Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πώς θα επηρεάσει τον S&P 500 η απόφαση των G7 για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%

Goldman Sachs: Πώς θα επηρεάσει τον S&P 500 η απόφαση των G7 για παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%
Τι προτείνει η Goldman Sachs στους επενδυτές μετά την απόφαση των G7
Σχετικά Άρθρα

Τώρα που είναι και επισήμως επιβεβαιωμένο πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προτίθενται να επιβάλουν παγκόσμιο εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15%, η σκέψη που τριβελίζει το μυαλό των επενδυτών είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος τόσο στα εταιρικά κέρδη όσο και στις αγορές, γενικότερα.
Επιχειρώντας να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτή η απόφαση των G7 μικρή επίδραση θα μπορούσε να έχει στα κέρδη του δείκτη βαρομέτρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, επισημαίνοντας πως η επίδραση του οριζόντιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% που ενδέχεται να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξαρτηθεί, σε κάθε περίπτωση, από τις φορολογικές και, γενικότερα, διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες θα προβεί κάθε κράτος χωριστά.
Η φορολογική μεταρρύθμιση την οποία είχε προτείνει ο Πρόεδρος Biden και πριν από τις εκλογές του 2020 περιελάμβανε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις αμερικανικές εταιρείες, καθώς και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές επί των κεφαλαιακών κερδών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, ένας ελάχιστος φόρος 15% - στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δημοσιονομικού νομοσχεδίου - θα είχε αντίκτυπο μικρότερο από 1% επί των κερδών των εταιρειών στον S&P 500.
Βέβαια, ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο απουσία άλλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% θα επηρεάσει τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 μόλις κατά 1% έως 2% έναντι των τρεχουσών προσδοκιών.
Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις:
Ο επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι βιομηχανίες με χαμηλούς τρέχοντες πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές και υψηλή έκθεση στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σε επίπεδο τομέα, η Τεχνολογία και η Υγειονομική Περίθαλψη αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κίνδυνους, ωστόσο ακόμη και αυτοί οι κλάδοι δεν αναμένεται να επηρεαστούν σε επίπεδο που ξεπερνά το 5% έναντι των τρεχουσών προβλέψεων.
sector_consensus_GS.jpg
Επομένως, αν οι επενδυτές επιθυμούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις αποφάσεις των G7, δεν χρειάζεται παρά να τοποθετηθούν στον S&P 500, καταλήγει η Goldman Sachs.
spx_companies_low_tax_rate.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης