Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ηχηρή νίκη για το CDU της Merkel στη Σαξονία – Άνχαλτ

Γερμανία: Ηχηρή νίκη για το CDU της Merkel στη Σαξονία – Άνχαλτ
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), βρίσκεται στο 22,5%, ελαφρώς κάτω από το ποσοστό της στις προηγούμενες εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Angela Merkel πέτυχαν μια ηχηρή νίκη σε κρατικές εκλογές στην ανατολική Γερμανία την Κυριακή (6/6/2021), ενισχύοντας τον ηγέτη του CDU Armin Laschet, ο οποίος ελπίζει να τη διαδεχθεί στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με exit poll μετά την εκλογική μάχη στο κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ το CDU κερδίζει το 36% πάνω από 6 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό της πριν από πέντε χρόνια.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), βρίσκεται στο 22,5%, ελαφρώς κάτω από το ποσοστό της στις προηγούμενες εκλογές.

Παραμένει 2ο κόμμα η AfD

Το CDU υπό τον νέο αρχηγό του κόμματος εκτιμάται, πως θα έχει ποσοστό μεταξύ 35 και 36% ενώ η AfD ανάμεσα σε 22,5 και 23,5%.
Πάντως η Εναλλακτική για τη Γερμανία παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Η στήριξη για το AfD στο μικρό κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ βρίσκεται κοντά στο 23,5% από το 24,3% που εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές πριν από πέντε χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό, που συγκεντρώνει η AfD στο κρατίδιο αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της δημοσκοπικής της δύναμης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων

Ακολουθούν το αριστερό Die Linke με ποσοστό 11%, οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD με 8,5% και οι Πράσινοι με 6,5%, με τα δύο τελευταία κόμματα να συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του κρατιδίου.
Στους κερδισμένους και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που αναρριχήθηκαν στο 6,5%.

Εκλογές - ορόσημο

Οι εκλογές στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν την ΑfD ακόμη και πρώτη στην κατάταξη. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονταν, μπορεί η ακροδεξιά να μην σχημάτιζε κυβέρνηση, αφού όλα τα υπόλοιπα κόμματα είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά ο συμβολισμός της κατάκτησης του πρώτου ομόσπονδου κρατιδίου και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές θα ήταν εξαιρετικά σοβαρός, ενώ θα μπορούσε να συνεπάγεται και συνέπειες στο εσωτερικό του CDU.


111_1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης