Κρυπτονομίσματα

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος 15%: Θα καταστρέψει ή θα αποβεί σωτήριος για τα κρυπτονομίσματα;

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος 15%: Θα καταστρέψει ή θα αποβεί σωτήριος για τα κρυπτονομίσματα;
Πώς καθορίζουν οι G7 το μέλλον των κρυπτονομισμάτων...
Σχετικά Άρθρα

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, στο Λονδίνο, οι υπουργοί Οικονομικών του G7 - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς - συμφώνησαν ομόφωνα να ξεκινήσουν τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου για έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών.
Το πλαίσιο καθόρισε εξαρχής «δύο πυλώνες»:
Ο πρώτος πυλώνας διασφαλίζει ότι οι εταιρείες που σημειώνουν κέρδος 10% θα υπόκεινται στον ως άνω φορολογικό συντελεστή.
Ο δεύτερος πυλώνας διασφαλίζει ότι οι χώρες θα υποχρεωθούν να φορολογήσουν βάσει του ελάχιστου συντελεστή 15%. 
Όπως λοιπόν γίνεται ευκόλως κατανοητό, οι νέοι κανόνες θα εστιάσουν στα κέρδη, και όχι στο πού είναι οι έδρες των πολυεθνικών εταιρειών, που πολύ συχνά βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Με άλλα λόγια, η κεντρική ιδέα είναι πως οι εταιρείες θα αποθαρρυνθούν να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο να παρέχουν υπηρεσίες σε μια χώρα από άλλη με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. 

Νόμιμο, άρα και ηθικό;

Η ιδέα της επιβολής ενός παγκόσμιο εταιρικού φόρου δεν είναι κάτι καινούργιο.
Με εταιρείες όπως οι Google, Amazon, Facebook και Apple να εσοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια και να μην πληρώνουν σχεδόν κανένα φόρο, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις επανειλημμένως έχουν προσπαθήσει να καλύψουν τα νομικά κενά που τους επιτρέπουν να «φοροδιαφεύγουν».
Φυσικά, η τακτική του να βγάζει χρήματα κάποιος σε μία χώρα και μετά να τα μεταφέρει σε άλλη προκειμένου να πληρώσει λιγότερους φόρους είναι απολύτως νόμιμη, παρόλο που, στην πράξη, μπορεί να εγείρει ηθικά ερωτήματα. 
Αυτή η πρακτική τώρα εγείρει έντονη ανησυχία, καθώς οι διεθνείς τεχνολογικές επιχειρήσεις μεταφέρουν τα περισσότερα χρήματα σε υπεράκτιους προορισμούς.
Η Apple, για παράδειγμα, διατηρεί σε φορολογικούς παραδείσους περισσότερα μετρητά από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) πολλών εθνών.
Παράλληλα, στις περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται πληρώνει λιγότερο φόρο από τη μέση μικρομεσαία εταιρεία.

e5eb52c1-0795-4217-9745-788ebdba57fc.png

Τι γίνεται όμως με τα κρυπτονομίσματα;

Με την εισαγωγή του νέου θεσμικού πλαισίου εκ μέρους των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, τα οποία στον πυρήνα τους είναι πραγματικά διεθνή.
Τα χρήματα μετακινούνται σε όλο τον κόσμο και στοχεύουν σε διεθνές κοινό.
Κατά συνέπεια, καθαρά εξ ορισμού, εμπίπτουν σε αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι το νέο παγκόσμιο φορολογικό πλαίσιο.
Βέβαια, η εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, και ως προς το πώς θα φαίνεται αυτό, πολλοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι.
Σίγουρα, οι εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τα κρυπτονομίσματα έχουν τις εξής επιλογές:
Είτε θα πληρώσουν φόρο 15%, είτε θα μετακινήσουν τη φυσική τους έδρα σε μια πραγματικά διεθνή τοποθεσία. 
Για να είμαστε σαφείς, αυτό θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλή, φυσική έδρα.
Στην πραγματικότητα, θα δούμε τον θάνατο εταιρειών που εδράζονται σε τοποθεσίες όπως οι Σεϋχέλλες ή οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι με πραγματικά γραφεία στη Νέα Υόρκη.
Στο μέλλον, είναι πιθανό να δούμε εταιρείες που θα έχουν πραγματική έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, μαζί με όλη την ομάδα τους.
Βέβαια, παρά τις επιθυμίες των G7, υπάρχουν τεράστιοι παίκτες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία που δεν θα ακολουθήσουν σε αυτούς τους νέους κανόνες.
Ομοίως, χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Ουκρανία, που απλώς θέλουν να προσελκύσουν επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως η επιβολή φόρου θεωρείται κυριαρχικό δικαίωμα, δεν μπορεί να υπάρξει έξωθεν παρέμβαση, έστω και αν αυτοί είναι οι G7.
Kαι, φυσικά, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε, όλη αυτή διαδρομή των χρημάτων γίνεται με την ανοχή τους.
Προς το παρόν, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν όλες οι κρυπτο-εταιρείες είναι να παρακολουθούν την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτών των φόρων.
Τέλος, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η φοροδιαφυγή είναι παράνομη και δεν πρέπει να γίνεται.
Η φοροαποφυγή, από την άλλη πλευρά, είναι απλώς έξυπνος σχεδιασμός.

Όχι, το Bitcoin δεν είναι «φούσκα»

Στο μεταξύ, ακόμα και σήμερα, ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Bitcoin (BTC) είναι ένα σχήμα Ponzi.
Λοιπόν, ας αρχίσουμε εξετάζοντας τη δημόσια έκθεση του Bitcoin.
Αυτό που ξεκίνησε ως ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο λογισμικό εξελίχθηκε σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα.
adbba7a7-ea87-4045-b31f-0f1951620aa8.png

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να ειπωθεί πως το Bitcoin, που έχουν store of value και χρησιμοποιούνται πλέον για συναλλαγές είναι εδώ για να αντικαταστήσουν τα fiat χρήματα της κεντρικής τράπεζα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης