κλείσιμο του κενού.
στ)Η αύξηση στους μισθούς οφείλεται κυρίως στις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.
ζ)Ο συσχετισμός μεταξύ των μισθών και του πληθωρισμού έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.
η) Οποιαδήποτε αύξηση της αύξησης των μισθών είναι εξ ορισμού προσωρινή επειδή το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό για να δημιουργήσει συνεχή πίεση στους μισθούς.
θ)Ιστορικά, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται μόνο μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού πραγματικού πληθωρισμού - η πρόσφατη άνοδος πρέπει να είναι μια έκπληξη.
ι) Οι διακυμάνσεις του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί μόνο μετριοπαθώς και εάν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα πληθωρισμού θα μας έλεγχε η αγορά ομολόγων. 

Γιατί ανησυχεί η Bank of America

Όπως σωστά σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλα αυτά τα επιχειρήματα, αλλά είναι αβάσιμο να υποστηρίζεται ότι όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό είναι προσωρινά.
Αυτές οι «προσωρινές» πιέσεις πιθανότατα θα παραμείνουν για πολλούς μήνες και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην ψυχολογία του κοινού.
Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό, δεδομένου ότι οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές έχουν δείξει με λόγια και πράξεις ότι θέλουν μια «κόκκινη» οικονομία και αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η BofA διαφωνεί επίσης για το ότι η Fed μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό:
«Δεν είχαμε υψηλό πληθωρισμό τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η ιστορία δείχνει ότι είναι δύσκολο να συγκρατηθεί χωρίς να προκληθεί ύφεση».
Πέρα από τα παραπάνω, και η στρατηγική της ομοσπονδιακής τράπεζας κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την BofA, αν και οι επενδυτές φοβούνται ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, λόγω του πληθωρισμού μια καθυστερημένη αύξηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

www.bankingnews.gr


 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης