Πρόσωπα

Χρήστος Σερέλης: Το θαύμα του Λαυρίου έχει εξήγηση και... ονοματεπώνυμο!

Χρήστος Σερέλης: Το θαύμα του Λαυρίου έχει εξήγηση και... ονοματεπώνυμο!
Ο Xρήστος Σερέλης δεν αποτελεί απλώς ένα κομμάτι της ιστορίας του Λαυρίου αλλά την ίδια την ιστορία, συνδυάζοντας το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου.
Σχετικά Άρθρα

Το Λαύριο δεν παρέδωσε τα όπλα και επικρατώντας του Παναθηναϊκού με σκορ 94-89 στον δεύτερο τελικό της Basket League, έδωσε παράταση στην απονομή του τίτλου και προειδοποίησε ότι δεν θα πέσει... αμαχητί.

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, που ξεπέρασε κάθε λογική στο ανθρώπινο νου και έχει έναν προπονητή που δεν τρόμαξε σε καμία πρόκληση. Έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει το «παραμύθι» του Λαυρίου, όμως στην προκειμένη περίπτωση  δεν μιλάμε για ιστορία μυθοπλασίας αλλά πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. 

Μία ομάδα που ιδρύθηκε το 1990, βίωσε στο... πετσί της τις χαμηλότερες κατηγορίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε αλματώδη βήματα, βρέθηκε ανάμεσα στους καλύτερους, εξασφάλισε την συμμετοχή του στα play offs της πρώτης κατηγορίας και φέτος έκανε την πρώτη της νίκη σε τελικούς. 

lavrio.jpg

Αυτή η «παραμυθένια» πορεία χρειάζεται και τον κατάλληλο δημιουργό και τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Χρήστος Σερέλης από το 2005 μέχρι και σήμερα. Ανέλαβε τότε μία ομάδα «κουτσουρεμένη» στις τελευταίες αγωνιστικές και την εξέλιξε σε ομάδα - πρότυπο. Ο Σερέλης διανύει την 16η σεζόν του στον πάγκο του Λαυρίου και εκτός ότι βρίσκεται παραπάνω χρόνια από τα μισά της ιστορίας του συλλόγου, αποτελεί και έναν από τους μακροβιότερους προπονητές σε ελληνική ομάδα. 

Το μυστικό της μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο πλευρών βρίσκεται στην αλληλοεκτίμηση και στην απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν τον περιόρισαν ούτε στιγμή και αφέθηκαν στα... χέρια του και πλέον χαίρονται τους «καρπούς» της επιτυχίας. Το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει την κοινή πορεία του Χρήστου Σερέλη με το Λαύριο και τις λαμπρές στιγμές του συλλόγου. 

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας και τα χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες 

Αν και παραπάνω ειπώθηκε ότι ο Χρήστος Σερέλης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Λαυρίου το 2005, αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε ο Έλληνας προπονητής ήταν άγνωστος στον σύλλογο. Για την ακρίβεια είχε ξεκινήσει την καριέρα του δύο σεζόν νωρίτερα ως assistant coach στο Λαύριο και περίμενε υπομονετικά να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία. 

Πέντε αγώνες πριν το τέλος της Γ' Εθνικής την περίοδο 2004-05, o Aντρέας Πολέμης απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και αυτομάτως αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Χρήστου Σερέλη. Οι υπεύθυνοι της ομάδας έκριναν αυτή την επιλογή ως μία προσωρινή λύση μέχρι να τελειώσει η σεζόν. «Έλα για τα τέσσερα ματς που απομένουν και ύστερα θα ψάξουμε για άλλον προπονητή» ήταν τα λόγια τους προς τον Χρήστο Σερέλη, όπου τον είχαν καταδικασμένο. 

Η εικόνα και το έργο που παρουσίασε τους ενθουσίασε και τους ώθησε στην απόφαση να του δώσουν παραπάνω χρόνο και να τον εμπιστευτούν. Ευτυχώς για όλες τις πλευρές τα πράγματα δεν πήραν διαφορετική τροπή και το 2007 το Λαύριο κατέκτησε το πρωτάθλημα και παράλληλα την άνοδό του στη Β' Εθνική. 

rrr.jpg

Χωρίς τις ιδιαίτερες υπερβάσεις στο ρόστερ και στηριζόμενος σε νέα παιδιά ο Χρήστος Σερέλης είχε τον μαγικό τρόπο να εξασφαλίζει το 100% από όλους τους παίκτες και τις επόμενες δύο σεζόν τερμάτισε στην έκτη θέση της Β' Εθνικής. Τελικά η τρίτη τους παρουσία στην κατηγορία αποδείχθηκε και καθοριστική, καθώς τερμάτισε στην πρώτη θέση μαζί με τον Πανελευσινιακό (24-6) αλλά στην ισοβαθμία υπερτερούσε και κατέκτησε ακόμη μία άνοδο. 

Το Λαύριο πλέον βρισκόταν στην Α2 κατηγορία και κυνηγούσε το όνειρο της πρώτης κατηγορίας, όπου έγινε πραγματικότητα πέντε χρόνια αργότερα από... σπόντα. Για την ακρίβεια τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος αλλά ο ΚΑΟΔ δηλώνοντας αδυναμία για να συμμετάσχει στην Α1, «έκλεψε» την θέση του. 

Επόμενη στάση η Α1 και συμμετοχή στα play offs 

Το Λαύριο βρισκόταν πλέον στον προορισμό του μεγάλου ταξιδιού του και αυτό που είχε προτεραιότητα ήταν να ζήσει την κάθε στιγμή και να κρατήσει σαν... φυλαχτό την εμπειρία και σε δεύτερη μοίρα ερχόταν το αγωνιστικό κομμάτι. Παρά την ψυχρολουσία του... πρωτάρη, κατάφερε στην προτελευταία αγωνιστική να σώσει την παρτίδα και να γλιτώσει τον υποβιβασμό. 

Αυτή η σεζόν αποτέλεσε την «πυξίδα» για τις επόμενες προκλήσεις του Λαυρίου και ο Χρήστος Σερέλης είχε δημιουργήσει γύρω του ένα ικανότατο τεχνικό τιμ που είχε το «χάρισμα» να επιλέγει νέους ξένους παίκτες από την Ευρώπη ή την G-League και να αποδεικνύονται «διαμάντια». Αυτό δεν τους εμπόδιζε να αναδεικνύουν και Έλληνες αθλητές, όπου τους προετοίμαζαν για το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. 

Ο Χρήστος Σερέλης δεν ήθελε να δημιουργήσει απλώς μία ομάδα που θα αποτελέσει την αφετηρία ή την «γέφυρα» αθλητών για μία καλή μεταγραφή αλλά ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστούσε. Αυτό φάνηκε στην πράξη και μόλις στην δεύτερη σεζόν κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στα play offs της Α1, τερματίζοντας στην όγδοη θέση, όμως αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Παναθηναϊκό (2-0). 

ttt_1.jpg

Πλέον ήθελε να καθιερωθεί σε μία υπολογίσιμη δύναμη της πρώτης κατηγορίας και όχι απλώς σε ένα «πυροτέχνημα», γεμάτο σκαμπανεβάσματα. Αυτό το πέτυχε και την επόμενη σεζόν εξασφαλίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά την παρουσία του στα play offs, όμως εκεί έπεσε πάνω στον Προμηθέα Πάτρας (2-0). 

Η τρίτη σεζόν στην Α1 είχε περίεργη κατάληξη, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στον τελευταίο αγώνα με την Κύμη και αυτή η εξέλιξη γλίτωσε την Κύμη και έριξε το Λαύριο στην δεύτερη κατηγορία. Όμως το Λαύριο συμφώνησε για εξαγορά του ΑΦΜ της Κύμης και με αυτό τον τρόπο παρέμεινε στην κατηγορία. Αυτό αποτέλεσε ως «ηλεκτροσόκ» για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη ενόψει της συνέχειας. 

Η «σφαλιάρα» της προηγούμενης αγωνιστικής ξύπνησε για τα καλά το Λαύριο και σε μία σεζόν επηρεασμένη από την πανδημία κατάφερε να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, όμως η διακοπή του πρωταθλήματος την άφησε με την... χαρά μέχρι την έκτη θέση. Όμως οι βάσεις είχαν μπει ήδη και τα καλύτερα δεν είχαν φανεί ακόμη. 

Μία ονειρική σεζόν και η πρώτη νίκη σε τελικό της πρώτης κατηγορίας 

Το ταλέντο στην ανίχνευση και το προαίσθημα του Χρήστου Σερέλη με τους άγνωστους παίκτες έπιασε... τόπο για ακόμη μία χρονιά και σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες επιλογές της προηγούμενης σεζόν, δημιούργησε ένα άκρως εκρηκτικό σύνολο. Μία ομάδα χωρίς το μεγάλο όνομα στη σύνθεσή της και με περιορισμένο μπάτζετ, κατάφερε να ξεπεράσει τα όριά της και τον... κορονοϊό. Τα κρούσματα στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου δεν της έκοψαν... τα φτερά και εντυπωσίασε τους πάντες με τις εμφανίσεις της. 

llolo.jpg

Τερμάτισε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος στην κανονική διάρκεια, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και πλέον έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομάδες που έχουν έστω μία νίκη σε τελικούς. Αυτό που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία είναι το μέγεθος του αντιπάλου, όπως του πολυνίκη της διοργάνωσης, Παναθηναϊκού (94-89) και μπορεί να θεωρηθεί το... κερασάκι στην τούρτα, όποια και αν είναι η εξέλιξη της σειράς. 

mouratos.jpg

Η Ευρώπη και το BCL πλέον είναι το επόμενο σκαλοπάτι του Λαύριου για την επόμενη σεζόν. Ο Χρήστος Σερέλης μετά την νίκη επί του Παναθηναϊκού δήλωσε ότι αυτό ήταν το δεύτερο πρωτάθλημα φέτος για το Λαύριο μετά την συμμετοχή στους τελικούς. Αυτός γνωρίζει μονάχα τι υπομονή και αφοσίωση χρειάστηκε για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ένα επίτευγμα που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Έλληνα τεχνικό, ο οποίος από μία προσωρινή λύση εξελίχθηκε στο απόλυτο «αφεντικό» του συλλόγου. 

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης