Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα ανατολικής Μεσογείου θα θέσει ο Biden στον Erdogan – Προβληματικές οι τουρκικές ενέργειες

Θέμα ανατολικής Μεσογείου θα θέσει ο Biden στον Erdogan – Προβληματικές οι τουρκικές ενέργειες
Δεν είναι μυστικές οι διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά είναι προς το συμφέρον μας να την κρατήσουμε στο άρμα της Δύσης είπε ο Blinken
Σχετικά Άρθρα

Διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden θα θέσει το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Rejep Tayip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14/6 παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
Κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής, Robert Menendez για το πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαχειριστούν τη στάση της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη που περνά μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά έναντι της Αρμενίας και οδηγεί στις φυλακές της δικηγόρους και δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε λόγο για βαθύτατα προβληματικές ενέργειες.
«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες.
Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Biden θα δει τον Erdogan, αυτά θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας» είπε ο Blinken.

Δεν είναι μυστικές οι διαφορές μας

«Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S400.
Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα» υποστήριξε ο Blinken.

Προς το συμφέρον μας να μείνει η Τουρκία στο άρμα της Δύσης

Παρόλο αυτά ο Blinken αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων.
Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης