Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Η Δύση είναι ακόμα εδώ - Πρώτη επίσημη για Biden, Draghi, τελευταία για Merkel

Σύνοδος G7: Η Δύση είναι ακόμα εδώ - Πρώτη επίσημη για Biden, Draghi, τελευταία για Merkel
Ρωσία και Κίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών της G7
Σχετικά Άρθρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη διά ζώσης - την περίοδο του κορωνοϊού – Σύνοδος Κορυφής της G7, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11/6 στο παραθαλάσσιο χωριό Carbis Bay, το οποίο βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή Σύνοδο όχι μόνο για την κρισιμότητα των θεμάτων που θα κληθεί να αποφασίσει - διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα - αλλά και για τα μηνύματα που οι ηγέτες της θέλουν να περάσουν σε αυτήν τη γεμάτη προκλήσεις χρονική περίοδο.
Αλλά είναι ξεχωριστή και για πολλούς από τους συμμετέχοντες ηγέτες.

Επίσημη πρώτη για Biden, τελευταία για Merkel

Είναι η πρώτη φορά που ο Joe Biden συμμετέχει ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια Σύνοδο Κορυφής της G7.
Ο Biden μια ημέρα νωρίτερα της έναρξης των εργασιών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson ενώ την Κυριακή 9/6 θα γίνει ο 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Αλλά η Σύνοδος είναι αυτή είναι η επίσημη πρώτη για τον Mario Draghi ως πρωθυπουργού της Ιταλίας και του Yoshihide Suga ως πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, ενώ και ο Boris Johnson θα συμμετάσχει πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή.
Ωστόσο, η Σύνοδος θα είναι ξεχωριστή γιατί αυτή θα είναι και η τελευταία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία θα παραιτηθεί από την καγκελαρία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται πως στη Σύνοδο έχουν κληθεί και οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής, αν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi δεν θα δώσει το παρών λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην Ινδία λόγω του κορωνοϊού.

Η Δύση είναι ακόμα εδώ

Οι ιδιαιτερότητες αυτές - πρώτη επίσημη για Biden, Draghi, τελευταία για Merkel – εκτιμάται πάντως πως θα συνδράμουν ακόμα περισσότερο στο μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ηγέτες της G7.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι «η Δύση είναι ακόμα εδώ» και ότι οι πλούσιες δημοκρατικές δυτικές κοινωνίες μπορούν να συντονίσουν τα βήματα τους έτσι ώστε να λύσουν τεράστιας σημασίας προβλήματα, όπως είναι η δωρεάν διανομή εκατομμυρίων εμβολίων κατά της covid σε φτωχότερες χώρες ή η λήψη αποφάσεων που θα επιβραδύνουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι ηγέτες της G7 – ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία – θέλουν να δείξουν ότι η Δύση μπορεί να ανταγωνιστεί τη δύναμη της Κίνας και την επιθετικότητα της Ρωσίας, σε μια χρονική περίοδο πάντως που όλοι νιώθουν την ανασφάλεια που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες ιδιαίτερα ύστερα από το σαρωτικό «πέρασμα» της covid σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και την κλιματική αλλαγή που πλέον αμφισβητεί πολλά από τα οικονομικά μοντέλα.

Στο επίκεντρο Ρωσία και Κίνα

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν τρόπους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, το πώς μπορούν να κερδίσουν τα τρισεκατομμύρια που χάθηκαν λόγω της κρίσης της επιδημίας καθώς και το πώς θα διασφαλίσουν το ελεύθερο εμπόριο, σε έναν κόσμο που κλίνει προς την Κίνα.
Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, μια και Ρωσία και Μόσχα έχουν ζητήσει από τη G7 να μην εμπλέκεται στις υποθέσεις τους.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα ουδέποτε έγινε μέλος της G7, σε αντίθεση με τη Ρωσία που έγινε δεκτή στην G8 έξι χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ωστόσο, η Ρωσία έπαψε να είναι μέλος το 2014 μετά τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Οι G7 κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο (5/6/2021) για το περίγραμμα μίας παγκόσμιας συμφωνίας που θα αφορά στη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Βρετανία αίρει τις χρόνιες διατλαντικές εντάσεις, που υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση παλαιότερων κανονισμών για την οικονομία του 21ου αιώνα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για μία ευρύτερη συμφωνία στο πλαίσιο των G20 από τον επόμενο κιόλας μήνα.
«Αυτός ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα τερματίσει τη διαμάχη για τη φορολόγηση των εταιρειών και θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σε δήλωσή της μετά τις συνομιλίες του Λονδίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης