Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Reuters - Επιτροπή της Βασιλείας: Κεφαλαιακές προβλέπεις για τα cryptoassets – Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για τις τράπεζες

tags :
Reuters - Επιτροπή της Βασιλείας: Κεφαλαιακές προβλέπεις για τα cryptoassets – Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για τις τράπεζες

Οι νέοι κανονισμοί της Επιτροπής της Βασιλείας θα απαιτούν από τις τράπεζες να ορίζουν διαφορετική στάθμιση στα διαφορετικά στοιχεία του ενεργητικού που περιλαμβάνουν στα βιβλία τους

Σχετικά Άρθρα

Οι τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιούν επαρκείς κεφαλαιακές προβλέψεις προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να καλύψουν πλήρως πιθανές ζημιές από τα bitcoins που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιο τους, σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS), σε ένα «συντηρητικό» όπως αναφέρει βήμα όσον αφορά την εν λόγω αγορά το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία χρήση του κρυπτονομίσματος από μεγάλες τράπεζες, όπως μεταδίδει το Reuters την Πέμπτη.

Η διττή προσέγγιση

Η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των κορυφαίων παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, προτείνει μια διπλή προσέγγιση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν οι τράπεζες.
Ειδικότερα, η BCBS αναφέρει σε έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης ότι αν και η έκθεση των τραπεζών σε κρυπτο-στοιχεία του ενεργητικού (cryptoassets) είναι περιορισμένη, η συνεχής ανάπτυξη τους θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα εάν δεν εισαχθούν προβλέψεις για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.


Αξία αγοράς

Η συνολική αξία του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων φτάνει σήμερα τα 1,6 τρισ. δολ. παγκοσμίως.
Οι νέοι κανονισμοί της Επιτροπής θα απαιτούν από τις τράπεζες να ορίζουν διαφορετική στάθμιση στα διαφορετικά στοιχεία του ενεργητικού που κρατούν στα βιβλία τους, με όλα αυτά να αθροίζονται για να προσδιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Οι δύο ομάδες

Για τα cryptos, η Βασιλεία προτείνει δύο ομάδες: η πρώτη περιλαμβάνει συγκεκριμένα κρυπτογραφημένα (tokenised) παραδοσιακά στοιχεία και stablecoins, τα οποία είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με πιο παραδοσιακές αξίες, τα οποία θα υπάγονται στους υφιστάμενους κανονισμούς και θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα ομόλογα, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές ή τα εμπορεύματα.
Ωστόσο, καθώς τα cryptoassets βασίζονται σε νέες και ταχύτατα εξελισσόμενες τεχνολογίες του blockchain, αυτό συνιστά μια αυξημένη πιθανότητα να προκύψουν λειτουργικοί κίνδυνοι, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση για αυτούς τους τύπους, αναφέρει η Επιτροπή.

Προληπτική μεταχείριση

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, που θα υπάγονται σε μια νέα "συντηρητική προληπτική μεταχείριση" με συντελεστή στάθμισης κινδύνου 1.250% λόγω «των μοναδικών κινδύνων».
Με βάση τους κανονισμούς της Βασιλείας, συντελεστής στάθμισης 1.250% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κρατούν κεφάλαιο τουλάχιστον ίσης αξίας με την έκθεση τους στο bitcoin ή σε άλλα cryptoassets της δεύτερης ομάδας.

Απομείωση έκθεσης

«Το κεφάλαια θα είναι μπορούν να απορροφήσουν την πλήρη απομείωση των εκθέσεων σε cryptoasset χωρίς να εκθέσουν τους καταθέτες ή άλλους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης της τράπεζας σε ζημιές», αναφέρει η Επιτροπή.
Πολύ λίγα άλλα περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζονται τόσο συντηρητικά από τους υφιστάμενους κανονισμούς της Βασιλείας, σημειώνει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης