Πρόσωπα

Μάκης Γιατράς: Η «σημαία» του Προμηθέα... λύγισε αλλά δεν έπεσε (video)

Μάκης Γιατράς: Η «σημαία» του Προμηθέα... λύγισε αλλά δεν έπεσε (video)

Το τέλος της θητείας του από τον πάγκο των Πατρινών προανήγγειλε ο Μάκης Γιατράς, ρίχνοντας τίτλους τέλους στην πετυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών.

Σχετικά Άρθρα

Ο Έλληνας τεχνικός έπαιρνε θέση για τις καθιερωμένες του δηλώσεις, μετά την λήξη του τρίτου αγώνα στον μικρό τελικό ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Προμηθέα Πάτρας, (η Ένωση επικράτησε με 81-80 και έκανε το 2-1 στη σειρά) και όλοι περίμεναν να σχολιάσει την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Τα δάκρυα είχαν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται στα μάτια του και κανένας δεν γνώριζε τον λόγο. Μόνο ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν γνώση επί του θέματος. Οι λέξεις έβγαιναν αργά και βασανιστικά από το στόμα του, σαν να μην ήθελε να τις ξεστομίσει αλλά έπρεπε.

Αυτό ήταν το χειρότερο λεπτό του Μάκη Γιατρά στην οκταετή παρουσία του στην Πάτρα.« Αν μου επιτρέπετε, ίσως σήμερα είναι το τελευταίο μου παιχνίδι στην Πάτρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον οργανισμό του Προμηθέα για την ευκαιρία που μου έδωσε. Να ευχηθώ τα καλύτερα. Το σώμα μου δεν θα είναι εδώ, αλλά η ψυχή μου θα είναι εδώ».

Χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να συνειδητοποιήσουν και οι τηλεθεατές τι είχαν ακούσει εκείνη την στιγμή. Σόκαρε την πόλη και ολόκληρη την μπασκετική κοινότητα της χώρας. Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα, όμως και πάλι δεν ήθελε να «σπαταλήσει» άλλο τηλεοπτικό χρόνο.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε μόλις αποκαλύψει ότι αυτό ήταν το τελευταίο του παιχνίδι κατά πάσα πιθανότητα στο κλειστό γήπεδο "Δημήτρης Τόφαλος"- εφόσον ο Προμηθέας ηττηθεί στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ - και δεν θα καθίσει στην θέση του ξανά μετά από οκτώ χρόνια κοινής πορείας.

Μία συνεργασία στην οποία μόνο ευχάριστες και όμορφες στιγμές «ξυπνάει» στη μνήμη του κάθε φιλάθλου του Προμηθέα αλλά και όσων αγαπούν το μπάσκετ, καθώς κατάφερε να εξελιχθεί στην πιο πετυχημένη επαρχιακή ομάδα της χώρας των τελευταίων ετών.

makis.jpg

Ο Μάκης Γιατράς ήταν ο αναμορφωτής του Προμηθέα Πάτρας, ο οποίος με τις φωνές του, τις ατάκες του, τις εκρήξεις του, τις αντιδράσεις του και τον αυθορμητισμό του, τον οδήγησε σε ουκ ολίγες διακρίσεις και μοναδικά κατορθώματα στην ιστορία του συλλόγου.

Από την Γ' Εθνική και τον πρώτο τίτλο στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι του 2013 ο Προμηθέας Πάτρας βρέθηκε στην Γ' Εθνική και ενεργοποίησε την επιλογή του Μάκη Γιατρά, ώστε να αναλάβει τις τύχες της ομάδας μετά τα τοπικά πρωταθλήματα. Με μόλις τρεις ήττες στη σεζόν οι Πατρινοί κατέκτησαν το πρωτάθλημα και εξασφάλισαν την άνοδο στη Β' Εθνική.

Η ομάδα υπό τις οδηγίες του Έλληνα κόουτς φάνηκε μαθημένη στις ανόδους και σημείωσε ακόμη μία back to back, γνωρίζοντας σε ολόκληρη την σεζόν μόλις δύο ήττες, και ανέβηκε στην Α2. Κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις και προσθέτοντας εμπειρία στο ρόστερ πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν, όμως δεν τερμάτισε στις πρώτες θέσεις.

Η αδυναμία του Φάρου Κερατσινίου και η άρνησή του να αγωνιστεί στην πρώτη μεγάλη κατηγορία, έδωσε την ευκαιρία στον Προμηθέα να... γευτεί την τρίτη συνεχόμενη άνοδο.

pro.jpg

Πλέον ο Προμηθέας ήταν έτοιμος να γίνει η νέα υπολογίσιμη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ και να  βάλει στον μπασκετικό χάρτη ξανά την Πάτρα. Με συλλογική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και δίνοντας βάση στις υποδομές, ο Προμηθέας θέλησε να στηρίξει το νέο του project στον Έλληνα τεχνικό και εκείνος δεν τους απογοήτευσε.

Αν και δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του. Για την ακρίβεια σε μόλις τέσσερα χρόνια και σε μία περίοδο όπου οι επαρχιακές ομάδες έχαναν την αίγλη τους, ο Προμηθέας αντιστάθηκε και έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους: Ήρθε για να μείνει.

Εντός συνόρων κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα - εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης - η οποία έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος, για δύο συνεχόμενες σεζόν ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του, πανηγυρίζοντας την πρωτιά στην νεοσύστατη διοργάνωση, το Super Cup, επικρατώντας στον τελικό του Περιστερίου.

kkk_1.jpg

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή του εμπειρία, μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσια, καθώς μόλις στην δεύτερη σεζόν του στη Basket League, έλαβε συμμετοχή στο Basketball Champions League. Δεν έμεινε μόνο στην... συλλογή εντυπώσεων αλλά εστίασε στην καλύτερη δυνατή θέση και λίγο έλειψε να αποκλείσει στη φάση των "16" την Τενερίφη σε διπλούς αγώνες.

Η επόμενη σεζόν (2019-20) τον βρήκε στο Εurocup, με τις φιλοδοξίες να έχουν μεγαλώσει και να ρίχνει κλεφτές... ματιές στη Εuroleague. Το όνειρο αυτό πλησίασε την περσινή σεζόν, όπου προκρίθηκε στα προημιτελικά, όμως η πανδημία έβαλε τέλος σε όποια πλάνα είχε καταστρώσει. Η μεγαλύτερη νίκη του 49χρονου τεχνικού και των παικτών του ήταν ότι καθιερώθηκαν ανάμεσα στις πιο υποσχόμενες και ελπιδοφόρες ομάδες της διοργάνωσης, καθώς ο Τζόρντι Μπερτομέου έχει προτείνει στους Πατρινούς τριετή συνεργασία.

Ο Μάκης Γιατράς μπορεί να κατακρίθηκε από πολλούς τα τελευταία χρόνια για το ιδιαίτερο στυλ του, όμως ένα είναι το σίγουρο. Δεν αντιμετώπισε ποτέ τον Προμηθέα ως μία υποχρέωση αλλά ως δεύτερη οικογένεια.

Ένιωσε ότι ο κύκλος του στον σύλλογο έκλεισε και για να μην του προκαλέσει κάποιο πρόβλημα απομακρύνθηκε ώστε να τον προφυλάξει. Κατέθεσε μέχρι και την ψυχή του στην ομάδα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος: «Το σώμα μου δεν θα βρίσκεται εδώ, αλλά η ψυχή μου θα είναι εδώ». Μπορεί να «λύγισε» ο Μάκης Γιατράς αλλά αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης